25. května 2016

Kryštofe, neopouštěj nás!

Jsou bohužel situace, kdy jenom letecká záchranná služba může pomoci. Jsou to zásahy u vážných zdravotních komplikací v nepřístupném terénu nebo rychlý transport závažných stavů a těžce raněných na vzdálené specializované pracoviště, kdy každá minuta spolurozhoduje o životě.

Jako neoddělitelná součást integrovaného záchranném systému je z principu nenahraditelná. Tradičním volacím znakem záchranářských vrtulníků v radiové komunikaci je Kryštof. Letecká služba funguje ve spolupráci s krajskými záchrannými službami. Z Jihlavy startuje anděl strážný Kryštof č. 12. A moc ho potřebujeme. Na Vysočině totiž nemáme traumacentrum, ani žádné specializované pracoviště akutní medicíny mimo kardiocentra v Jihlavě. Mimochodem, našim krajem vede nejdelší úsek dálnice D1.

Platnost smluv s provozovateli z roku 2008 vyprší ke konci letošního roku. Podle původního záměru mělo být již dávno vypsané výběrové řízení na dalších 8 let. Vláda až letos v dubnu vyhlásila tendr, ale na 3 resp. 4 roky, s tím, že bude ještě doplněna maximální cena. Není to na poslední chvíli, je to pozdě a mám pochybnosti o množství konkurenčních zájemců o 3letý kontrakt. Kdo potřebuje obnovit letecký park, tak si spočítá, že se mu tak velká investice na tři roky nevyplatí a dodání specializovaného vrtulníku výrobcem trvá obvykle více než rok. Náš současný provozovatel Alpha-helicopter aktuálně zhodnotil další spolupráci za nerentabilní, v tuto chvíli není přihlášen do soutěže, jen oznámil likvidaci s koncem roku 2016. To je velká nejistota a nerozumím tomu, že tak zásadní zdravotní služba pro naše obyvatele není řádně a včas zaopatřená.

Až si na konci roku budeme přát štěstí a zdraví v roce 2017, znělo by to bez ochrany vrtulového anděla strážného dosti nedůvěryhodně. Štěstí přeje připraveným a šance na zachování života a zdraví někdy může přistát jenom s nejbližším Kryštofem č. 12. Je s námi na Vysočině už 25 let. Kryštofe, neopouštěj nás! 

Text byl napsán a publikován v květnovém čísle Novin Kraje Vysočina.

Celý výtisk je k dispozici na adrese: 
http://extranet.kr-vysocina.cz/download/pdf/noviny/noviny-05-16.pdf 

MUDr. Radek Černý

krajský zastupitel