31. ledna 2014

První náměstek MSp Volák: Změnil jsem české vězeňství, odcházím.

První náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák se rozhodl k 31. 1. 2014 rezignovat na svou funkci a z Ministerstva spravedlnosti odchází zpět do advokacie.

„To, co jsem považoval za svou prioritu, tedy změnit k lepšímu české vězeňství, od novely zákona o Vězeňské službě, zákona o výkonu vazby a trestu,  přes zlepšení zdravotní péče ve věznicích až po úspěšné nastartování procesu humanizace vazebních věznic, je hotovo. Odcházím s pocitem, že jsem si splnil vlastní stanovený cíl. Posledním impulsem, který mě utvrdil v rozhodnutí odejít, jsou nedůstojné tahanice o pozice náměstků, které už několik dní v médiích předvádějí představitelé nastupující vlády. Nemám nejmenší chuť čekat, zda se i tato pozice nestane místem politického kolíkování území na jednotlivých resortech,“ uvedl ke své rezignaci 1. náměstek Daniel Volák.

Doplnil, že od rozdělané práce neodchází ani co se týká dalších důležitých agend jeho sekcí, tedy sekce justiční a vězeňské.

„Udělali jsme maximum pro to, abychom pomohli se zavedením nového občanského zákoníku do soudní praxe. Ministerstvo spravedlnosti mimo jiné zorganizovalo sérii seminářů přímo na jednotlivých soudech, na kterých jsem měl možnost přednášet a které nám poskytovaly také cennou zpětnou vazbu od těch, kteří budou s novým občanským zákoníkem dnes a denně pracovat.

Agendu odevzdávám svému nástupci ve chvíli, kdy se podařilo justici personálně stabilizovat jmenováním nových soudců, státních zástupců, notářů, exekutorů i soudních znalců,“ uvedl dále Daniel Volák.

Nyní má justice k dispozici 3054 soudců, 1233 státních zástupců a 9696 zaměstnanců. Nově jmenováno bylo konkrétně 76 soudců, dále 24 státních zástupců, 19 notářů a 25 notářských kandidátů složilo slib, 11 exekutorů, 30 soudních znalců, 2 tlumočníci a 35 mediátorů.

„Resort má schválený rozpočet na rok 2014 a to mimo jiné znamená i zajištění slíbeného balíku peněz na zahájení výstavby sídla Krajského a Okresního soudu v Ústí nad Labem, a to včetně sídla státního zastupitelství a Probační a mediační služby,“ připomněl náměstek Volák jedno ze sledovaných mediálních témat a jako další takové téma vnímá i převzetí agendy milostí od prezidenta republiky. „Díky tomu, že příslušný odbor i oddělení vedou zkušení lidé, kteří milosti posuzovali už za prezidenta Václava Havla, obešel se přechod těchto povinností na Ministerstvo spravedlnosti bez jakýchkoli obtíží,“ uzavřel výčet splněných úkolů 1. náměstek Daniel Volák.

V oblasti justice bude působit i nadále, vrací se do své zavedené advokátní kanceláře.

Zdroj: Parlamentní listy

http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Prvni-namestek-MSp-Volak-Zmenil-jsem-ceske-vezenstvi-odchazim-301273