16. června 2016

Babišovo vydírání rozpočtovým provizoriem musí premiér ihned utnout

Vyjádření ministra financí Andreje Babiše o tom, že by mu nevadilo rozpočtové provizorium, neboť by to byl on, kdo by rozhodoval o výdajích a ostatní ministři by k němu museli chodit s čepicí v ruce, považuji za skandální, nabubřelé a papalášské.Takovou rétoriku si nedovolil ještě žádný polistopadový ministr financí. Ukazuje se, jakým způsobem Andrej Babiš přistupuje k tomuto každoročně nejdůležitějšímu zákonu s dopady na miliony lidí a tisíce institucí. Pohrdá jím, pohrdá lidmi i zájmy státu.

 

Andrej Babiš vlastně veřejně přiznal, že je připraven využívat  státní rozpočet pro svůj osobní politický zájem, pro vydírání a pro vyřizování si konfliktů uvnitř rozklížené koalice s ČSSD a KDU-ČSL. Všichni daňoví poplatníci se tak mají stát rukojmími politických hrátek hnutí ANO a jejího předsedy.

 

To je nepřijatelné a neakceptovatelné, protože státní rozpočet je nejdůležitějším nástrojem hospodářské politiky státu s dopadem na ekonomickou situaci celé země. Žádám premiéra ČR Bohuslava Sobotku, aby svého ministra financí zkrotil a usměrnil. Jako by nestačilo, že Babišovy firmy prosperují mimo jiné i díky miliardám korun ze státního eráru a dotací.