17. ledna 2016

Nejsme asociální strana, jen jsme to neuměli prodat

Do užšího vedení ODS se po víkendovém kongresu v Ostravě dostaly dvě ženy. Jednou z nich je starostka severočeských Obrnic Drahomíra Miklošová (62). Nová místopředsedkyně strany se dlouhodobě věnuje sociálním tématům, za úspěšnou integraci Romů dostala dokonce cenu Rady Evropy.

 
Co byste chtěla v rámci ODS prosazovat?
 
Chtěla bych, abychom přehodnotili celý český sociální systém, který je spíše socialistický. V naší sociálně vyloučené lokalitě vidím, jak jsou dávky zneužívány a jak jsou demotivačně vypláceny. Proč by se šlo do práce, když vím, že stačí jednou za měsíc přijít a ty peníze dostanu?
 
Jaké navrhujete řešení?
 
V celé řadě případů bych to „zpodmínkovala“. Vždycky musí být něco za něco. Není možné, aby se inkasovaly peníze na děti a ty děti potom nechodily do školy, protože nemají na obědy. 

Myslíte, že se vám to podaří prosadit? Pro občanské demokraty přece jenom nejsou sociální témata na prvním místě...
 
Právě to nám chybí. Když se podíváte na všední běžný život lidí, tak i toto téma patří k pravici. Měli bychom mít svou sociální politiku založenou na pravicových principech. Musí tam být ta zodpovědnost - každý sám za sebe a pomoct, když už opravdu člověk nemůže. 
 
Může být podle vás nedostatek sociálních témat u občanských demokratů důvodem, proč nemá v průzkumech tolik preferencí, na rozdíl od vládních ČSSD a ANO?
 
I to může sehrávat roli. Lidé to tak vnímají, i v minulosti vnímali ODS jako asociální stranu. A myslím, že je to škoda. I v programu ODS je pamatováno na děti a seniory, ale my to neumíme prodat. Neprezentujeme to. Nesmíme zapomínat, že jsou také voliči, kteří mají problém například s tím, že soused, který nechodí do práce, má více peněz než on, který do práce chodí. To přece není normální. To je absurdita. 
 
Dají se s tímto programem vůbec vyhrát volby? Téměř v celé republice spíše vítězí strany, které chtějí rozdávat.
 
V sociální oblasti si nemůžeme hrát na populistickou politiku a pokračovat v rozdávání. Ale musíme to umět lidem vysvětlit. Pokud otevřeně řekneme - ano, jsme pro podporu v nezaměstnanosti, pro podporu tělesně postižených, matek s dětmi, pro seniory. Samozřejmě, že pro všechny musíme mít program, ale musí být jasně nastavená pravidla, za jakých podmínek peníze dostanou.
 
Jsem zděšená, jak se teď seniorům plošně vyplácí příspěvek 1200 korun. Já jsem pracující důchodce a těch 1200 korun nechci. Byla bych radši, kdyby je dostala maminka, která má nedostatek peněz, protože se třeba celý den stará o tělesně postižené dítě. Vždy je přeci vidět, kdo ty peníze potřebuje, to se dá lehce zjistit.
 
Věnujete se integraci Romů. Jak se díváte na uprchlickou krizi? Je možné, aby se u nás migranti začlenili do společnosti?
 
Toho se děsím. Vidím, že jsou velké problémy s integrací našich lidí. Když bylo v Obrnicích 30 až 40 procent Romů, tak se nám podařilo dostat je určitým systémem do lepšího soužití v obci. Dnes podíl dosahuje téměř 50 procent a začíná to být kapacitně náročné a pomalu to nezvládáme. V takové velké mase se to dělá velmi špatně, pokud by tady přibyl velký počet uprchlíků. 
 
Počkejte, v Česku přece nemůžeme mluvit o tak vysokém počtu imigrantů.
 
Nevím, co se může stát. Ale hovořím o té kultuře, která je diametrálně odlišná. Nevěřím, že by dokázali změnit svoji kulturu, že by se přizpůsobili našim pravidlům. Obávám se té migrace ze Středního východu. Nemám problém s lidmi z Ukrajiny.
 
Máme co dělat s lidmi, kteří jsou v Česku. Když nebudeme mít vyřešené své vlastní, tak jak potom můžeme přijímat další a další? To se zvládnout nedá.
 
 
(Autor: Barbora Zpěváčková, Jan Martinek)
Drahomíra Miklošová

místopředsedkyně ODS