21. prosince 2014

Děti z Klokánku dostaly dárky

Litoměřice – Společnou nadílku dárků pro děti z litoměřického Klokánku uspořádal letos již podruhé Nadační fond Kalich spolu se starostou Ladislavem Chlupáčem a dalšími představiteli města, Karlem Krejzou a Pavlem Kejřem.

 

Slavnostní večer se společným zpíváním koled se odehrál ve čtvrtek přímo v obřadní síni litoměřické radnice. Zatímco vloni děti dostaly dárky, které samy namalovaly, letos na každé z nich čekal balíček dobrot a sladkostí. Velkým společným darem pak byl zcela nový stolní počítač, který vedoucí zařízení Ivaně Prudičové předal předseda správní rady Nadačního fondu Kalich Alexandr Vondra.

Starší vyhořel
„Předem jsme se domluvili, že by se nám počítač moc hodil. Ten náš starší totiž nedávno vzplál. Sice jsme si tak ověřili proškolenost personálu z požární ochrany, děti však následně neměly kde dělat domácí úkoly," vysvětlila vedoucí litoměřického zařízení Ivana Prudičová.

Na slavnostní předávání dárečků na radnici dorazilo celkem dvaadvacet malých obyvatel Klokánku, spolu s nimi i tety, které se o ně starají. „Některé děti jsou bohužel nemocné, takže jsme je nemohli vzít všechny," doplnila Ivana Prudičová.

Aktuálně zařízení obývá dohromady sedmadvacet dětí od věku necelých dvou let po šestnáctileté. Právě ti nejstarší počítač ocenili nejvíce. Pracují s ním totiž  denně.

„Kvůli škole potřebujeme hlavně internet. Používáme ho k vypracování úkolů. Také ale třeba žákovské knížky nebo docházku už máme elektronicky, tedy na internetu," popsal patnáctiletý Michal Herold.

V Klokánku žije se svým bratrem. A mají štěstí. Letošní Vánoce totiž mohou strávit se svou babičkou. „Jedeme za ní do Maďarska, už se moc těšíme," doplnil svého sourozence o rok starší Jakub.

Svátky s tetami
Většina dětí ale prožije vánoční svátky spolu se svými tetami. „Jsme zařízení rodinného typu, to znamená, že každý byt funguje samostatně. Náš Klokánek má nyní šest bytů, v každém z nich je jedna teta na čtyři děti, někde teď momentálně na víc, neboť máme tři děti nadstav. Každý byt si přitom organizuje svátky sám. Někdo pořídí umělý stromek, někdo živý, podle zvyklostí a chuti. Přesto se nakonec všichni sejdeme a alespoň si společně zazpíváme," přiblížila oslavy Vánoc vedoucí zařízení Prudičová.

Starosta Ladislav Chlupáč se se všemi dětmi krátce seznámil. Jejich tetám nakonec předal dárek v podobě nedávno pokřtěné knihy Litoměřice – domov můj. „Předpokládám, že se tu za rok znovu sejdeme," dodal nakonec.

 

Autor: Veronika Udatná

Zdroj: www.litomerickydenik.cz

Fotografie: Karel Pech