3. srpna 2015

Slibům ministerstva jsme naštěstí nevěřili

Je tomu tak díky opatrnosti, se kterou jsme loni přistupovali k tvorbě rozpočtu pro letošní rok. A to hlavně na straně příjmů, kde jsme si utvořili rezervu i přes několikerá ujištění Ministerstva financí o tom, že příjmy porostou. Díky tomu můžeme pokračovat v realizaci řady investičních akcí i v době, kdy Ministerstvo financí - zaměstnáno personálními čistkami - není schopno vybírat daně alespoň ve stejné výši jako loni.

Radost nám dělá, že děti nastoupí do čtyř nově opravených mateřských škol a daří se kompletní rekonstrukce jedné z největších litoměřických škol, kterou je ZŠ U Stadionu.  A tak bych mohl ve výčtu pokračovat. Nicméně nejen tzv. „tvrdé projekty“ zajišťují rozvoj města, důležitý je i proces vzdělávání.

Výuku ZŠ Havlíčkova zpestří nový výukový program Corinth oceňovaný i Microsoftem, který škole předali zástupci firmy Chládek a Tintěra. Nadále pokračují přípravy vedoucí ke zlepšení podmínek výuky nejen základní umělecké školy, ale i technického klubu mládeže, který je součástí Domu dětí a mládeže Rozmarýn, příspěvkové organizace města. Podařilo se nám pro klub najít vhodné prostory, a to v bývalém objektu Českých drah u pokratických závor. Projekt připravíme a na jeho realizaci se pokusíme sehnat vhodnou dotaci. Město se snaží dlouhodobě komunikovat s technicky vyspělými firmami na Litoměřicku, jako je Balkancar, Tremis nebo Hennlich, které potřebují budoucí techniky. Právě jejich výchova je nezbytná pro zdravou ekonomiku. A toho jsme si vědomi.

Mgr. Karel Krejza

předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta města Litoměřice
krajský zastupitel