18. září 2014

Budoucnost začíná doma

Dovolujeme si vám představit náš volební program pro nadcházející komunální volby

BUDOUCNOST ZAČÍNÁ DOMA 

VOLEBNÍ PROGRAM 2014

Ústí nad Labem

 

ODStartovali jsme změny 

Ústí nad Labem bylo šedivé město, které neslo následky bombardování a nekompetentního komunistického bourání. Celou řadu let neprošlo žádnými rekonstrukcemi či opravami.  Za léta, kdy byla ODS ve vedení města, prodělalo Ústí nad Labem dynamický rozvoj. V našem městě se uskutečnilo mnoho změn, které výrazně ovlivnily život Ústečanů i jeho návštěvníků. Paradoxem je, že tyto změny pozitivně vnímají spíše návštěvníci než samotní Ústečané. 

Rozvoj města byl z větší části realizován za pomoci dotačních peněz z EU. Jednalo se o výrazné investiční akce, na které historicky nemělo téměř žádné město v ČR vlastní finanční prostředky. Proto byly využívány také úvěrové zdroje. 

Občanská demokratická strana má z minulých volebních období vypracovány podrobné dokumenty, které zahrnují rozvoj všech oblastí města Ústí nad Labem. Obsahují jak opatření strategické (investiční) povahy, tak opatření pro běžný každodenní život. Volební program 2014 - 2018 je tak pouze jejich organickým pokračováním. ODS si může dovolit být konzistentní.   

V současnosti již není prostor na nějaké velké investiční akce. Není nutné více stavět, je potřeba opravovat a provádět taková opatření, jimiž se zvýší kvalita života obyvatel města. Tak, aby Ústí nad Labem bylo přátelštější vůči svým občanům, skutečným městem pro život. 

Sestavili jsme nový tým. Naši kandidáti nejsou pouze politiky, ale hlavně patrioty městských obvodů. V Ústí žijeme, proto nám nestačí prázdné fráze volebních kampaní. Dlouho jsme diskutovali o tom, co naše město konkrétně potřebuje a jak toho dosáhneme. Jsme Ústečáci! Chceme bezpečné, čisté a moderní město. Chceme používat zdravý rozum. 

Co je Ústí nad Labem? Jsou to městské obvody, kde žijeme a zažíváme radosti, často také starosti? Nebo je to magistrát, který jednotlivé obvody spojuje do jednotného celku? Proto se zajímáme o to, co trápí naše sousedy. Politika totiž začíná u Vás. Říkáme ale otevřeně: „Hlas nás, obyvatel městských obvodů, bude slyšet jenom tehdy, když zdravý rozum bude vládnout i na magistrátu.“ 

Svoboda a odpovědnost - to jsou základní principy, kterými se řídíme. Svobodným a odpovědným lidem není třeba něco diktovat. Je třeba jim naslouchat a hledat s nimi společnou cestu. 

  • Napříč Ústím 2014 - 2018  

Čtyřleté období oprav a rekonstrukcí komunikací v Ústí nad Labem

V této oblasti existuje obrovský vnitřní dluh, a tak naší absolutní prioritou bude každou volnou korunu (např. v důsledku příznivého hospodářského růstu ČR a tím příznivého vývoje daňových příjmů pro město) vložit do oprav a rekonstrukcí silnic. Hlavních i vedlejších. 

  • Pravomoci tam, kde žijeme 

Posílení role čtyř městských obvodů - Města, Neštěmic, Střekova a Severní Terasy

Městské obvody jsou blíže k občanům, kteří zde musí nalézt vše, co patří k životu.  Cílem je otevřená radnice = samospráva orientovaná na servis pro občany. Status města však nedává obvodům dostatečný prostor pro řešení problémů běžného každodenního života obvodu. Je třeba upravit Statut města ve smyslu zvýšení kompetencí i odpovědnosti městských obvodů. Bez posílení městských obvodů postrádá členění města jakékoliv opodstatnění. 

4 městské obvody = 4 „samostatná“ města:

Město -  36 065 obyvatel

Střekov – 13 862 obyvatel

Neštěmice – 25 589 obyvatel

Severní Terasa – 20 563 obyvatel 

  • Bezpečnější Ústí nad Labem 

Stop konání městské policie: 90 % doprava, pouze 10 % veřejný pořádek

Městská policie musí být tam, kde ji potřebujeme. Musí se vrátit striktně k tomu, pro co byla zřízena: veřejný pořádek, dodržování obecně závazných vyhlášek města, ochrana a bezpečnost osob a majetku. Chceme proto obrátit současný poměr činnosti Městské policie – 90 % doprava (např. měření rychlosti, to STOP - KONEC, to je úlohou PČR) a 10 % veřejný pořádek. Nelze suplovat nedostatek státních policistů městskými strážníky. Důležité také bude zvýšit počet strážníků o cca. 50 (vždyť Ústí nad Labem má rozlohu 10 000 ha), což si ale vyžádá navýšení finančních prostředků.  

  • Ještě více třídit, méně platit 

Nižší poplatky za komunální odpad

Poplatek se platí za systém shromažďování, sběr, přepravu, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu. Jeho výše je v současnosti 500 Kč/na osobu/1 rok. Pokud obyvatelé města budou ještě více třídit, přinese to pokles nákladů na netříděný odpad a navíc určitý výnos. Ušetříme. Proto nebudeme poplatek za komunální odpad zvyšovat, naopak ho chceme snížit o takovou částku, aby průměrná ústecká rodina ušetřila ve své peněžence ročně jeden celý poplatek za komunální odpad za osobu a rok. Základním úkolem bude zajistit více nádob na tříděný odpad. Podle našeho názoru není správné, pokud je něco zcela zadarmo. Tříděním odpadu snížíme plýtvání.    

  • Ubráníme majetek před povodněmi 

Nabídka pojištění v rámci pojistky městského majetku těm, kteří jsou povodněmi bezprostředně ohroženi

Majetek některých občanů bývá pravidelně zasažen povodněmi. Jde například o lokality na Střekově, v Neštěmicích, v centru a ve Vaňově. Majetek těchto občanů nelze pojistit vůbec nebo jsou nuceni platit abnormálně vysoké roční či měsíční pojistky. Na druhé straně město Ústí nad Labem vydává za pojištění svého mnohamiliardového majetku ročně 5 - 6 mil. Kč. Chceme se pokusit včlenit zcela nebo alespoň zčásti pojištění majetku těchto občanů do velké pojistky města v rámci tzv. pojištění cizí věci tak, aby výše jejich pojistného byla srovnatelná s lokalitami mimo záplavová území. A to pokud možno bez navýšení, případně pouze s minimálním navýšením roční pojistné částky města. Princip je stejný jako u budování protipovodňových bariér - na těchto investicích také participují občané města ze svých daní, ač nejsou přímo záplavou postiženi a ač bariéry ochraňují soukromý i městský majetek.  

  • Dostavba dálnice D8 na Prahu 

Prostřednictvím poslance Parlamentu České republiky Mgr. Radima F. Holečka se zasadíme o co nejrychlejší dostavbu dálnice D8. 

  • Rybáři na břeh řeky Labe patří 

Ve spolupráci s Povodím Labe, s. p., s Českým rybářským svazem a městskými obvody budeme prosazovat úpravy pobřežních ploch řeky Labe pro potřeby našich rybářů. Zasadíme se také o častější kontroly ze strany městské policie. 

  • Podpora nezávislé kultury 

Budeme nadále podporovat nezávislou kulturu. Už nikdy se nesmí opakovat taková despotická rozhodnutí, jako když bylo „ex cathedra“ zrušeno Činoherní studio na Střekově. Podpoříme Činoherák Ústí i Severočeské divadlo opery a baletu za podmínky efektivního využití veřejných financí. 

  • Jistota parkovacího místa 

Budeme hledat místa pro výstavbu parkovacích domů (například lokalita Skřivánek). 

  • Ústecká práce ústeckým firmám, v rámci platné legislativy 

Míra nezaměstnanosti se v Ústeckém kraji a v našem městě dlouhodobě pohybuje nad celostátním průměrem. Toto je jedna z možných cest, jak v rámci platné legislativy podpořit místní živnostníky a malé a střední podniky. Tento krok také pomůže zvýšit zaměstnanost v Ústí nad Labem. 

  • Myslíme na naše děti 

Chceme pokračovat v opravách stárnoucích školních budov, jejich vybavení a sportovišť, aby se našim dětem dostávalo kvalitního vzdělávání v důstojném prostředí. Budeme podporovat volnočasové aktivity našich dětí. 

Chceme nadále přispívat financemi právě na mládež, ať jsou to budoucí hokejisté, volejbalisté, krasobruslaři, plavci, házenkáři, atleti, fotbalisté, tenisté, florbalisté, judisté, šachisté, karatisté a další; navážeme na stávající podporu v oblasti sportu. 

 


Sliby plníme, modrá bude zase dobrá

VOLEBNÍ PROGRAM 2014

Městský obvod Ústí nad Labem - město 

Sestavili jsme tým, který netvoří jen kandidáti, ale patrioti městské části. V uplynulém volebním období jsme realizovali řadu významných akcí, které občanům výrazně zpříjemnily život. 

Podařilo se nám zřídit a zrekonstruovat cca 200 parkovacích míst (ul. Návětrná, Stará, Zahradní, Skorotice u hřbitova). Do oprav a rekonstrukcí chodníků jsme investovali cca 16mil. Kč (ul. SNP, České Mládeže, Resslova, Stará, Hornická, Plynárenská, Pražská, Bří Čapků, Ženíškova, Lipová, Štefánikova, Vinařská aj.). Zrekonstruovali jsme Park Republiky za kulturním domem. 

Na opravy schodišť, zdí, a chodníkových vpustí jsme vynaložili cca 3,5 mil. Kč (ul. Rooseveltova, Listova, SNP, Vinařská, Na Vyhlídce aj.). Po celé období jsme také investovali nemalé prostředky do výstavby nových dětských hřišť a do oprav a rekonstrukcí stávajících. Nové vyrostlo v Návětrné, Pod Holoměří  a hřiště pro seniory na Skřivánku. Nové hrací prvky, opravy oplocení a rekonstrukce téměř všech dopadových ploch byly zrealizovány na všech 21 dětských hřištích. V rámci péče o zeleň a  její  údržby  jsme za poslední 4 roky vysadili na 160 ks nových stromů a 850 ks keřů. Seče provádíme na zhruba 150 ha. 

Na údržbu bytového a domovního fondu jsme vynaložili cca 3,5 mil. Kč. Pokračovali jsme v tradici kinematografu bří. Čadíků, Promenádních koncertů u Fóra, Oslavy Svatomartinských vín a zorganizovali jsme již 15 setkání dárců krve při příležitosti předání plaket Dr. Janského. 

V Ústí nad Labem žijeme a máme na co navazovat. Chceme nadále v tomto směru pokračovat. 

  • Údržba zeleně a čistota 

Budeme usilovat o navrácení údržby chodníků (letní i zimní) do pravomocí městských částí.

Budeme renovovat odpadkové koše a lavičky (Mánesovy Sady, Vrchlického Sady) a instalovat další koše na psí exkrementy. 

  • Rekonstrukce chodníků a dětských hřišť 

Výstavba workoutového hřiště a hřiště pro seniory.

Nové, atraktivní prvky na dětská hřiště. 

  • Navýšení počtu veřejně prospěšných pracovníků o 20 

Úspora financí - péče o zeleň, opravy drobných staveb, aj. 

  • Podpora pořádání tradičních kulturních akcí 

Svatomartinská vína, Kinematograf Bří. Čadíků, promenádní koncerty

Oceňování bezpříspěvkových dárců krve (2x ročně). 

  • Podpora organizací 

SDH Božtěšice, Svaz tělesně postižených, Junák, UJEP, vodní a dobrovolní záchranáři, Český svaz zahrádkářů, ZUŠ Evy Randové 

  • Putovní kontejnery do okrajových částí 

Hostovice, Vaňov, Božtěšice, Skorotice, Strážky, Bánov – v intenzitě 2x ročně 

  • Pokračovat v úzké spolupráci s Policií ČR a Městskou policií  

 

„Ta pravá“ strana Labe 

VOLEBNÍ PROGRAM 2014

Městský obvod Střekov 

  • Střekov jako místo pro sport a rekreaci 

Využijeme nádherných scenérií Střekova, lesních cest, cyklostezek a cyklotras, rozšíříme a vybavíme hřiště a sportoviště pro mladé, ale i seniory, na které se chceme zaměřit. 

  • Dokončení protipovodňové zábrany na Střekovském nábřeží a zhotovení opatření proti povodním 

Nedopustíme, aby se opakoval děsivý scénář evakuace obyvatel zaplavovaných lokalit, Svádova, Olšinek, Střekova, Sebuzína a Církvic a budeme důsledně trvat na dokončení protipovodňových opatření, abychom ochránili zdraví a majetek všech našich obyvatel. 

  • Zúžení prostoru nepřizpůsobivým 

Problém s nepřizpůsobivými trápí nás, stejně jako Vás. Snažili jsme se a nadále se budeme snažit, aby se na Střekově zúžil prostor nepřizpůsobivým, ztížíme jim život. Budeme usilovat o odkoupení ubytoven Magistrátem města a zároveň prostřednictvím zákonodárců trvat na změnách v legislativě, související s  příspěvky na bydlení. Budeme pokračovat v úzké spolupráci s Policií ČR a Městskou policií. Nasloucháme občanům a chceme to co oni. Nebát se o naše děti, chceme žít v bezpečném Střekově. 

  • Sběrný dvůr i na Střekově 

Víme kde, jak a za kolik zřídit sběrný dvůr pro naše občany, zasadíme se o získání financí na jeho realizaci. Již nebude třeba odvážet opad do jiných obvodů.  Chceme minimalizovat černé skládky, které Střekov tíží, zároveň ulevíme majitelům zahrad s nakládáním odpadu ze zeleně, díky speciálním nádobám na biologicky rozložitelný odpad. 

  • Dostatečné a kvalitní zásobování Střekova 

Vždy jsme chtěli a byli jsme pro výstavbu nového obchodního centra na nevyužitých pozemcích u soudu. Plně podporujeme investora. Podíleli jsme se na změně projektu, vymínili si změny vzhledu objektu, doplnili jej o zelenou zónu a dětské hřiště. Chceme, aby na Střekově bylo dostupné vše, co lidé potřebují k běžnému životu. 

  • Posílení pravomocí a rozšíření kompetence městského obvodu 

Politici z Magistrátu na Střekov nedohlédnou. Investují jen do centra a na Střekov se zapomíná. Chceme, aby se do našeho obvodu dostalo stejně peněz jako do ostatních obvodů. Jedině tak můžeme náš obvod modernizovat. Dokázali jsme to v uplynulých čtyřech letech u údržby veřejné zeleně po celém obvodě, stejně tak bychom to dokázali například i při údržbě silnic a chodníků, kterou dosud provádí Magistrát. 

  • Návrat kultury na Střekov 

Přejeme si, aby se Střekov stal vyhledávaným kulturním místem. Navzdory faktu, že jsme díky radním z Magistrátu přišli o Činoherní studio, uspořádáme ve spolupráci s hradem Střekov řadu kulturních událostí, koncertů, divadelních představení a akcí pro děti. 

  • Otevřená radnice 

Úřad otevřen pro občany každý den.  


 

Pevnou rukou, stejným metrem

VOLEBNÍ PROGRAM 2014

Městský obvod Neštěmice 

„Když se mě kamarádi ptají, proč jdu do voleb, odpovídám jim otázkou: Copak je tu někdo, kdo by se zastal nás, normálních lidí? Copak se někdo zastává slušných lidí, kteří žijí se svojí rodinou, vychovávají děti, chodí do práce, nebo podnikají, snaží se vylepšovat svoje bydlení? Politická korektnost, která brání pojmenovat problém, neschopnost a lenost některých politiků nedovolí řešit to, co nás v Neštěmicích trápí.  Nepatřím ale k těm, kdo se s tím jen tak smíří. Neštěmice jsou pro mě totiž domovem. Naštěstí se mi podařilo dát dohromady tým „Neštěmičáků“, kteří to vidí stejně. Našli jsme a propočítali konkrétní opatření, která změní náš obvod k lepšímu. Dejme šanci zdravému rozumu.“

Vlastimil Žáček, lídr kandidátky

  • Návrat k městu Neštěmice - Ústíme do Neštěmic 

Podpoříme návrat k městu Neštěmice – Krásné Březno - Mojžíř tím, že budeme usilovat o vrácení daní a poplatků, které se platí jen pro Magistrát města Ústí nad Labem a nevrací se zpět do rozpočtu obvodu Neštěmice. Buďme patrioti, jak se patří. 

  • Chceme změnit poplatky za psy 

Pes je přítel člověka. Nechceme, aby se město na tomto přátelství obohacovalo, nicméně toto přátelství by nemělo obtěžovat ostatní. Výši poplatku přehodnotíme na přijatelnou mez. Zároveň nainstalujme koše pro úklid psích exkrementů a zvýšíme sankce na maximální hranici pro ty, kteří po pejskovi neuklidí. Není možné, aby si kvůli nepořádku naše děti nemohly hrát na trávě a rušili se pískoviště. 

  • Přehodnotíme daň z nemovitosti 

Ten, kdo vlastní nemovitost, se stará nejen o ni, ale i o její okolí. Zároveň je trestán tím, že platí vysoké daně z nemovitosti, které Magistrát neefektivně přerozděluje. To odmítáme, proto daň z nemovitosti navrhneme snížit. Neštěmice tak budou atraktivnější lokalitou, do které se vyplatí investovat. 

  • Konec s předsudky…„Cikán, Róm i Čech, společnou cestou ke standardu života 21. století.“ 

Dáme možnost pracovat každému, kdo pracovat může. Vytvoříme pracovní místa například u Městských služeb. Neštěmice tak boudou čistější a uklizené. Zároveň budeme usilovat o to, aby sociální dávky těm, kteří je zneužívají, byly vypláceny účelově. Vyvineme tlak na vládu, aby veškeré sociální dávky byly podmíněny aktivitami pro město a občany. 

  • Zpět k fotbalové divizi - sport a volnočasové aktivity do Neštěmic - nejen masovým sportem je člověk motivován 

Budeme bojovat s kriminalitou i obezitou sportem. Proto podpoříme sportovní kluby, které koncepčně pracují s mládeží. Tato investice se nám všem mnohonásobně vrátí. Podpoříme realizaci nových volnočasových aktivit a lokalit z peněz EU. Když už peníze do Bruselu posíláme, mají se nám také rozumnou formou vrátit zpátky. 

  • Přehodnotíme poplatek za komunální odpad 

Není možné, aby slušným obyvatelům každoročně rostl poplatek za komunální odpad jenom proto, že nepřizpůsobiví a hlavně nepořádní spoluobčané tento poplatek nehradili – změna koncepce svozu odpadů. Zajistit pořádek je povinností městského obvodu, vždyť už za tyto služby platíme vysoké daně, proč tedy platit další poplatky? Také zařídíme častější svoz rostlinného odpadu ze zahrádek, chat a rodinných domů. 

  • Musíme bránit povodním i s pojistkou 

Neštěmice patří k ohroženým částem města velkou vodou. Zajistíme ochranu proti povodním. Vybudujeme zpětné klapky v kanalizační síti, protipovodňové zábrany a další opatření. 

  • Důstojné stáří – důchodci radostně do školy 

Seniory často trápí samota, cítí se vyloučeni a ohroženi, potýkají se s nedostatečnou péčí. Proto podpoříme vznik zařízení pro seniory, která budou splňovat vysoký standard bydlení. Zároveň využijeme  čerpání dotací ze strukturálních fondů EU. Pro seniory také vytvoříme stacionář, kde se budou moci během dne setkávat. Zde také zajistíme vzdělávací kurzy, ať už se jedná o ovládání počítače, zlepšení finanční gramotnosti k obraně před „Šmejdy“ nebo konání kulturních akcí. 

  • Nulová tolerance – strážníci do ulic 

Nedovolíme, aby skupiny nepřizpůsobivých drancovaly náš městský obvod. Nastavíme jasná pravidla, která budeme důsledně vymáhat. Vyhlašujeme nulovou toleranci vůči drobné kriminalitě, krádežím, rušení klidu, obtěžování. Proto navýšíme počet strážníků městské policie. Policisté nebudou sedět v kanceláři nebo jen projíždět obvodem, ale přesunou se do ulic. Každý strážník bude mít svou lokalitu. Omezíme měření rychlosti Městskou policií. Městská policie bude také pravidelně pořádat setkání s občany, aby začlenila jejich připomínky do své práce. Lepší bezpečnost také zajistí občanům možnost napojit se na pult centrální ochrany. Podpoříme projekty centrální ochrany obyvatel 

  • Neštěmice bez bariér – s rovnou silnicí 

Zápasíte, pokud chcete vjet s kočárkem na chodník? Hůř se pohybujete a nemůžete překonat vysoký obrubník?  My říkáme, že chodník má být pohodlný a bez bariér. Proto vytvoříme nájezdy pro kočárky a vozíčky všude tam, kde to bezpečnost provozu dovolí. Zároveň rozšíříme chodníky, tam kde budou třeba. Bezpečnost provozu zvýšíme osvětlením přechodů zejména na frekventovaných místech. 

  • Podpora podnikatelům a živnostníkům 

Podpoříme Ústecké podnikatele dle legislativy v maximální možné míře v oblasti získávání práce obzvláště tam, kde bude náš obvod investovat. Průhledné výběrové řízení a otevřená radnice bude našim cílem ve všech odvětvích. 


 

Budoucnost začíná doma 

VOLEBNÍ PROGRAM 2014

Městský obvod Severní Terasa 

Severní Terasa je dobrou adresou. Chceme, aby tomu tak bylo i nadále. Budeme udržovat zeleň, pořádek v parcích a bezpečí na dětských hřištích. Chceme, aby náš obvod nebyl pouze "noclehárnou", ale aby byl kvalitním místem pro náš život. Zabráníme, aby se na Severní Terasu stěhovali nepřizpůsobiví občané a zvýšila se kriminalita. Zahájíme nové investice, které umožní další rozvoj našeho městského obvodu.

  • Jsme hrdí, že zde žijeme 

Dominantou našeho obvodu je Erbenova vyhlídka, nejen na ni můžeme být hrdí. Na Severní Terase je řada pěkných míst, počínaje lagunou a konče víceúčelovými sportovišti. Protože jsme v minulosti do našeho obvodu investovali, netrápí nás problémy jako v jiných částech města. Nadále budeme bránit všem negativním jevům, včetně přílivu nepřizpůsobivých občanů. 

  • Stop kriminalitě na Severní Terase 

Snížíme kriminalitu o 30 %, tím, že pošleme strážníky z kanceláří do ulic. A také navýšíme jejich počet tak, aby každý občan znal policistu, který chrání jeho domov. Bezpečnost je pro nás hlavní prioritou, nedovolíme, aby se děti nebo senioři necítili bezpečně. 

  • Radnice pro občany 

Chceme, aby všechny veřejné zakázky měly transparentní a dopředu známá kritéria, tak, aby každý občan mohl zkontrolovat, jak je nakládáno s jeho penězi. Úřady musí být pro občana přátelské a musí zveřejňovat veškeré informace na webových stránkách. 

  • Hospodaření bez zadlužování 

Jsme jediný obvod, který má výhled na celé město, proto chceme vidět i do financí Magistrátu. Nelíbí se nám, že Magistrát penězi plýtvá a my je nemůžeme použít tam, kde je potřeba. Chceme proto, aby se pravomoci a peníze vrátily z Magistrátu zpět do našeho obvodu, tak, aby byly blíž občanům. Jedině tak zajistíme transparentnost a zabráníme plýtvání. 

  • Město bez špíny 

Chceme bezpečná hřiště, tak, abychom se nemuseli bát, že se zde naše děti zraní o injekční stříkačky. Nechceme se štítit sednout si na lavičku v parku nebo na zastávce. Veřejný prostor musí být čistý a uklizený. Na tom trváme! Proto zefektivníme práci úklidových čet, do kterých zapojíme i dlouhodobě nezaměstnané. 

  • Opravíme, co řeknete 

Záleží nám na tom, jak se cítíte tam, kde žijete. Možná Vás trápí výmol v silnici, který musíte každý den autem objíždět. Nebo Vám vadí vysoký obrubník, který obtížně zdoláváte s kočárkem. To všechno musíme opravit! Proto zřídíme speciální adresu, kam budete moci nahlašovat problémy, které Vás trápí. My najdeme řešení.  

  • Brusle, kolo, basket i U-rampa 

To nejsou zdaleka všechny sporty, které si přejeme, aby bylo možno na Severní Terase provozovat. Postavíme in-line dráhu kolem laguny. Přibudou nová víceúčelová hřiště a postavíme i U-rampu. pro cyklisty vytvoříme novou cyklostezku napojenou na již fungující cyklostezky. Je prokázáno, že sport je nejlepší prevence proti drogám i obezitě.  

  • Hotel Máj 

Musíme přijmout strategické rozhodnutí o hotelu Máj. Přejeme si, aby tato lokalita mohla znovu sloužit občanům a nehyzdila náš obvod.   

  • Zvýšíme počet parkovacích míst 

Nechceme hrát „bojovku“ o parkovací místo, když se vracíme domů, jedeme nakoupit, k lékaři, nebo vezeme dítě do školy. Proto vytvoříme nová parkovací místa. Často bude stačit pouhá změna dopravního značení, jindy provedeme stavební úpravy. 

  • Do autobusu s kolem 

Dostat se s kolem z města do přírody je nyní problém. Proto u vybraných linek MHD označíme prostor pro cyklisty, kteří se tak za několik málo minut dostanou ven z města. Zároveň zřídíme mimořádnou linku, která bude o víkendu „kolaře“ vozit k cyklostezkám. 

  • Více zeleně 

Rozšíříme chodníky, pořídíme nové lavičky, odpadkové koše a koše na psí exkrementy, vysadíme nové stromky. Navážeme tak na tradici 1. republiky, kdy byly parky žádanou lokalitou pro trávení volného času. 

  • Podpora obecních škol 

Učitelé si zaslouží vyšší příjmy. Školy potřebují rychlou opravu. Děti jsou naše přítomnost i budoucnost. Severní Terasa je obvod plný škol a pěkné školy jsou základem pěkné Severní Terasy. Školy musí dostat více peněz z obecního rozpočtu.