23. července 2015

Evropa nabyla dojmu, že je středem světa

Projev předsedy senátorského klubu ODS Jaroslava Kubery na 10. schůzi Senátu.

 
Mě zaujalo to, jak se nikdo nehlásí. Všimněte si, že čím je menší problém, tím delší je diskuse. Včera jsme tady trávili hodiny o tom, jestli Česká televize informuje objektivně, nebo ne. Vzpomínám si, jak jsme tady šest hodin zasypávali důl Frenštát na základě petice, pak jsme řešili lýkožrouta a podobné věci. Evropská unie se chová podobně; je to, jako když praskne přehrada a my řešíme, že bychom mohli dát na okraje vody pytle s pískem. Prostě problém je daleko vážnější, než si myslíme. My díky té úžasné korektnosti, která tady funguje, kolem něj pořád chodíme jako kolem horké kaše.
 
Já spíš mám dotazy na pana premiéra, když je tady. Já hodně sleduji dění a slyším premiéra, jak něco říká, ministr financí něco říká. Ten naštěstí jeden den říká něco a druhý den něco úplně obráceného. Ale to je spíš politická taktika. Pan ministr průmyslu říká také něco jiného. Zmíním například tu situaci, jestli budeme něco platit Řecku, nebo nebudeme něco platit Řecku. Samozřejmě, že budeme platit Řecku, byť ESN byl považován už za mrtvý a nebudeme... A ta konečná, kdybychom se cukali, tak samozřejmě se nám změní operační program a řekne se: Hoši, když nechcete platit, tak my vám trošku zkrátíme ty dotace a máte na krku všechny starosty, kteří už mají naplánováno, za jaké nesmysly ty peníze utratí.
 
Takže já bych rád, aby bylo jasně řečeno, jak to tedy vlastně je. Jestli budeme platit, nebo budeme platit. Že budeme platit, to je přece evidentní. My se chováme, jako když půjčíme rodině, která má dva miliony dluhů, další milion. To je přesně ten systém. Bojíme se říct, že to Řecko jenom odkládáme, tlačíme ho před sebou. Ten výsledek bude čím dál horší. Samozřejmě jsem si vědom toho, že tam existuje jeden aspekt, který je velmi důležitý, ten je geopolitický. Spojené státy samozřejmě zavolaly Angele Merkelové, pan prezident Obama, že Řecko musí zůstat v eurozóně. Rozumím tomu, proč. Nebudu to tady zbytečně dál rozvádět. Nicméně to půjčování peněz do nekonečna, přece každý ví, že je to nesmysl. Všichni se tváří, jako že to smysl je. Kromě toho Unie řeší takové závažné otázky, jestli vysavač bude mít výkon 600 wattů nebo 800 wattů a další podobné věci.
 
Ten pohyb nebude tak, jak nám tady někdo líčí, my si tedy vybereme ty lékaře, ty inženýry, a kdo si vybere ty ostatní? Kdo si vybere ty mladíky z Islámského státu? Ty ať si vybere někdo jiný. Takhle to prostě nemůže fungovat. Všichni by si vybrali lékaře, odborníky, inženýry. Na někoho by pak zbyli ti ostatní. Prostě ten pohyb bude takový, že normálními prostředky mu nelze zabránit. Lze mu zabránit netradičními prostředky, to znamená zablokováním. Tou dlouhou diskusí o tom problému, co uděláte vy, když budete tam někde čekat na tu loď, která vás převeze, z médií, protože všichni mají mobily a sledují internet, budete říkat: Bacha, už něco připravují, možná nám to zatrhnou. Tak rychle, ať jsme ještě mezi těmi, kteří se tam dostanou. Připomíná mi to kdysi, když jsme říkali: My, co bydlíme u hranic blízko, tak až to vypukne, tak to budeme mít kousek. Pražáci už nedojedou. Říkali jsme tomu systém plné nádrže. Stále máme plnou nádrž, ale jak říká Bolek Polívka: Utekl bych, ale kam? Všude je to stejný!
 
Takže jenom chci naznačit, že ten problém je mnohem větší, než si myslíme. Budou to desetimiliony a stamiliony a ten problém je pořád stejný. Porodnost na světě roste geometrickou řadou v některých zemích, v jiných zemích ne. Takže si prostě budeme muset zvyknout na to, že tato civilizace končí. Pár let to ještě vydržíme, ale nedá se s tím nic dělat. Evropa nabyla dojmu, že ona je tady středem světa, vždycky slyším, když mluvím o tom, že válka je nevyhnutelná. Ale co s tou Evropou? Co když tady ta Evropa nebude? Tak se podívejte na ten glóbus. Nestane se vůbec nic. Evropa je taková malá srandička, ale my si myslíme, že jsme pupek světa, jako Češi myslíme, že jsme pupek světa, nejsme žádný pupek světa. Papuánci na Nové Guinee možná ani nezaregistrují, že třetí světová válka začala.
 
Mě zaujal zákon o pyrotechnice teprve teď, protože mě to tak moc nezajímalo. Přečetl jsem si ho, to je takováto bichle. Zkuste se do něj podívat, to je naprosto neuvěřitelné, co se tam píše, abyste mohl udělat ohňostroj. Já tedy teď u nás, někteří lidé si stěžují na ohňostroje, říkám, že ohňostroje je třeba zakázat, protože vy pak nepoznáte, jestli je to ještě ohňostroj, nebo jestli už začala třetí světová válka.
Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
primátor
1. místopředseda oblastního sdružení