8. září 2017

Láká ho hora v Africe

(5plus2.cz) Sportovec tělem a duší, kterého lákají vysoké hory a létání. Karel Krejza se chystá pokořit Kilimandžáro.

V mládí se několikrát stal mistrem republiky v judu. Nyní ho čeká zápas na zcela jiném poli. Místostarosta Litoměřic Karel Krejza vede krajskou kandidátku ODS do parlamentních voleb. Nadšení pro sport ho neopustilo, i když vstoupil do politiky. Na oblíbenou cyklistiku má však nyní ještě méně času, než když podnikal. "Příležitostí ubývá, ale letos už jsem párkrát jezdit byl," říká s úsměvem a dodává, že na začátku sezony si rád po rovině na galusce zajede do Roudnice, ale na chalupě na horách ji rád vystřídá za MTB.

Byly doby, kdy nadšený cestovatel na kole vyrážel mnohem dále. "Dřív jsem jezdil na dobrodružné expedice do Kašmíru nebo do Maroka. V pozdějších letech alespoň na Mallorku, to je malý cyklistický ráj," vzpomíná.

Tenkrát jezdil s partou, dnes většinou sám. "Děti mám hodně od sebe. Se starším synem jsme nejezdili, protože hrál hokej a už neměl čas na nic jiného. A s holčičkou to zatím úplně nejde, ale doufám, že to přijde."

Devětačtyřicetiletý rodák z Mělníka, který už osmačtyřicet let žije v Litoměřicích, má toulavé boty. "Ještě jsem nebyl v Jižní Americe, ale to je daleko. Rád bych se příští rok podíval pod nebo na Kilimandžáro," prozrazuje cíl své další cesty. Na svět se vůbec rád dívá z výšky. Dokud měl ještě více času, věnoval se i sportovnímu létání.

Když zrovna nemusí sledovat politiku, rád si do ruky vezme knížku. "Hodně jsem četl science fiction, pak jsem přešel k vážnějším žánrům. V poslední době ale čtu nejraději volnější odpočinkové knížky. Na dovolené se mi podaří přečíst třeba čtyři pět severských detektivek," upřesňuje. Vystudoval teoretickou jadernou fyziku, ale oboru se nikdy nevěnoval. Ještě na škole začal podnikat. V roce 2006 byl zvolen zastupitelem a radním v Litoměřicích, a od roku 2010 je místostarostou. Jako poslanec chce bojovat proti přebujelé byrokracii a zbytečnému papírování.

Hlavní problém Ústeckého kraje vidí v tom, že je zde hodně lidí, kteří nechtějí pracovat. "Tím, že vláda zvedla minimální mzdu, zvedly se i sociální a jiné dávky. Stát jim tak zajistil dobré živobytí bez toho, aby museli chodit do práce. To není správné. To má přímé dopady na tvorbu vyloučených lokalit, kam se tito lidé sestěhovávají, a na tom pak zase někdo vydělává. S tím vším souvisí samozřejmě také bezpečnost," vysvětluje.

Evropskou spolupráci považuje za naprosto nezbytnou. "Nikdo v ODS neuvažuje, že by se někam vystupovalo. Druhá věc je, že EU často řeší blbosti, než aby se soustředila na podstatné záležitosti," tvrdí.

Svou hlavní přednost vidí v bohatých zkušenostech svého dosavadního profesního života. "Osm let jsem podnikal a 11 let jsem v malé a střední politice na regionální úrovni. Zažil jsem minulý režim i praktiky StB. Zažil jsem dobu privatizace i dobu utahování. Také jsem toho hodně procestoval."

A o jaké voliče usiluje? "O aktivní a pracovité, kteří se nebojí starat se sami o sebe a chtějí to dopřát i svým dětem," dodává politik.

Karel Krejza

lídr kandidátky ODS v Ústeckém kraji
místostarosta města Litoměřice
předseda regionálního sdružení