29. září 2014

Osobně jsem na novou ODS zase hrdý

Jsem zvědavý, jak voliče hnutí ANO ovlivní fakt, že na pátém místě jejich kandidátky kandiduje bývalý lídr KSČM. Stejně tak se Zdeněk Nejdl (ODS) pozastavil nad kandidátkou hnutí Město pro vás. Proč? V rozhovoru, který poskytl před volbami naší redakci, zhodnotil nejen své oponenty, ale především své současné působení na radnici a prozradil nám své plány pro nadcházející volební období. Řeč přišla i na řadu aktuálních problémů Rakovníka.

O post rakovnických zastupitelů usiluje v letošních komunálních volbách rekordní počet kandidátů, a to sto padesát devět z devíti politických stran, hnutí a uskupení. I vy byste chtěl jako lídr ODS obhájit svůj mandát. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

Myslím, že šanci být zvolen do zastupitelstva mám. Jsem lídr a věřím, že voliči ocení, co vše se za mého starostování v Rakovníku povedlo. Nová politická hnutí mají jistě šanci hrát v zastupitelstvu důležitou roli. Jsem zvědavý, jak voliče hnutí ANO ovlivní fakt, že na pátém místě jejich kandidátky kandiduje bývalý lídr KSČM. Ostatní kandidáti hnutí ANO nejsou v Rakovníku příliš známí a jejich programu moc nerozumím. Je totiž založen na negaci všeho, co se doposud ve městě dělo a udělalo. Druhé hnutí Město pro vás má na předních místech tři kandidáty, kteří byli před čtyřmi lety zvoleni do zastupitelstva města na kandidátce ODS. O důvodech, proč letos nekandidují za ODS, nebudu spekulovat. Ve vedení města jsme podle mne spolupracovali dobře. Jak se zachovají po volbách, se teprve ukáže.

Průzkumy veřejného mínění nedávají v nadcházejících volbách příliš šancí na úspěch. Nedávný průzkum společnosti SANEP mluví jasně: ODS zřejmě nebude bodovat v žádném ze 14 větších krajských měst. Co vy na to? Dělá podle vás ODS něco špatně?

Nové vedení ODS nic špatně nedělá, já osobně jsem na novou ODS zase hrdý. Svoboda a naděje je nový program, kterému rozumím. ODS se očistila od těch, kteří upřednostňovali svůj prospěch, ale obnovit důvěru u voličů nebude jednoduché. Mohu tvrdit, že já jsem nic špatného neudělal, ale ne všichni voliči hodnotí komunální politiky podle toho, co pro město udělali, ale podle toho, za koho kandidují. V Rakovníku na naší kandidátce kandidují i letos čtyři nezávislí kandidáti, kteří jsou známé osobnosti. Nejsou to sice doktoři a učitelé, ale já jim děkuji za to, že do toho s námi jdou a věřím, že nám pomohou.

Svou kampaň pro říjnové komunální a senátní volby představila ODS v polovině září, přičemž se v Praze ostře vymezila proti TOP 09 a ČSSD. Proti čemu, respektive komu se vymezujete vy sám? Proč by měli dát voliči hlas zrovna vám?

V Rakovníku ODS s TOP 09 spolupracuje, dohodli jsme se na společném kandidátovi do Senátu. ČSSD byla sice v opozici, ale někteří zastupitelé za ČSSD hovořili o konstruktivní opozici. V každém městě je situace trochu jiná. V komunální politice je to především o lidech. Náš program v Rakovníku je pozitivní, proti nikomu se nevymezujeme. Trochu mne mrazí, když slyším, jak někteří tvrdí, že situaci zlepší, že špatné nahradí dobrým, protože mají prostředky a sílu. Proto je jasné, že se mám bude asi špatně spolupracovat s těmi, kteří nás jen kritizují. Programy se moc neliší, většina se shoduje v tom, že město je krásné, bez větších problémů. Naší prioritou je prosperující Rakovník, zdravé finance a otevřenost úřadu. Voliči by měli spravedlivě zhodnotit vše, co se ve městě podařilo. Hlas by nám měli dát například i proto, že je město Rakovník bez dluhů.

Starostou jste již 12 let, což je dlouhá doba. Vidíte za sebou konkrétní výsledky své práce? Na co jste nejvíce pyšný?

Je to sice dlouhá doba, ale na posledním kongresu ODS byli oceněni starostové za ODS, kteří jsou ve funkci šest volebních období. Do toho mám daleko. Jsem pyšný a vážím si toho, že jsem mohl být tři volební období starostou Rakovníka. Město není zadlužené, jsme úspěšní v čerpání dotací a schopní veškeré projekty spolufinancovat.

V tomto volebním období jsem se zasadil o rekonstrukci městské památkové zóny s roubenkou Lechnýřovna, vybudování cyklostezky do Olešné, otevření opraveného Domu osvěty, obnovu dětských hřišť a komunikací, nebo navrácení zrestaurovaného Mariánského sloupu na Husovo náměstí. Velkou radost mám z úspěšných projektů a přiznaných dotací na opravu 3. základní školy a pěti mateřských škol. Jsem rád, že konečně zmizí ruina v Trávnické ulici, že město získalo dotaci na opravu mostu do Šamotky a opravu Luženské ulice. 3. základní škola a mateřská škola Průběžná jsou již opravené, na další školky se vybírá dodavatel. Byla provedena regenerace sídliště Palackého a Klicperova, byla opravena Vladislavova ulice, vybírá se dodavatel na regeneraci sídliště Bendovka. Reagujeme na podněty občanů, po městě chodím s otevřenýma očima, lidé se na mne mohou se svými problémy obrátit, přijít za mnou na úřad. Dobře si uvědomuji, že opravená lavička, opravený rozbitý chodník nebo schodiště u domu mají pro občany stejnou váhu jako velká investice za miliony.

Za vašeho starostování došlo k řadě změn, o nichž jsme spolu již hovořili. Existuje ale nějaké vaše priorita vašeho programu, o níž jste si 100% jistý, že se nesplní? Proč?

Nedošlo k realizaci velkého projektu rekonstrukce bývalé školní jídelny. V tomto objektu by mělo vzniknout víceúčelové studijní a společenské centrum, sídlo knihovny a infocentra. Na tento finančně náročný projekt nebyl vypsán vhodný dotační titul. Přednost dostaly projekty, kdy jsme byli úspěšní s našimi žádostmi.

V jaké fázi je spor mezí radnicí a ministerstvem o budoucnosti zdejších kasáren? Podařilo se vám nalézt nějaký kompromis?

S ministerstvem vedeme boj za vyhlášení stavební uzávěry na areál kasáren. Rozhodli jsme se podat rozklad proti nesouhlasnému stanovisku Ministerstva obrany, které se týkalo tzv. stavební uzávěry na areál rakovnických kasáren a vojenského cvičiště. Podání rozkladu je tak dalším krokem vedení města v boji za to, aby se v budoucnu z areálu kasáren nestala vyloučená lokalita. Zde kompromis zatím není. Budoucnost kasáren by měl řešit především stát. Město nemá prostředky na koupi areálu. Můžeme uvažovat pouze o bezúplatném převodu, bez omezujících podmínek.

Odkup městských bytů radnice v květnu zamítla. Plánujete stavbu nových bytů? Je to potřeba?

Rada města v květnu vzala na vědomí informaci k jednomu bytovému domu v ulici Otýlie Beníškové. Došlo ke zkrácení vázací doby platnosti podmínek pro nakládání s byty postavenými se státní dotací a k zániku zástavního práva tohoto bytovému domu. Na základě předložených podkladů rada města rozhodla v současné době nečinit kroky směřující k prodeji bytů v předmětném domě a přistoupit zde ke změně stávajících kritérií pro pronajímání bytů. O případné privatizaci může rozhodnout nově zvolené zastupitelstvo. S výstavbou nových bytů nepočítáme, není to potřeba, investujeme prostředky do oprav stávajícího městského bytového fondu a infrastruktury. Bytové domy v Rakovníku staví soukromí investoři.

Jak informoval Rakovnický deník, z důvodu chybného zadávacího řízení se plánovaná revitalizace rakovnického sídliště zvaného Bendovka odsouvá. Na kdy? A nešlo podle vás problémům předejít, eventuálně, co se budete snažit dělat pro to, aby se neopakovaly?

Není tak úplně pravda, že důvodem bylo chybné zadávací řízení. Rada města zrušila zadávací řízení na sídliště Bendovka na základě zprávy o posouzení a hodnocení nabídek a na doporučení hodnotící komise. Následně rozhodla vypsat nové, kde byla vypuštěna věta „Vstupní objekt bude proveden výtvarníkem, vybraným umělcem“. Soutěž byla zrušena mimo jiné i proto, že by hned před podpisem smlouvy nešlo vyloučit budoucí vícepráce. Dne 24. 9. rozhodla rada města uzavřít smlouvu s vítězným uchazečem opakovaného zadávacího řízení. Hodnoceny byly čtyři nabídky. Po uplynutí lhůty pro podání námitek bude možné smlouvu podepsat. Pokud se nic mimořádného nestane, bude stavba zahájena v měsíci říjnu. Konečný termín realizace bude dodržen. U veřejných zakázek se podobné nepřesnosti, nenazýval bych to problémy, mohou vyskytnout. Je důležité se poučit a podobným situacím předcházet. 

Ing. Zdeněk Nejdl

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
starosta