26. srpna 2015

Bez pomoci státu to dál nepůjde

Všichni řeší jen sociálně slabé, ale nikdo neřeší ty ostatní - Drahomíra Miklošová, starostka Obrnic

O tom je přesvědčena starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová (ODS). Obec má zhruba 2300 obyvatel, z nichž asi 40 procent tvoří Romové. 

Radnice se je snaží začlenit, zároveň se ale brání přílivu dalších sociálně slabých z celého Česka, které sem vábí spekulanti. Ti jim totiž pronajímají byty často za mnohem vyšší částku, než je v místě běžné, a v mnoha případech nehradí poplatky do fondu údržby, čímž zadlužují společenství vlastníků bytů. 
Jejich situace je často kritická. Noví nájemníci ze všech koutů republiky navíc své sousedy obtěžují hlukem, nepořádkem a ničí společný majetek v domech. 

Obrnice se podobným praktikám brání všemi dostupnými prostředky. Ukončily privatizaci bytového fondu a začaly byty vykupovat zpátky. Od roku 2006 tak získaly zpět 116 bytů. Dva domy s 55 byty nechala obec zbourat, což ji stálo přes pět miliónů korun. 

"Je mi líto, že k těmto opatřením musíme přistupovat, ale proč mají mít některá města skoro nulový podíl takových obyvatel a jiné obce naopak tak neskutečné množství? S nimi je potřeba pracovat individuálně, a to jde jen do určitého počtu," řekla Miklošová. K bourání jsou v obci připravené i další dva domy. Miklošová věří, že dostane část z 250 miliónů korun, které minulý týden slíbil Ústeckému kraji na demolice domů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Podle starostky, která je iniciátorkou požadavku, aby obcím pomohl stát, jde ale jen o první krok. Následovat by měly další.  "Můžeme mít celou řadu programů, projektů financovaných z Evropy na sociální služby, na integraci – ale to je málo. Neustále tady řešíme sociální problematiku, ale ta musí jít shora, změnou legislativy. Ať je to vážnost policie, nebo vymahatelnost práva," řekla Miklošová. 
Podle ní by měla vzniknout specializovaná skupina pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj, které jsou sociálním vyloučením nejvíc postižené. Pomoci podle ní musí stát. 

"Ať tedy vláda přizná, že Ústecký kraj je odkladištěm lidí! Nikdo si tady pak nebude stavět nové domy a každý bude chtít odtud co nejrychleji odejít. A Ústecký kraj bude odepsaný. Všichni řeší jen sociálně slabé, ale nikdo neřeší ty ostatní. Proč mají být obtěžováni bezohlednými, neslušnými sousedy, kteří mnohdy nemají základní hygienické zásady. A je také potřeba ustanovit jednotný postup proti spekulantům," dodala starostka. Miklošová je v čele Obrnic devátým rokem. Nejprve jako místostarostka, nyní je už druhé volební období starostkou. Obec za jejího působení získala zhruba 300 miliónů korun národních i evropských dotací. 

Opravila infrastrukturu, má vlastní komunitní centrum, řadu sociálních služeb, oproti jiným udržela i služebnu policie tím, že obecní objekt nabídla ministerstvu vnitra za symbolickou cenu. Za integraci Romů získala předloni ocenění Rady Evropy.