4. dubna 2014

Tisková zpráva Oblastního sdružení ODS Ústí nad Labem

Občanští demokraté podávají podnět Ministerstvu vnitra k výkonu dozoru nad samostatnou působností Statutárního města Ústí nad Labem.

Arogance moci představitelů vedení města dosáhla stavu, který již není možné ponechat bez protestu a především bez aktivní snahy o nápravu. Nedemokratický způsob projednávání, omezování demokratické diskuze, záměrné utajování již připravených materiálů před zastupiteli i veřejností. To jsou hlavní důvody, které zástupce ústecké ODS vedou k podání podnětu k výkonu dozoru podle § 124 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění.

Občanští demokraté ve svém podání zpochybňují a napadají Usnesení č. 408/14 „Činoherní studio města Ústí nad Labem“ a Usnesení 409/14 „Rezignace náměstkyně primátora a volba členů Rady“, která byla zastupitelstvem města přijata dne 3. března 2014.

„Rada města vážným způsobem obešla zákon o obcích, když zastupitelům předložila písemný materiál k projednání zřízení nové příspěvkové organizace města až v nočních hodinách, když přitom tento materiál byl zcela evidentně dopředu připraven“, vysvětluje předseda klubu zastupitelů ODS Mgr. František Nesvadba, a dodává: „Elementární demokratické principy byly podle našeho názoru porušeny i při volbě nových členů Rady města. Navíc pravděpodobně došlo k porušení § 94 odst. 2 zákona o obcích, protože zastupitelstvo volilo členy Rady města, aniž by tento bod byl do projednávání řádně zařazen“.

„Zdá se, že demokratické principy výkonu samosprávy jsou současným členům vedení našeho města spíše na obtíž. Je povinností demokratických stran jejich dodržování hájit, stejně jako dbát na dodržování platné legislativy. Upřímně věřím, že naše podání bude shledáno důvodným a že dojde k rychlé nápravě“, uzavírá předseda Oblastního sdružení ODS Ústí nad Labem a poslanec Parlamentu ČR Mgr. Radim Holeček. 

V Ústí nad Labem dne 4. dubna 2014

Mgr. Radim Holeček

- poslanec PČR, předseda OS ODS Ústí nad Labem

 

Mgr. František Nesvadba

- předseda klubu zastupitelů ODS Zastupitelstva města Ústí nad Labem

 

MUDr. Irena Jílková

- členka klubu zastupitelů ODS Zastupitelstva města Ústí nad Labem, předsedkyně smírčího výboru OS ODS

Štítky:
tisková zpráva