25. června 2016

Ženy zahájily v Mostě kampaň ODS

ODS chce posílit svou pozici na Mostecku. Voliče mají přilákat ženy s politickou praxí, program zaměřený na potíže okresu a kandidátka bez lidí se skandály.

ODS zahájila na Mostecku volební kampaň. Na tiskové konferenci představila kandidátku do Senátu, 50letou ředitelku 7. ZŠ Most Libuši Hrdinovou, a svou nejvýše postavenou místní kandidátku do krajských voleb, 63letou starostku Obrnic Drahomíru Miklošovou, místopředsedkyni strany.

Kampaň ODS pro říjnové volby do Senátu a krajského zastupitelstva bude mít na Mostecku společná témata a má stát v řádu stovek tisíc korun. „Klademe důraz hlavně na Senát, tady nás čeká nejvíce práce," sdělila Miklošová. ODS nikdy neměla senátora z Mostecka. Konkurence je i letos silná. ODS nechce být v kampani konfrontační a osočovat volební rivaly. „To my dělat v žádném případě nebudeme," uvedla Hrdinová.

Společná kampaň do Senátu a kraje bude sílit po letních prázdninách. Kromě sociální oblasti se ODS v kampani soustředí hlavně na školství a podnikání. Voliče chce oslovit na veřejných akcích, billboardech, tiskovinách a sociálních sítích. Ústředním mottem Hrdinové je „Naše děti, naše budoucnost", heslem celostátní kampaně je „Zjednodušme to!", kterým se ODS vymezuje proti byrokracii a omezování svobody.

ODS na Mostecku uvažuje i o veřejných debatách, kde by podrobně rozebrala palčivá témata, třeba zneužívání sociálních dávek a příspěvků pro pěstounskou péči. Strana chce dát zároveň najevo, že podporuje rozvoj českých firem, které mají podle Miklošové oproti zahraničním investorům méně výhodné postavení.

ODS upozorní i na problém hromadění dětí v evidenci úřadu práce, kde končí po základní škole jako nezaměstnané a bez minimální kvalifikace a pracovních návyků se stávají nezaměstnatelnými jako velká část dospělých. Kandidáti ODS vidí řešení například ve výplatě dávek jen v případě, pokud dítě bude pokračovat alespoň dvouletým učebním oborem a firmy, které je po vyučení zaměstnají, by získaly dotaci.

Na krajské úrovni chce ODS podpořit například rozšiřování hospicové péče a pokračovat ve vylepšování dopravní obslužnosti. Společnost Krajskou zdravotní, která vlastní i mosteckou nemocnici, by ODS zachovala, pokud bude její hospodaření v pořádku.

V případě povolebního koaličního vyjednávání ODS neuzavře spolupráci s KSČM. O možné koalici s ostatními stranami bude rozhodovat i to, zda jejich kandidáti nejsou spojeni se skandály. Netknuti aférami, které doprovázely pád bývalé krajské koalice ČSSD-ODS, mají být současní kandidáti ODS.

Drahomíra Miklošová

místopředsedkyně ODS
uvolněná starostka obce