25. června 2015

Vrbenského lázně - bude mít město peníze na jejich opravu?

Vrbenského lázně jsou pro každého občana Střekova smutné a ožehavé téma.

V ne zrovna šťastné privatizaci, kterou začala devastace objektu, přes různé změny majitelů a pozdějších nájezdů bezdomovců, zlodějů a narkomanů, kteří si z něj udělali svůj „domov,“ se v současnosti můžeme dívat jen na bezútěšnou ruinu, která rozhodně není vizitkou, kterou by si střekovský obvod zasluhoval.

V minulosti jsme byli svědky různých pokusů o záchranu objektu, ale z racionálních důvodů, nebylo možné tyto záměry realizovat. Ten nejdůležitější důvod byl nedostatek finančních prostředků. To bylo alfou i omegou pokusů o záchranu let minulých a nejinak, možná o to víc, i dneška.

Nechápu a nemohu se ztotožnit se snahou současného vedení radnice Střekova, které má v plánu Vrbenského lázně od současného majitele odkoupit a pokusit se o nějaký zoufalý krok k jejich záchraně. Přeci nelze bez předem perfektně promyšleného plánu zakoupit takto nákladnou nemovitost a teprve potom hledat možnosti, jak s ní naložit. To je velké hazardování s penězi městského obvodu, to není známka dobrého hospodáře.

Abych ale byla spravedlivá, musím říct, že myšlenka zrekonstruovaného objektu, který bude sloužit místním a ne jen jim, je blízká i mně. Málokdo si uvědomuje, že hrají přímo vedle ruiny Vrbenského lázní naši stolní tenisté extraligu.  Rozhodně to není dobrá vizitka města, když přijedou soupeři na zápas. A co rodiče, kteří vodí své děti na tréninky? Nebojí se tu o ně? 

Je  třeba zdůraznit, že tak rozsáhlé akce by se měl ujmout Magistrát města a nikoliv samotný obvod. Ať už se jedná o samotné finanční krytí, nebo o administraci případných dotačních titulů. Vzhledem k odhadovaným nákladům, které se pohybují ve stamilionech, ale na to je potřebný velký tým profesionálů, kteří projekt pohlídají od začátku do konce.

Ve zkratce tedy pouze říkám, že není možné plnit jakési neuvážené předvolební sliby o záchraně lázní bez jasného detailního záměru co s nimi dál. Mrzí mě, že se ruší hotové projekty, které byly připraveny k realizaci a které by prokazatelně přinesly příjmy do obvodní pokladny a místo nich se budují jakési vzdušné zámky. Pryč je doba sta dní hájení. Je potřeba se vedení radnice zeptat, jaké konkrétní plány má se zbývajícím majetkem a jak zabezpečí alespoň nějaký příjem do vyprázdněné střekovské pokladny. 

Miroslava Lazarová

zastupitelka statutárního města
zastupitelka města