18. listopadu 2015

Situace v detenčním táboře v Bělé-Jezové

Snad každý z nás se během letošního roku zabýval problematikou nelegálních migrantů a jejich přílivem do Evropy i do naší republiky. Ačkoli se zdá, že se situace uklidnila a je pod kontrolou, objevují se různé zprávy o tom, jak je s uprchlíky v nedaleké Bělé-Jezové špatně zacházeno nebo naopak jak mají zaměstnanci detenčního zařízení těžkou úlohu.

Zařízení pro zajištění cizinců Bělá-Jezová je subjektem Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra, v němž jsou shromaždovány osoby, které na území ČR vnikly nelegálně a mají být vyhoštěny či zajištěny. Jeho obvyklá kapacita 270 lůžek musela být po začátku uprchlické krize navýšena na 700 míst. V průběhu léta došlo k pokusům migrantů o násilné opuštění tábora a skupinky cizinců se objevovaly i ve městě Bělá pod Bezdězem, což vzbudilo oprávněné obavy občanů o bezpečnost osob i majetku.

 

Dne 16. října 2015 jsem tedy osobně navštívila detenční zařízení v Bělé pod Bezdězem – Jezové, neboť se jedná o zařízení v naší bezprostřední blízkosti a větší problémy v tomto zařízení by mohly mít důsledky i pro naše město a občany.   

 

Při návštěvě detenčního tábora jsem se setkala s ředitelem, Mgr. Miloslavem Koudelným, a vedoucím střediska, Ing. Viliamem Andrássy. Podali mi podrobné informace o současné situaci v zařízení a provedli mě podstatnou částí tábora. V současné době je v tomto zařízení cca 260 osob, převážně rodin s dětmi. Samostatní muži, kteří během léta představovali největší bezpečnostní riziko, byli převezeni do jiného zařízení. Probírali jsme také zdravotní hledisko migrantů, otázku hygieny, výběru stravy a dalších možných problémů.

 

Tábor je rozdělen do samostatných oddělení, které jsou rozděleny ploty a jednotlivá oddělení jsou samostatně střežena. Jak mi bylo vysvětleno, jedná se především o preventivní opatření, neboť v táboře jsou umístěni lidé různých národností i různých náboženských vyznání, která nejsou vždy slučitelná. Pro zadržené osoby jsou zajišťovány nejen základní potřeby, ale je myšleno i na trávení volného času (televize, sporty, posilovna, ruční práce pro ženy), je zde zřízena třída mateřské školy a základní školy. Podle slov paní Jitky Tošovské, místostarostky města Bělá pod Bezdězem, probíhá spolupráce s místní základní školou, děti z detenčního zařízení jsou zvány na kulturní a společenské události.  

 

Celkově jsem měla ze současné situace v Bělé-Jezové dobrý pocit, ačkoliv jsme se zabývali i problematikou náročné situace pro zaměstnance zařízení. Vzhledem k jiným hygienickým návykům migrantů jde v případě úklidu o sisyfofskou práci. Zaměstnanci pracují v prostředí se zvýšeným rizikem nákazy chorobami, které u nás nejsou běžné, a to už vůbec nehovoříme o tom, jak neuctivě se k zaměstnancům zařízení tamní klienti chovají.

 

Závěrem bych ráda vyjádřila svůj názor na migrační vlnu, kterou v současné době prožíváme. Upřímně soucítím s válečnými uprchlíky, kteří utíkají ze svých zemí ve snaze zachránit život sobě a svým nejbližším. Tyto oběti válečného konfliktu musíme podpořit. Pomoc v těchto případech by měla být v nabídnutí podmínek pro bezpečné a důstojné přežití do doby ukončení konfliktu v jejich zemi a poté buď pomoc v návratu či pomoc v integraci do naší společnosti.

 

Jiná situace je ovšem u tvz. ekonomických migrantů, kteří přicházejí do EU v naději na lepší živobytí. Ani Česká republika ani celá Evropa není schopná přijmout miliony lidí z chudších zemí. Tyto osoby by měly být důstojným způsobem co nejrychleji vráceny do zemí svého původu.

Mgr. Jana Štěpánová

předsedkyně místního sdružení
místopředsedkyně oblastního sdružení
členka oblastní rady
starostka
zastupitelka
krajská zastupitelka