20. listopadu 2014

Mezi priority určitě patří záchrana Špitálu na stejnojmenném náměstí

Přinášíme vám rozhovor starosty města Kadaň PaedDr. Jiřího Kulhánka pro Chomutovský deník.

Kadaň - Na 30 investičních akcí či oprav a zhruba stejný počet úkolů a vizí obsahuje seznam priorit a zásadních cílů, jež si stanovilo staronové vedení Kadaně na prahu dalšího čtyřletého volebního období.

Jen pro příští rok je v rozpočtu vyčleněna na investice částka 90 milionů korun. Právě návrhem rozpočtu se budou radní zabývat na příštím jednání. Zastupitelé by jej měli schválit v prosinci.

V seznamu nelze podle starosty Jiřího Kulhánka vyzdvihnout jen jednu či dvě důležité stavby. „Je jich celá řada a všechny přinesou další rozvoj města a lepší podmínky k bydlení. „Osobně ale považuji za neodkladnou nápravu současného stavu Špitálu na stejnojmenném náměstí. Obě zchátralé budovy soukromého vlastníka dělají městu už dlouho ostudu. Podnikáme proto všechny možné kroky, abychom náměstí vrátili důstojnou podobu. Konkurznímu správci jsme nabídli za oba objekty milion korun, dosud však nestihl náš návrh projednat s věřiteli,“ uvedl. Pokud se podaří budovy odkoupit, město nechá zpracovat varianty možného řešení tohoto prostoru. „Špitál v současném stavu město hyzdí a lidi to hodně štve,“ doplnil starosta.

Už v příštím se dočkají úprav pozemků a ploch ve svém okolí i obyvatelé sídliště E. Završí se tak regenerace panelových sídlišť, kterou město zahájilo v roce 2002. Kromě úprav vozovek, chodníků, přístřešků na popelnice, rekonstrukce veřejného osvětlení, parkových úprav a výsadby zeleně regenerace zahrnuje i vybudování nových parkovacích míst. Vzniklo jich postupně až 600. „Nyní dokončujeme stovku nových stání pro auta na sídlišti C, dalších 20 ještě přibude pod nemocnicí,“ upřesnil Kulhánek.

Mezi další cíle patří zvelebení městského koupaliště i koupaliště v Prunéřově, kde nevyhovující chatky nahradí nové. Po dokončení úprav Löschnerova náměstí v březnu příštího roku se město podle starosty zaměří na vybudování dalšího náměstí v sousedství. „Bývalo zde autobusové nádraží. Studii proměny této plochy ve funkční náměstí velmi dobře zpracoval student místní stavební průmyslovky. Do konce března chceme mít hotový projekt, poté vyhlásíme soutěž na dodavatele stavby,“ dodal. Pokračovat budou i restaurátorské práce ve Františkánském klášteře, který patří mezi nejvýznamnější památky Kadaně. Město se snaží o jeho zařazení na seznam Unesco.

 

Autor: Jan Foukal Mgr.

Zdroj: Chomutovský deník

PaedDr. Jiří Kulhánek

místopředseda místního sdružení
starosta