2. října 2014

Sociální dávky mají být pomocí v tíživé situaci, ne doživotní rentou!

Rozhovor na www.homerlive.cz

Rozhodl jste se kandidovat do Zastupitelstva města Mostu za Občanskou demokratickou stranu, co vás k tomu vede?

Členem Občanské demokratické strany jsem od své plnoletosti, to je bezmála devět let. Za tu dobu jsem byl svědkem jejího růstu, strmého pádu a doufám, že i současného vzestupu. Přestože jsem dostal nabídku kandidovat za jinou politickou stranu, zůstal jsem věrný Občanské demokratické straně, jelikož si troufám tvrdit, že se změnou jejího celorepublikového vedení nabírá nový vítr do plachet, i když nám média a díky tomu veřejné mínění, není zrovna nakloněno. A druhá věc, kterou na podobné dotazy odpovídám, je to, že krysy opouštějí potápějící se loď jako první, no a já nejsem krysa. Proto kandiduji za ODS, za stranu, která má mít své pevné místo na všech úrovních naší politické scény, tedy i na komunální úrovni!

Jestliže budete zvolen zastupitelem města Mostu, je nějaké téma, které vás bude zajímat?

Jako učitel bych se logicky zajímal o oblast školství. Dalším tématem je státní správa a tím, co mě nejvíce trápí a zajímá, je oblast sociální. Všichni si uvědomujeme, že v našem regionu je nízká míra vysokoškolsky vzdělaných lidí, vysoké procento nezaměstnanosti, nízká cena nemovitostí, sestěhovávání nepřizpůsobivých z jiných měst a k tomu ještě přidejme kriminalitu. Tím tedy dochází k citelnému růstu sociálního napětí a s tím musíme něco dělat.

Celorepublikový problém je v současné době nedokonalý sociální systém. Existuje podle vás řešení přímo pro město Most? Takové řešení, které může prosazovat vedení města?

Velmi mě zaujalo sociální podnikání. V letošním roce Evropská unie vloží do projektů, které budou zaměřeny právě na sociální podnikání, nemalé prostředky. Cílem sociálního podnikání je vytvořit životaschopné firmy, které budou vytvářet zisk a ten budou vracet zpět do vzdělávání zaměstnanců, modernizace zařízení apod. Hlavním přínosem, který já v těchto projektech spatřuji je ten, že jsou v těchto firmách zaměstnáváni především lidé ze sociálně znevýhodněného prostředí. Jestliže se tedy do těchto projektů bude chtít zapojit nějaký subjekt v Mostě, s dostatečně konkurenceschopným podnikatelským záměrem, mělo by mu město všemožně pomoci, protože získání těchto dotací není vůbec snadné. A přiznejme si jednu věc, jestliže je zaměstnán někdo, kdo pracovat chce a práci nemohl dlouhou dobu sehnat, stane se loajálním a pracovitým zaměstnancem, který si své práce bude jistě vážit!

Zdroj: www.homerlive.cz 

Bc. Jakub Ozaňák

pokladník místního sdružení
předseda oblastní kontrolní a revizní komise
člen oblastní kontrolní a revizní komise