11. března 2015

Až budou bezdomovci uklízet u popelnic, získáte dotaci, vzkázala radnice Kadaně

Sdružení pomáhající bezdomovcům požádalo Kadaň o příspěvek. Radnice souhlasila, ale s podmínkou. Peníze dá, pokud budou lidé bez domova uklízet nepořádek u popelnic. Městu už podobně pomáhají sportovci.

S úklidem nepořádku kolem kontejnerů by měli v Kadani pomáhat bezdomovci. S nevšední myšlenkou přišlo město poté, co sdružení, které lidem bez domova ve městě pomáhá, požádalo radnici o příspěvek na činnost. Peníze dostane, avšak jen za podmínky, že bude ve městě pořádek. "Po bezdomovcích, již se přehrabují v kontejnerech, zůstává nepořádek. Je to nešvar, který nás hodně trápí. Nepořádek v ulicích města je hlavně po víkendech. Strážníci to sice kontrolují, ale nemají možnost, jak na tyto lidi působit. Pokuty jsou k ničemu, stejně ji nezaplatí a z napomenutí si nic nedělají," uvedl starosta Jiří Kulhánek (ODS). 
Sdružení Naděje požádalo město o finanční příspěvek, rada poskytnutí odsouhlasila, ovšem jen za podmínky úklidu. Kontrola bude snadná, příspěvek bude vyplácen postupně. „Den, kdy budou bezdomovci uklízet, je prvního v měsíci. Až poté vyplatíme část příspěvku, a to každý měsíc. Pokud podmínku jednou nesplní, peníze nedostanou," popsal Kulhánek.  
Kadaň podmínku úklidu neukládá jen u bezdomovců, pomáhat musí například i sportovci. "Po organizacích, jež po městu žádají dotace, požadujeme, aby také něco udělaly pro město. Sportovci dvakrát ročně uklízejí vymezené lokality, a když mohou oni, proč ne bezdomovci," dodal Kulhánek.

Dotace pro Naději, ale i další organizace, budou schvalovat zastupitelé na zasedání zastupitelstva města 19. března 2015.  

Zdroj: Mladá fronta DNES