11. prosince 2014

Podnikatelé stále nevědí, jak budou za 20 dnů platit DPH. Kvůli neschopnosti vlády

Podnikatelé ani dvacet dní před začátkem nového roku nevědí, jak budou od nového roku platit DPH. Ministr financí chtěl zavést kontrolní hlášení o odvodu daně z přidané hodnoty, které by informativně, ale zároveň také povinně, měsíčně vyplňoval každý plátce DPH. Proti znění novely se postavil Senát a vrátil ji do Sněmovny. A to i hlasy senátorů zvolených za strany vládní koalice. Včetně hnutí ANO.

 
„ODS opakovaně upozorňovala na to, že návrh zákona je špatný. Vyplňování nového formuláře by zabralo kolem 3,5 hodiny měsíčně a v součtu by to podnikatele stálo 1,37 miliardy korun ročně,“ upozorňuje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany. „Premiér Sobotka s ministrem Babišem předložili špatnou novelu. My jsme na to upozornili, za pravdu nám dal Senát. Vláda těmito kroky a způsobem přípravy zákona znejišťuje podnikatele. Je to pohrdání podnikateli a živnostníky. Dnes je 11. prosince a lidé nevědí, co bude platit od prvního ledna,“ říká Petr Fiala.
 
Senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil zdůrazňuje, že vláda předala takto zásadní zákon k projednání příliš pozdě. „Daňové zákony nemůže ministr financí předkládat na konci roku. To je, jako by ředitel školy rozhodl, že se 25. srpna začne malovat. To může skončit jenom tak, že se to buď nestihne, anebo výsledkem bude nekvalitní práce,“ říká Miloš Vystrčil. „Pro opravu a vrácení zákona hlasovali i senátoři vládní koalice, včetně některých z hnutí ANO, kteří tak jasně ohodnotili práci ministra Babiše.“
 
„Je to důkaz toho, jak chaoticky projednáváme zákony. Jedna schůze stíhá druhou mimořádnou; není výjimkou, že v jeden den probíhají schůze tři. Mnohem méně významné zákony byly na mimořádných schůzích projednávány ve zkrácených lhůtách. A přesto u takto zásadní novely vláda nebyla schopná zajistit její řádné projednání,“ říká předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.
 
Občanští demokraté při projednávání zákona upozornili také na to, že vláda touto novelou mění daňové zákony už minimálně pošesté v tomto volebním období.