17. června 2016

Podnikatelský sektor je srdcem každé ekonomiky

Před dvěma týdny jsem se pozastavil nad blížící se sérií voleb, které zcela jistě budou utvářet, formovat a ovlivňovat chování politiků napříč politickým spektrem. Sám jsem přemýšlel nad tématy, které se týkají především veřejných rozpočtů, a snažil jsem se vyvolat alespoň drobné zamyšlení. Musím říci, že článek vyvolal velmi slušnou reakci ze strany veřejnosti – dostal jsem nečekané množství zpráv od občanů, kteří měli zájem vést se mnou určitý dialog na toto téma.

 
Velmi mě to potěšilo, a tak jsem se rozhodl, že opět, jak se říká, píchnu do vosího hnízda, a pokusím se vyprovokovat stejnou diskuzi tentokrát na téma soukromého podnikání. Proč soukromé podnikání? Protože jsem naprosto přesvědčen, že to je právě soukromý sektor, který ekonomicky táhne celou ekonomiku – není to stát – neprosperujeme díky státním dotacím, státním regulacím, státním dávkám… Ne, prosperujeme navzdory státním zásahům. Soukromý sektor, všichni ti velcí podnikatelé, střední podnikatelé a malí podnikatelé, je naprosto stěžejní pro tuto zemi a její prosperitu. 
 
Bohužel jsme v novodobých dějinách nikdy nezažili takovou státní regulaci soukromého sektoru, jako zažíváme nyní. Podnikatelé se dusí pod tíhou státních regulací a povinností. Ministerstvo financí ve jménu „zlepšování výběru daní“ zavedlo bezprecedentní opatření narušující svobodu podnikání a zatížilo podnikatele nesmyslnými povinnostmi, které zabírají nejenom obrovské množství času, ale také znatelně zvyšují náklady.
 
První věcí, kterou bych bez jakéhokoliv rozmyslu zrušil, kdybych mohl, je kontrolní hlášení. Sám dostávám od mnoha podnikatelů podněty a stížnosti, jak je tato povinnost extrémně zatěžuje. Nutnost měsíčně podávat kontrolní hlášení podnikatele stojí spoustu času a tedy i peněz a já jsem přesvědčen, že její efektivita bude minimální. Stejný názor mám i na elektronickou evidenci tržeb. Ani tato šikana podnikatelů dle mého názoru nepřinese požadované efekty. Jediným efektem bude růst nákladů, který se promítne do růstu cen. Možná skončí někteří zejména nejmenší podnikatelé a navíc bude vytvářena bohatá zásobárna informací pro Ministerstvo financí o každém šustnutí v soukromém sektoru.
 
Nicméně abychom se bavili také o něčem konstruktivním. Osobně se mi moc líbí myšlenka na zavedení nepovinné možnosti paušální daně pro živnostníky (50 000 Kč za rok na jednu živnost, bez vedení účetnictví a bez výjimek). To je dle mého názoru velmi zajímavé řešení, které by ulevilo velké spoustě podnikatelů. Musím však podotknout, že by se musela nastavit jasná pravidla, aby toto opatření nebylo zneužíváno.
 
Ostatně, vítám každé opatření, které situaci v soukromém sektoru zjednoduší. Stejně jako vítám cokoliv, co zjednoduší práci státního sektoru. Zjednodušení daňové soustavy by zcela jistě pomohlo úplně všem a možná by to pomohlo i ke zlepšení výběru daní, jak si přeje Ministerstvo financí. Jedním z opatření, které by se dalo zavést velmi rychle, je sjednocení sazby DPH. Tento dlouhodobý cíl pravicové politiky je soustavně narušován zálibou levice, která z pro mě nepochopitelného důvodu stále trvá na více sazbách DPH. A tak máme již dokonce tři sazby. To, že zavedením třetí sazby se nijak efektivně neprojevilo, již můžeme statisticky doložit, ale někteří vládní činitelé se vyjádřili ve smyslu, že by rádi viděli další sazbu, případně rozšíření počtu komodit zařazených do třetí (snížené) sazby. A já se ptám proč? Proč dále komplikovat už tak komplikované? Co kdybychom se místo toho vrátili k myšlence jedné jediné sazby? Podle mě by se jednalo o maximálně efektivní řešení, které by ve výsledku uvítali jak podnikatelé, tak spotřebitelé a dokonce i státní aparát.
 
Co se týče DPH, je tu ještě jedna myšlenka stojící za uvážení, a to odvádění DPH pouze z proplacených faktur. Každý, kdo se pohybuje v soukromém podnikání, Vám řekne, jak zbytečně komplikovaná záležitost je účtování a odvádění DPH ze všech vystavených faktur – ať už proplacených nebo neproplacený. Vždyť toto pravidlo jde proti zdravé logice, proč odvádět daň z faktury, kterou dosud nemáme ani proplacenou? A co když ani nikdy nebude proplacena? Podnikatelé se v tomto ohledu dostávají do zbytečné finanční ztráty z těchto faktur a v celém systému narůstá riziko platební neschopnosti. Rovněž se díky tomuto šíří, tzv. druhotná platební neschopnost, která je noční můrou každého podnikatele a stát se svým vymáháním DPH rozhodně situaci nepomáhá. Ani se nemusím zmiňovat o tom, že by to také v mnohém usnadnilo vedení účetnictví podnikatelů.
 
Podnikatelský sektor je jako živý organismus – je to srdce a plíce každé ekonomiky, dejte mu prostor, nechte ho dýchat a on se Vám odmění výkonem, který se promítne do růstu celé ekonomiky. Proto říkám, nedusme podnikatele, nechtějme po nich zbytečné povinnosti, které je zatěžují, nepovažujme je za zloděje a podvodníky – naopak, musíme je podpořit, zjednodušit jim život a dát jim svobodu. Využijme nástrojů, které máme k dispozici, jako například snížení daní, zjednodušení daní, zkrácení odpisů, které by pomohlo investicím, zrušme kontrolní hlášení a elektronickou evidenci tržeb, udělejme ta správná opatření, které nám v budoucnu zajistí prosperitu a svobodu.
 
 
 
Ing. Adolf Beznoska

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
místopředseda oblastního sdružení