22. června 2017

Jsme svědky nejmasivnějšího útoku na samu podstatu našeho podnikání od začátku 90. let

Každoroční zasedání Valné hromady Asociace soukromého zemědělství ČR je vždy příležitostí ohlédnout se za uplynulým rokem a pokusit se ho zhodnotit. Ve své zprávě tak pravidelně činí předseda této nevládní organizace Josef Stehlík. Jeho letošní ohlédnutí přinášíme v následujících řádcích.

„Uplynulé období, ve kterém se naše organizace - Asociace soukromého zemědělství ČR, snažila zastupovat a hájit zájmy svých členů - sedláků, proběhlo zcela bez pochybností v době, kdy došlo k zavedení největšího počtu či k největší kumulaci opatření, která zásadním a především negativním způsobem ovlivňují podmínky podnikání pro živnostníky a malé i střední podnikatele. Opatření, kterými jakoby vládní garnitura dávala jasně najevo, že svoboda podnikání má své omezené mantinely a míra omezení záleží čistě na jejich blahovůli, možná ještě tak na míře kreativity při uvádění nápadů veřejného blaha do praxe.

A tak jsme svědky zavedení „online šmírovací technologie“ - elektronické evidence tržeb, nutící každý sebemenší prodej třeba jednoho jablka či kusu sýra posílat do její centrální evidence. O tom, zda se dostaví kýžené navýšení rozpočtu, můžeme pouze spekulovat a myslíme si, že spíše ne. To, že se však dostaví plošná devastace například farmářských tržišť nebo venkovských obchodů a hospod, můžeme už zažívat v mnoha případech na vlastní kůži. Že jsme svědky téměř každodenních dalších a dalších nových potřeb vyplňování určitě velice důležitých a na data cenných formulářů pro různé státní instituce, prokládané zvyšujícími se počty kontrol od finančních počínaje po kontroly plnění důležitých evidenčních povinností, nemusím ani příliš zdůrazňovat.

Nechci vyjmenovávat všechna dobrodiní, která na nás legislativa i exekutivci nově vymýšlejí a ač nepříznivec silných slov a vyjádření, musím přece jen konstatovat, že jsme svědky nejmasivnějšího útoku na samu podstatu našeho podnikání od začátku 90. let. Stav, kdy může být kdykoliv kdokoliv z nás trestně stíhán za banální porušení mnohdy samozvaných pravidel, je dlouhodobě zcela neudržitelný. Jak jinak si máme vysvětlovat, když si člověk po dlouhé době při náhodném nahlédnutí do profesního tisku Zemědělec přečte nejdůležitější zprávu, že šéf potravinářské inspekce podepsal dohodu s šéfem policejních sborů o vzájemné inspekční koordinovanosti kontrol? Jako občana a daňového poplatníka mě pak velice uklidňuje, že sice pouliční kriminalita se nám nezmenšuje - možná naopak, ale policisté budou jistě nekompromisně postihovat obchodníky, kteří nemají správně označené své zboží.

Nemohl jsem si odpustit tento komentář v úvodu svého vystoupení minimálně proto, abych alespoň demonstroval, v jaké společenské a politické atmosféře se naše organizace snažila v uplynulém roce řešit úkoly, kterými Předsednictvo a vedení Asociace zavazovalo usnesení minulé 18. valné hromady.

První úkol, kterým jsme byli pověřeni, bylo prosazovat zavedení tzv. redistributivní platby, tj. platby na první hektary. O jejím zavedení se nyní, i díky naší podpoře, uvažuje pro nové programové období SZP i v rámci České republiky. Navíc ale, i v důsledku předpokládaného snížení rozpočtů EU v návaznosti na Brexit či migrační problematiku, přichází do popředí vážná debata o zastropování plateb nebo jejich degresivitě. Naše organizace v této věci již signály vyslala. A to takové, že se tomuto postupu nebráníme, ba naopak jej pro další rozvoj venkova považujeme za velice důležitý. Ale budeme muset i tak požádat naše členy o silný mandát k dalšímu jednání v této otázce s naší i evropskou reprezentací.

Valná hromada nám v loňském roce uložila také několik úkolů při nastavování pravidel pro podmínky Programu rozvoje venkova. Jde o zavedení podpory pro začínající farmáře nad 40 let věku, snížení maximální výše podpory na projekty ze 150 mil. Kč na 30 mil. Kč, nenavyšování minimálního požadavku zatížení VDJ na hektar zemědělské půdy, uznávání welfare především na pasená zvířata či podporu citlivé komodity přežvýkavců na veškeré chované VDJ. Nebo prosadit možnost započítání plnění zátěže VDJ také pro chov jelenovitých. Musím konstatovat, že v tomto úsilí nebyla naše snaha zatím korunována úspěchem a tlak na změnu v nastavených a námi kritizovaných mantinelech pro čerpání z Programu rozvoje venkova se míjí účinkem. A to jsem ani nezmínil náš požadavek na zjednodušení pravidel jako takových. Přesto však v tomto úsilí nepolevujeme a daří se nám pro naše návrhy získávat spojence i z řad zástupců nevládních organizací stojících mimo Agrární komoru ČR nebo Zemědělský svaz ČR. Věříme, že neústupnost v této problematice, stálost a praktická prověřenost našich názorů bude mít vliv na jejich postupné akceptování.

Pokud dalším odstavcem navážu na to, co bylo nyní řečeno, pak rozšířenou zmínkou o naší spolupráci s dalšími nevládními organizacemi. V úvodu této problematiky musím říci, že volbou nového prezidenta Agrární komory ČR se nám v mnoha úhlech zjednodušila argumentace pro prosazování našich požadavků a představ. Tak krystalická odlišnost našich vzájemných postojů a názorů by zůstala utajena snad jen úplnému ignorantovi a věřte, že nám to na druhé straně velice usnadňuje práci. Třeba i v podobě větší ochoty dalších nevládních organizací ke vzájemné spolupráci a koordinování našich postojů směrem k legislativě, byrokracii nebo státní správě. Také jsme uzavřeli tzv. Podnikatelskou chartu se Sdružením podnikatelů a živnostníků ČR. Cílem této iniciativy je vzájemná pomoc při obhajobě práv podnikatelů a snaha o zastavení té protiživnostenské tsunami, která se nyní v naší zemi tak zdárně populisticky rozjíždí. A mohu zase jen opakovat příklady jako je EET, kontrolní hlášení, regulace trhu s vínem, nekončící a s nesmyslnými požadavky hýřící nároky stavebních úřadů atd., atd.

Velké úsilí jsme v uplynulém období věnovali prosazení možnosti ukotvit rodinné farmy, resp. rodinné podnikání do legislativy, vzdělávacích programů vysokého školství, daňových a sociálních zákonů. Hledáme pro tuto snahu spojence, v tomto případě konkretně Asociaci malých a středních podnikatelů a živnostníků, a společně oslovujeme politiky i státní úředníky tak, abychom je pro tuto myšlenku získali. Zatím se všichni oslovení tváří, že jim velice záleží, aby institut rodinné firmy měl mnohem lepší podmínky a ukotvení v našem právním systému, ale teprve budoucnost ukáže, do jaké míry jsou tyto sliby míněny vážně. Možná nalezneme rychlejší odezvu v sektoru školství, které snad bude tak trochu pod tlakem honby za studentem aktivněji hledat výukové programy pro tento směr podnikání. Jednáme nad touto problematikou nejvíce s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, se kterou jsme již v současné době absolvovali několik odborných kursů pro naše členy a ten právě proběhlý, rostlinářský, bude poslední týden v červnu ukončen slavnostním vyřazením našich frekventantů v rámci promocí této univerzity.

Musím také zmínit jednu významnou událost, kterou pomáháme organizovat, a tou je vzpomínková akce 70 let výročí od potlačení shromáždění Selských jízd složkami SNB v Nechanicích u Hradce Králové. Tato akce byla jedním z prvních násilných vystoupení represivních orgánu pod taktovkou komunistů proti vlastním občanům. Chceme si jednak naší účastí připomenout tyto neblahé události, které započaly devastaci venkova, chceme také zdůraznit význam sedláků při obhajobě občanských práv a svobod a chceme také poukázat na to, jak se postupným utahováním těchto svobod připravují podmínky pro vládu různých autoritářských režimů.

Od minulé valné hromady došlo také k významné organizační změně v rámci naší hlavní kanceláře, jejímž cílem bylo vytvořit prostor pro rychlé a plnohodnotné vyřizování všech agend, vašimi požadavky na kancelář počínaje a připomínkováním legislativy či účastí na všech úrovních jednání se státní správou konče. Myslím, že mohu za sebe, ale i za celé Předsednictvo říci, že změna byla krokem ke zlepšení fungování našeho úřadu. A tak se naše kancelář kromě zmíněných činností velmi dobře vypořádává s organizováním školení po regionech, s přípravou a organizací Selských slavností, s realizací projektů FADN nebo pravidelným vydáváním Selské revue i zásobováním četnými mediálními výstupy. Velmi dobře byla zvládnuta i příprava a průběh značně náročného diskusního fóra s reprezentanty politických stran, jak jsme tomu byli svědky například začátkem letošního května. A to jsem nezmínil skvělou organizaci celorepublikových rad, dožínek Asociace nebo „vlajkové lodi“ naší činnosti - slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Farma roku. Chtěl bych z tohoto místa a věřím, že mohu i vaším jménem, celému osazenstvu kanceláře za jejich dobrou práci poděkovat.

Na závěr mého vystoupení mi dovolte malou úvahu. Naše organizace - Asociace soukromého zemědělství ČR, oslaví příští rok 20 let od svého založení. Záběr naší činnosti, počet členů jak individuálních sedláků, tak spolků a svazů se za tu dobu zněkolikanásobil. I přes některé výhrady k činnosti tzv. „Prahy“ z pár regionů v uplynulých dvou letech se počet našich členů zvýšil a zájem o členství mají další nové regiony. Stali jsme se nepřehlédnutelnými partnery pro všechna důležitá jednání s vazbou na zemědělskou a venkovskou ale i environmentální politiku. Jsme svými názory a postoji jasně čitelní a dovolím si tvrdit mnohdy i nepřehlédnutelní. Snad je to dobrý výsledek naší mnohaleté snahy. Snahy, která byla motivována potřebami našich členů - sedláků, nikoliv snahou zalíbit se a být prodlouženou rukou jakékoliv partaje či politiků nebo vlivné skupiny. Možná, že nám to někdy zdánlivě brání prosazovat naše zájmy rychleji a efektivněji, ale nutí nás to na druhé k straně k promyšlenějším řešením, která získávají postupem času v praxi své nezastupitelné místo.“

Ing. Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR

Zdroj: http://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/j-stehlik-jsme-svedky-nejmasivnejsiho-utoku-na-samu-podstatu-naseho-podnikani-od-zacatku-90-let.html

Josef Stehlík

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
neuvolněný místostarosta obce