17. listopadu 2014

Tisková zpráva dne OS ODS Ústí nad Labem k 17. listopadu

V předvečer 17. listopadu, Dne boje za svobodu a demokracii se u sochy Olbrama Zoubka v Městských sadech v Ústí nad Labem sešli členové a příznivci ODS, aby si připomněli památku obětí nacismu a komunismu.

K přítomným krátce promluvil poslanec Radim F. Holeček:

Vážené dámy, vážení pánové, drazí přátelé,

Státní svátek 17. listopadu je Dnem boje za svobodu a demokracii a jeho oslavy se vztahují především ke dvěma významným výročím.

V listopadu 1939 vojenské a policejní jednotky německých okupantů přepadly české vysokoškolské koleje, studenty odvlekly do koncentračních táborů a studentské funkcionáře popravily. 17. listopadu 1939 byl tento brutální útok proti české inteligenci a celému českému národu završen uzavřením českých vysokých škol.

Tím se tento den stal symbolem odporu studentů oproti teroru a nesvobodě všeho druhu a je tedy více než symbolické, že se o půl století později, v roce 1989, stal právě 17. listopad dnem, kdy přetekl pověstný pohár nespokojenosti s komunistickou totalitou.

Smrt Jana Opletala i události 17. listopadu 1939 a 1989 mají bezesporu nadčasový význam.
Jejich odkazem a poselstvím je připomínat nám ideály svobody a demokracie, tedy hodnot, na kterých stojí náš stát a současně i základních ideových principů, které od samého počátku své existence prosazuje Občanská demokratická strana.

Nedávno jsem se dočetl, že pro 43 procent Čechů je 17. listopad pouhým dnem volna. 84 procent Čechů sice ví, že se tento den slaví jako připomenutí revoluce z roku 1989, avšak mezi mladými lidmi do 30 let skutečný důvod nezná neuvěřitelných 30 procent z nich! Nezanedbatelná část mladých pak tento den zhodnotila jako - cituji: „převrat zorganizovaný hrstkou vyvolených pro jejich vlastní obohacení“.  

Štítky:
tisková zpráva