20. ledna 2015

ODS požaduje projednat imigrační a bezpečnostní politiku v Parlamentu

ODS požaduje projednání imigrační a bezpečnostní politiky země na půdě Poslanecké sněmovny. Chce od vlády slyšet, jak Českou republiku připravuje na zhoršující se bezpečnostní situaci na Středním východě ale i v Evropě.

 
„Jde o to, jak budou naši občané chránění před hrozbou radikálního islámského terorismu, jak si poradíme s přistěhovalci, jak se budeme angažovat v boji s teroristickou organizací Islámský stát, čeho budeme chtít dosáhnout na jednáních s evropskými i zahraničními partnery,“ říká Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany. „Chceme ale také jasně slyšet, jak vláda nastaví hranici kontroly a zásahů do osobních svobod, za které už nechceme jít,“ dodává Fiala. 
 
Miroslava Němcová, poslankyně a předsedkyně mandátového a imunitního výboru znovu zdůraznila, že ODS již dříve žádala vládu o zajištění humanitární pomoci obětem konfliktu v Sýrii přímo na místě a jasně řekla, že by nemocným dětem mělo být poskytnuto léčení v České republice v rámci programu MEDEVAC, který ostatně vláda ODS už v roce 1993 právě za tímto účelem zavedla. 
 
„Nepřeji si, aby nám bylo předesíláno, že si nechceme poradit s humanitární situací, protože je to přesně naopak. Jasně a bez vytáček jsme na rozdíl od vlády řekli, aby byla nemocným dětem poskytnuta pomoc na území České republiky. A také jsme řekli, že si představujeme, že i tyto děti se budou moci vrátit po skončení konfliktu domů stejně jako jiné děti už od roku 1993,“ zdůraznila Miroslava Němcová. 
 
Fiala: Vláda chce lidem zkomplikovat život
 
Předseda ODS Petr Fiala také před začátkem jednání Poslanecké sněmovny upozornil na několik návrhů, které vládní koalice posílá k projednání. „Setkáváme se s řadou typicky socialistických návrhů levicových řešení, která zkomplikují život občanům,“ zhodnotil Petr Fiala a jako příklad uvedl zákaz prodeje o svátcích, zrušení II. pilíře penzijního spoření bez jakékoli následné koncepce, nesystémové posílení pravomocí ombudsmana nebo vznik registru učitelů, který nic nepřinese, jen kontroluje a eviduje.
 
„S tím souvisejí nápady, jako je zdanění Wi-Fi nebo zvýšení daní firmám. Je celkem jedno, jestli s tím představitelé koalice přijdou teď nebo za půl roku. Podstatné je už to, že o tom uvažují a že chtějí takovým způsobem zkomplikovat lidem život,“ uzavírá Petr Fiala.