15. března 2017

Průzkumy se mýlí

(iHNed.cz) Ještě než dokončil vysokoškolská studia, vybral si ho jako svého spolupracovníka v té době úřadující prezident Václav Klaus. Ekonom Jan Skopeček se rozhodl při posledních volbách kandidovat do poslanecké sněmovny, nevyšlo mu to. Skončil jako náhradník. S odchodem poslance Adolfa Beznoska do čela NKÚ ale dostal příležitost stát se poslancem a nahradit tak právě Beznoska. Půjde ale spíš jen o "letní brigádu", neboť do voleb zbývá sedm měsíců. Skopeček je ekonomickým expertem ODS a svými názory je blízký právě Václavu Klausovi, stejně jako on pokládá i sám sebe za euroskeptika. Brexit vnímá jako příležitost pro probuzení evropských elit. Staví se proti daňovým návrhům sociálních demokratů a odmítá zvyšování minimální mzdy.

 
Máte za sebou první den jednání v poslanecké sněmovně. Jaké jsou vaše první dojmy v roli zákonodárce?
 
Každý nový zážitek v životě je zajímavý. Když člověk skládá slib před sněmovnou, kde všichni poslanci stojí, a slibuje na Ústavu České republiky, tak má každý malou dušičku. Věřím, že nebudu bezcenným, neaktivním poslancem.
 
Ve sněmovně jste zdědil mandát po Adolfu Beznoskovi, který stanul v čele NKÚ. Jak dlouho bylo jasné, že za něj poslanecké křeslo převezmete právě vy? A měl o něj zájem i někdo jiný?
 
V posledních sněmovních volbách jsem kandidoval na nevolitelném místě a díky preferenčním hlasům jsem se dostal spolu s Martinem Kupkou mezi náhradníky. A protože kolega Kupka kromě náměstka hejtmanky má i roli starosty, tak jsme po domluvě dospěli k tomu, že tu roli náhradníka převezmu já.
 
Neváhal jste přijmout post "letního" poslance? Do voleb zbývá sedm měsíců, neřešil jste, jestli vám to stojí za to?
 
Já budu ve volbách kandidovat do sněmovny znovu jako lídr středočeské kandidátky. A jestli o tuto roli budu usilovat na podzim, tak mi přišlo logické využít tu možnost i teď.
 
Vy jste před kolegy vystoupil záhy po složení slibu v rámci diskuze o České národní bance. Jak vnímáte tu rutinu, která ve sněmovně je, kdy se poslanci často navzájem neposlouchají, předsedající je musí napomínat...
 
Překvapila mě hlavně míra ruchu uvnitř sálu, občas je opravdu těžké slyšet člověka za pultíkem. Já proto chci být v tomto smyslu poslušným poslancem a příliš nevyrušovat.
 
Máte už nachystané nějaké interpelace na členy vlády?
 
Žádné konkrétní připravené zatím nemám. Ale jako středočeskému radnímu pro školství se mi nelíbí třeba to, jakým způsobem ministerstvo zatížilo administrativou krajské úřady. Takže to je oblast, které se v rámci interpelací budu věnovat jako první.
 
Vy jste ale v první řadě ekonomickým expertem ODS. Co ekonomická témata?
 
Určitě také. Samozřejmě odmítám to, co se současným daňovým systémem dělá současná vláda. To jak stále více zatěžuje malé a střední podnikatele.
 
Mezi tyto zátěže patří nově i EET. ODS voličům slibuje, že nevstoupí do vlády s žádnou stranou, která nebude chtít EET zrušit. Proč je to tak zásadní, když už v té době bude většina podnikatelů do EET zapojená, bude mít nakoupený software...
 
Jde hlavně o budoucí podnikatele, hlavně ty drobné. Stát by měl být vděčný každému mladému člověku, který se po škole rozhodne rozjet svůj byznys. A ne mu toto ještě ztěžovat. Pro mnoho začínajících podnikatelů bude zkrátka problém najít peníze ještě na software k EET. A třeba kvůli tomu s podnikáním ani nezačnou.
 
Přesto, není ta podmínka příliš ultimativní? Neodsuzujete se tím dopředu do povolební opozice? Pokud volby skutečně vyhraje hnutí ANO...
 
Já bych byl opatrný ve vyhlašování volebních výsledků podle průzkumů. Ty se nakonec téměř vždy mýlí. Rozhodnou až voliči a až za půl roku.
 
Dobře, ale z šesti stávajících parlamentních stran tři EET zavedly, s komunisty koalici odmítáte a zbývá TOP 09, které se ale nepředpovídá zrovna volební úspěch...
 
Pro nás je to prostě téma důležité. Samozřejmě, každá koalice po volbách je kompromisem. Ale dělat ho zrovna v oblasti, kterou považujeme za zásadní, se nám nechce a nebudeme to dělat. My děláme program podle toho, jak si myslíme, že má život v Česku vypadat. Ne podle toho, jakou máme šanci vytvořit povolební koalici.
 
První velkou stranou, která vyložila karty na stůl a představila svůj předvolební i dlouhodobý povolební program, byla o víkendu ČSSD. Klíčové podle ní má být zvyšování mezd a vůbec ceny a přidané hodnoty práce. Co na to říkáte?
 
Podle mě ještě silnějším tématem na sjezdu ČSSD bylo zvyšování daní. To je pro nás naprosto nepřijatelné, my chceme pravý opak. Vyšší mzdy si samozřejmě přeji taky. Ekonomická výkonnost se má přelévat do vyšších mezd. Se sociálními demokraty se ale lišíme v tom, jak těch vyšších mezd dosáhnout.
 
ČSSD chce mimo jiné navýšit minimální mzdu.
 
A tím navýšit už tak vysoké náklady na práci zaměstnavatelům. Podle nás tou cestou je nechat podnikatele podnikat a vydělávat a zatěžovat je nejmenším množstvím regulací a snížit naopak vysoké odvody, které dneska zaměstnavatelé za zaměstnance platí. Když firma ušetří peníze na státu, může je dát zaměstnancům.
 
Stejně jako všichni občanští demokraté i vy patříte k euroskeptikům. Jak se díváte na brexit a jeho dopady?
 
Někteří mí kolegové byli z brexitu smutní, protože říkali, že ztrácíme v EU jednoho z potenciálních spojenců v boji proti další federalizaci unie. Já jsem jim ale oponoval, že toto spojenectví stejně nikdy nefungovalo, Británie vždycky prosazovala hlavně svoje vlastní zájmy. Takže pro mě je brexit hlavně příležitost.
 
Příležitost pro koho nebo pro co?
 
Příležitost k tomu, by se evropské elity probudily a uvědomily si, že v posledních letech s myšlenkou evropské integrace nezacházely nejlíp. Že ztrácí stávající podoba unie podporu stále více obyvatel členských států. A že třeba udělají dva kroky zpátky a vrátí některé pravomoci zpátky do rukou národních států.
 
Tedy brexit jako šance vrátit Evropskou unii staré dobré Evropské unii založené v první řadě na volném pohybu kapitálu, zboží a myšlenek?
 
A ne na generování tisíce regulí, kterými umrtvují život v unii. Pokud se k tomuto unie vrátí, má podle mě projekt evropské integrace smysl i v budoucnu. Pokud to neudělá, tak podle mě dřív nebo později zkolabuje a zanikne.
 
Pro to, aby Česko následovalo v odchodu z unie Velkou Británii ale nejste?
 
Ne, to v tuto chvíli není realistické. Ale určitě bychom měli usilovat o tu změnu směřování unie tak, aby to bylo znovu společenství respektující suverenitu národních států.
 
Vy jste se v roce 2006 stal ekonomickým poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. Jak se stane, že se pětadvacetiletý čerstvý absolvent vysoké školy dostane do elitního prezidentského týmu?
 
Já jsem v té době dokončoval studia na VŠE, kde jsem navštěvoval kurz vedený právě Václavem Klausem. A po konci toho semestru, když mi zapisoval pan profesor Klaus známku do indexu, tak mi nabídl, jestli bych s ním nechtěl spolupracovat. V první fázi to mělo podobu externí spolupráce, takže jsem dělal různá stanoviska k zákonům, které mu jako prezidentovi chodily k podpisu. A poté jsem nastoupil i do kanceláře prezidenta jako zaměstnanec.
 
Čím si vysvětlujete, že tak sebevědomá osobnost jako Václav Klaus si po svém boku vybere čerstvého absolventa a že má jeho respekt?
 
I mě to napřed překvapilo. Jednak viděl, doufám, nějakou kvalitu během toho semestru, která ho motivovala. A myslím, že to byla i snaha přivést do prezidentské kanceláře další generaci ekonomů, která pro něj mohla být zajímavým impulsem. Spolu s kolegy jsme tam ten kolektiv omladili, měli jsme nové názory, zároveň kratší historickou paměť.
 
Takže Václav Klaus jako objevitel a podporovatel nových, mladých talentů?
 
Ono se o něm málo ví, že vůbec není takový, že by nechtěl vyslechnout žádný jiný názor, než je ten jeho. Naopak, já ho považuji za člověka, který velmi zdatně rozdmýchává diskuze. V těch je velmi tvrdý, člověk na ně musí být stoprocentně připravený. Já si díky tomu tříbil způsob uvažování i argumentaci. Často to byla tvrdá diskuze, ale férová a zajímavá. A myslím si, že si z ní i Václav Klaus vzal něco pro své rozhodování.
 
Jaké jsou podle vás reálné volební šance ODS v podzimních volbách? Liší se od toho, co vám teď předpovídají průzkumy?
 
Ano. V krajských volbách nám průzkumy predikovaly sotva sedm procent, v mých rodných středních Čechách jsme získali 13.
 
Žádné číslo doma na zrcadle napsané nemáte, aby vás při pohledu ráno motivovalo?
 
Já tam mám napsané slovo "maximum".
 
(Autor: Veronika Neprašová)
 
Jan Skopeček

poslanec PČR
expert pro ekonomiku a finance