15. června 2016

Andrej Babiš by měl zastavit zadlužování země, ne se plést do ostatních rezortů

Andrej Babiš se silně angažuje a zasahuje v oblasti vnitra a policie, už několik měsíců objíždí nemocnice a převléká se do lékařských plášťů. Vlastní gesci - veřejné finance -  ale nezvládá efektivně řídit. Andrej Babiš nejen že nedodržel slib vyrovnaného rozpočtu na rok 2017, který dal v počátcích svého působení v roli ministra financí, ale dnes už je definitivně pryč i jeho nezasloužené vychloubání se snižováním státního dluhu. Ten přechodně klesl jen v roce 2014, v roce 2015 už ale znovu rostl a v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl dokonce rekordní výše 1694,7 miliard korun. Na každého občana tak připadá dluh 161 000 korun. Místo hraní si na doktora se stetoskopem kolem krku a zasahování do oblasti bezpečnostních složek by se měl primárně ministr financí snažit o to, aby zastavil zadlužování této země. Na rozdíl od svých předchůdců má pro to nezaslouženou výhodu slušného ekonomického růstu. Minulé kroky ministra financí, stejně jako návrh deficitu na příští rok ale ukazují, že konsolidovat veřejné finance není Andrej Babiš schopen.