7. října 2014

Některé věci se nám nepovedly a mrzí mě to, avšak věřím v restart ODS

(Ústecký kraj) Okres Louny – Dvanáct let působí Luděk Štíbr v komunální rakovnické politice v dresu ODS. V nadcházejících volbách by se rád probojoval i do Senátu. V rozhovoru pro Deník se rozpovídal o problémech regionu, o chybách ODS v minulosti i o důvodech, proč myšlenkám občanských demokratů stále věří.

 

Vaše dosavadní politická kariéra je spjata s Rakovníkem. Tedy s druhým koncem senátorského obvodu Louny – Rakovník. Tedy další "Rakovničák", který o lounském regionu nic neví? 

Chci přesvědčit lidi, že to tak není. K lounskému okresu mám velmi silnou vazbu. Oba moji rodiče pocházejí z Poddžbánska, kde jsem vyrůstal a od malička chodil na chmel. Mnoho mých příbuzných, přátel a známých žije na Lounsku, Žatecku a Podbořansku. Při mém působení ve školství jsem často spolupracoval s kolegy z vašeho okresu a s volejbalovým družstvem jsme zajížděli do Žatce k zápasům s místním VTJ. Myslím, že o regionu toho vím poměrně dost. Dal jsem si závazek, že pokud dostanu důvěru, nebudu mít žádné jiné zaměstnání. Chtěl bych se práci senátora věnovat na sto procent, na plný úvazek, být k dispozici kdykoli a kdekoli, zřídit kanceláře v Žatci, Lounech a Rakovníku. 


Zkuste nastínit tři témata, kterým byste se v Senátu chtěl nejvíce věnovat. Co cítíte jako největší problém regionu? 

Problémů je mnoho. Já se chci zaměřit především na oblast školství a sportu, které se profesně věnuji celý život. Investice do vzdělání by měla být investicí, která se všem vyplatí. Je ale potřeba nejdříve přepracovat celkovou koncepci vzdělávání, tak aby byla stabilní a srozumitelná. Zaměřit se na způsob financování, na stanovení konečné podoby maturitní zkoušky, nebo na optimalizaci sítě středních škol. Pozornost si zaslouží i malotřídní školy na vesnicích. Dále bych chtěl pomáhat komunálním politikům s přebujelou státní legislativou, kvůli níž většina povinností dopadá na města a obce. Města si s ní ještě dokáží poradit, mají na to své úředníky, ale malé obce, kde je často jen starosta a účetní, už takové možnosti nemají. Nakonec se jen papíruje a není čas na práci pro obec. Důležitý je také celkový rozvoj regionu, který je úzce propojen s dopravní infrastrukturou. Dokončení rychlostních silnic R6 a R7 je pro rozvoj stěžejní. Umožní nejen spojení s Prahou, ale také na druhé straně s Evropou. Bohužel nejsou vykoupené pozemky, projekty nejsou úplně připravené. Tak co jsme tady ta dlouhá léta dělali? 


R7 se snad po letech, kdy se o tom jen mluvilo, konečně začne dobudovávat, ale připravená rozhodně není. Máte pravdu, někde ještě nejsou potřebná rozhodnutí, někde nejsou dořešené pozemky. Ptáte se, co jsme tady ta léta dělali. Ale vy jste kandidát za ODS a občanští demokraté tu mnoho let vládli, ať už byl premiérem Topolánek nebo Nečas. Proč to nešlo tehdy? 

Na to by měli odpovídat hlavně ti zainteresovaní. Každopádně to jsou otázky, které při kontaktu s občany často slýchám. Kandiduji za bývalou vládní stranu a nechci se tvářit, že se mě to netýká. Považuji za velkou chybu, že se ODS vzhledem ke kompromisům v koaliční vládě odklonila od svého programu. Ukázalo se, že účelová spojení s nově vzniklými politickými stranami prostě nefungují. Teď je snaha pod novým vedením o restart ODS a návrat k původním programovým hodnotám. Není možné dělat kompromisy a ustupovat ze svého programu, to byla velká chyba a voliči nám to spočítali. 


Narážíte na Věci veřejné a ministra dopravy Víta Bártu. Ale před ním a po něm byli ministři dopravy z ODS. Například Aleš Řebíček. 

Ano, máte pravdu. Některé věci se nám opravdu nepovedly a mě to hodně mrzí. Jsou to veřejně známé kauzy. Věřím, že toto období už máme za sebou. Stále si myslím, že náš program je pořád ten správný a nehodlám proto, na rozdíl od jiných, převlékat kabát. Bohužel někteří lidé nám v minulosti moc nepomohli. Líbil se mi příměr, který jsem nedávno četl v tisku, že věřící lidé kvůli aférám některých kněží také nepřestali chodit do kostela. Za sebe mohu říci, že působíme v Rakovníku na radnici už dvanáct let. A za tu dobu se nemáme za co stydět. Město nemá žádné dluhy, vznikla spousta nových objektů, tělocvičny, dětská hřiště, školní jídelna, autobusové nádraží a celá řada dalších věcí. Velkou změnou prošlo také historické centrum města. Ukázali jsme, že se o potřeby občanů dovedeme postarat a že umíme komunální politiku dělat dobře. 


Čím dalším byste se chtěl v Senátu zabývat? 

Chci se zaměřit na podporu venkova, především malých obcí. Na vesnicích se bydlí, ale nežije. A když se podíváme na Lounsko a Rakovnicko, pak takových obcí tu je velmi mnoho. Lidé tam ráno odjíždějí za prací, do škol a vracejí se pozdě odpoledne, nebo večer. Je tam potřeba vytvářet lepší podmínky pro plnohodnotný život, byť by to mělo státní kasu něco stát. Jedna z možností je podpora malých a středních podnikatelů, podpora vzniku rodinných farem, vytváření nových pracovních příležitostí. Nabídnout začínajícím podnikatelům různé úlevy, například daňové prázdniny. Nesmí se rušit pošty, obchody, školy ani jiná občanská vybavenost. Dalším problémem je dopravní obslužnost. Chtěl bych pomáhat hledat řešení optimálního dopravního spojení, aby se obyvatelé obcí dostávali v pohodě do práce a zpět, děti do škol. Je potřeba diskutovat se starosty, naslouchat jejich problémům a pomáhat je řešit. 


Pojďme ke zdravotnictví. V okrese Louny funguje jediná nemocnice s akutní péčí v Žatci, která je městská. Tamní nemocnice ale také měla nedávno, opět za vlády pravice, velké problémy. Byly tlaky na její útlum či zavření. Jaký je váš názor? Spíše se soustředit na větší centra, zkvalitnit péči ve větších nemocnicích za cenu útlumu malých nemocnic, jako je Žatec, nebo za každou cenu jejich udržení? 

Vedení žatecké radnice obdivuji, že do toho šlo, že se stará o nemocnici, byť to stojí město mnoho finančních prostředků. Obecně si myslím, že by město nemělo zajišťovat zdravotní péči, že to ze zákona nepatří do jeho působnosti. Odčerpávají se tak peníze, které by se měly sloužit k něčemu jinému. Na zajištění servisu pro občany, na rozvoj města, opravu komunikací, na kulturní a školská zařízení a podobně. 


Když ale nikoho jiného nemocnice nezajímala, tehdy ji město zachránilo… 

To ano, a určitě je dobře, že se nemocnice zachránila, chci ale jen poukázat, že by to tak nemělo být. Zachránit a provozovat nemocnici měl stát. 


Vraťme se k výhledu do budoucna. Více ambulantní péče a méně menších nemocnic nebo malé nemocnice jednoznačně zachovat. 

Osobně si myslím, že není dobře financovat velké množství malých nemocnic se všemi odbornostmi, aby v každé bylo CT nebo kardiocentrum. Je potřeba zaměřit se více na síť ambulantních lékařů, specialistů, chirurgů, onkologů, gynekologů, pediatrů a dalších lékařů. V případě vážnějších případů vše zajišťovat regionálními, krajskými, či fakultními nemocnicemi. Tak by se mohlo ušetřit hodně finančních prostředků, které našemu zdravotnictví tolik chybějí. 


Za vás tedy Žatec, při zachování dětského, interny, chirurgie a porodnice s gynekologií, ano nebo ne? 

Za mě jednoznačně ano. Žatecká nemocnice má své nezastupitelné místo. Porodnice se ambulantně dělat nedá, nutná jsou i lůžková oddělení chirurgie, dětského a interny. Navíc tu v nejbližším okolí není žádná jiná nemocnice, která by byla schopna akutní péči zajistit. 


A otázka na závěr. Kdo z protikandidátů je pro vás největší výzvou? 

Určitě současný senátor, jsme ze stejného ranku školství a na mnoho věcí máme odlišné názory. Také v ostatních kandidátech vidím kvalitní soupeře. Navíc kandidáti levice zde mají historicky velkou voličskou podporu. Lidé také v poslední době očekávají zázraky od nezávislých kandidátů či kandidátů z nových politických uskupení. Pro mě jsou dost nečitelní, jak svou minulostí, tak svým programem. Já se budu snažit o to, abych v silné konkurenci uspěl co nejlépe. 
 

(Autor: Hynek Dlouhý)

PaedDr. Luděk Štíbr

kandidát na senátora