12. října 2015

Ve vládě je vše při starém s příchutí paradoxu

Celosvětové hospodářské oživení, kterého jsme svědky v posledních přibližně dvou letech, zcela jistě nabízí prostor pro inteligentní a rozumnou rozpočtovou politiku, která by dokázala zmírnit neuspokojivý stav veřejných rozpočtů z posledních 15 let, aniž by podkopala tolik ceněný hospodářský růst.

 
Musím se ale přiznat, že způsob, jakým s hospodářským růstem zachází tato vláda, ve mně zanechává jeden rozporuplný pocit za druhým. Přesněji řečeno mluvím o dvou jejích hlavních postavách – o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministrovi financí Andreji Babišovi.
 
Připomeňme si, Bohuslav Sobotka je člověk zodpovědný za jeden z největších „ekonomických zločinů“ týkajících se státního rozpočtu v moderní historii ČR. Jedná se o tolikrát zmiňované roky 2003-2006, kdy jako ministr financí představil v období vysokého hospodářského růstu rozpočet, který v roce 2003 dosáhl více než dvojnásobného schodku veřejných financí než za předchozí rok, v roce 2004 zaznamenal do té doby rekordní schodek 114 mld. ve chvíli, kdy ekonomika rostla tempem 4,5 % a na rok 2005 naplánoval schodek státního rozpočtu ve výši 83 mld. při růstu 6,3 %. 
 
Očividně se z tohoto naprostého selhání nepoučil, protože dnes je ekonomika opět ve fázi silného hospodářského růstu a my můžeme vidět rozpočet, jehož schodek je plánován na 70 mld. Kč, ačkoliv jen příjmy státu vzrostou oproti předchozímu roku o 62,4 mld. Kč. Je tedy jasně vidět, že Bohuslav Sobotka hospodařit nedokáže, jeho doménou je rozhazovat fenomenálním tempem. V tom tedy zůstalo vše při starém.
 
Myslel jsem si ale, že alespoň Andrej Babiš bude mít více rozumu a bude svá slova myslet vážněji. Vždyť také na stránkách ANO v jejich volebním programu je přímo napsáno: „Stát není dobrý hospodář. V poskytování svých služeb občanům stát selhává. Jeho aparát je rozsáhlý, pomalý a byrokratický. Naším cílem je stát, který bude štíhlý, levný a bude dobře sloužit občanům.“ Ve světle tohoto prohlášení mi přijde naprosto bizarní, že ministr financí v době hospodářského růstu dopustí zadlužení země o dalších 70 mld. Kč. Stejně tak mi přijde bizarní, že ten, kdo prohlašuje zeštíhlení státního aparátu, dopustí, aby bylo přijato dalších 13 329 nových státních zaměstnanců. A že někdo, kdo prohlašuje současný stát za příliš byrokratický, prosadí zavedení elektronické evidence tržeb? To už není nic jiného, než další paradox.
 
 
Ing. Adolf Beznoska

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
místopředseda oblastního sdružení