1. října 2014

Kolegové ze středočeské KDU-ČSL by se měli distancovat od podpory StBáků ve Sněmovně

Středočeská organizace Občanských demokratů vyzvala svoje středočeské kolegy z KDU-ČSL, aby se ještě před komunálními volbami jasně distancovali od svých poslanců, kteří spolu s ČSSD a ANO ve Sněmovně umožnili bývalým agentům a důstojníkům StB návrat do vlády a do vysokých pozic ve státní správě.

„Mohli jsme jenom nevěřícně sledovat, jak KDU-ČSL svým hlasováním ve Sněmovně otevřela možnost bývalým agentům a důstojníkům StB vrátit se do vlády a do vrcholných pozic státní správy. Bylo to od křesťanských demokratů politováníhodné hlasování. Proti takovému postoji není možné mlčet. Proto vyzýváme alespoň svoje středočeské kolegy z KDU-ČSL, aby ještě před komunálními volbami dali jednoznačně najevo, že takový postoj svých poslanců nepodporují,“ zdůraznil Jan Skopeček, předseda regionálního sdružení ODS Středočeský kraj.

Překážku do cesty agentům komunistické StB ještě může postavit Senát. „Regionální rada ODS Středočeský kraj vyzývá senátory Parlamentu ČR, aby splnili úlohu pojistky demokratického ústavního pořádku a zabránili možnosti návratu funkcionářů StB do vrcholných státních pozic,“ píše se v usnesení Regionální rady.

Jan Skopeček, který je ekonomickým expertem Občanských demokratů, zároveň na jednání Středočeské regionální rady upozornil na masivní plýtvání penězi daňových poplatníků, které vláda chystá v návrhu rozpočtu na příští rok. „Je naprosto nezodpovědné mít schodek 100 miliard korun ve chvíli, kdy česká ekonomika bude růst. Je evidentní, že se vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL drží pravidla, že veřejné peníze nikomu nepatří a tudíž je možné s nimi plýtvat. To je nebezpečný a diletantský přístup k penězům vybraným od každého člověka a firmy na daních,“ zdůrazňuje Jan Skopeček a připomíná, že bude poslancům ODS doporučovat, aby návrh rozpočtu v žádném případě nepodpořili.

 

Usnesení Regionální rady ODS Středočeský kraj

1) Regionální rada ODS Středočeský kraj s politováním bere na vědomí, že KDU-ČSL (spolu s ČSSD a ANO) svým hlasováním otevřela možnost bývalým agentům a důstojníkům StB vrátit se do vlády a vrcholných pozic státní správy. Regionální rada ODS Středočeský kraj vyzývá středočeskou KDU-ČSL, aby se od tohoto postoje ještě před komunálními volbami jasně distancovala.

2) Regionální rada ODS Středočeský kraj vyzývá senátory Parlamentu ČR, aby splnili úlohu pojistky demokratického ústavního pořádku a zabránili možnosti návratu funkcionářů StB do vrcholných státních pozic.

3) Regionální rada ODS Středočeský kraj doporučuje svým poslancům, aby nehlasovali pro vládní návrh rozpočtu pro rok 2015, který je s navrhovaným schodkem 100 miliard Kč v době ekonomického růstu nepřijatelný.