25. srpna 2014

Jaká veteš? ODS má neotřelé návrhy

Lukáš Jelínek - levicový politolog a nemýlím-li se člen ČSSD - v rámci své starostlivosti o stav ODS naznačil, že jsem "posedlý ideologickou veteší" (ODS bloudí v kruhu, Právo 19. 8.).

 
Straším totiž tažením vlády proti bohatým a v rámci očekávaného představení programových priorit na kongresu ODS lze prý očekávat jen oprášení konceptu jednotné DPH či rovné daně z příjmu fyzických osob. 
 
Rád bych obavy pana politologa rozprášil ujištěním, že vedle jím zmíněných priorit ODS bude právě dokončovaný program obsahovat i další návrhy. Nebude mezi nimi chybět například snížení vedlejších nákladů práce, jež spolu s rigidním zákoníkem práce stojí za rekordními počty nezaměstnaných. Počet nezaměstnaných dramaticky narostl s příchodem euroamerické krize a výrazně neklesá ani spolu s křehkým oživením naší ekonomiky. Sázet v této souvislosti jen na dnes tolik diskutovaný kurzarbeit, který není žádnou systémovou změnou, by bylo víc než krátkozraké. Nové i staronové programové priority ODS nebudou samozřejmě jen z ekonomické oblasti. Znovu proto ujišťuji nejen Lukáše Jelínka, že s řadou velmi konkrétních a neotřelých návrhů přijde ODS i v dopravě, školství, sociálních věcech atd. 
 
Veškeré programové teze budou vycházet z liberálně-konzervativního pohledu na svět, pro který je primární hodnotou svoboda jednotlivce spojená s odpovědností za své konání, rovněž pak důraz na rodinu jako základ sociálního zabezpečení, volný trh s minimem státních intervencí, nízké daně a malé přerozdělování státních prostředků.
 
Možná je to pro sociální demokraty ve světle schvalování povinných kvót pro ženy, omezování výdajových paušálů pro živnostníky či snahy si "posvítit" na majetnější občany ideologickým haraburdím, ale pro návrat naší ekonomiky k dlouhodobému růstu jinou cestu nevidíme. Někdo může ODS vyčítat, a zčásti právem, že na svoje představy měla dostatek času ve vládě. Budu s pokorou každému trpělivě vysvětlovat, že tehdejší koaliční kompromis ohledně zvýšení daní nepovažuji v dobách poklesu ekonomiky za nejšťastnější nápad. 
 
Rovněž si ale musíme uvědomit, že za probíhající krize udělala vláda Petra Nečase i řadu opatření s pozitivním znaménkem. Byly to změny významem nesrovnatelné s dílčími a nesystémovými kroky dnešní koalice. 
 
Stačí to demonstrovat na přístupu k veřejným financím, které se ODS snažila stabilizovat i v dobách složité ekonomické situace, zatímco současná vláda plánuje stomiliardové schodky při ekonomickém růstu. 
 
Svoboda jednotlivce, volný trh a další tradiční hodnoty jsou tím, čemu vděčí celá západní civilizace za s ničím nesrovnatelný růst bohatství a kvality života. Hovořit v souvislosti s tím o ideologické veteši je nepatřičné zejména od dnešních so -cialistů, jejichž "pokrokové" myšlenky zapříčinily stagnaci celé Evropy nejen v ekonomickém slova smyslu. 
Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady