6. března 2014

Tiskové prohlášení ODS Ústí nad Labem

Vyjádření k zasedání zastupitelstva statutárního města Ústí nad Labem, konaného dne 3.3.2014

Občanští demokraté vyjadřují hluboké znepokojení nad výroky člena Rady města, sociálního demokrata MUDr. Pavla Dlouhého, který věcnou diskusi zastupitelů označuje za zdržování. Zatímco u zastupitelky PaedDr. Květy Čelišové je možno podobný postoj označit za konzistentní projev komunistické politiky a rétoriky, u sociálních demokratů jde o nepřijatelné zpochybňování základních principů a pilířů zastupitelské demokracie!

Občanští demokraté se rovněž ostře ohrazují proti postupu Rady města, kdy materiály k bodu             o budoucnosti činohry v Ústí nad Labem radní záměrně předložili zastupitelům až v pozdních večerních hodinách, ačkoliv tyto materiály byly zjevně s předstihem již připraveny a široká ústecká veřejnost na výsledek rokování zastupitelů s napětím čekala. Nedůstojný způsob projednávání, při kterém bylo znemožněno vystoupit osobám obviněným radním Eichlerem z nekalé činnosti                       a parazitování na Činoherním divadle města Ústí nad Labem o.p.s., bohužel vedlo k nešťastné události, nad kterou ODS vyslovuje politování. Celá událost je ale zároveň jasným důkazem, že stávající jednací řád zastupitelstva statutárního města Ústí nad Labem, proti kterému se ODS již v minulosti jasně vymezila, je nedemokratický a tudíž špatný, neboť mimo jiné dotčeným osobám neumožňuje reagovat na výroky zastupitelů, které jsou namířené proti nim.

ODS vyjadřuje poděkování a respekt všem zastupitelům města, kteří podpořili její návrh na předřazení bodu jednání o Činoherním divadle na začátek jednání zastupitelstva i těm, kteří podpořili její návrh na zachování Činoherního divadla Ústí nad Labem o.p.s. a k zajištění jeho financování v intencích schváleného rozpočtu na rok 2014.

ODS rovněž děkuje všem občanům, kteří se o vývoj situace kolem ústecké činohry zajímají, a ujišťuje je, že v rámci možností, které zastupitelům dává zákon a jednací řád zastupitelstva se vynasnaží         o uchování umělecké nezávislosti divadelního souboru. 

V Ústí nad Labem dne 6.3.2014

Mgr. František Nesvadba - předseda klubu zastupitelů ODS Zastupitelstva města Ústí nad Labem

Mgr. Radim Holeček – poslanec PČR, předseda OS ODS Ústí nad Labem

Štítky:
tisková zpráva