26. června 2015

Suchdol demokratický

Reakce na článek Doc. Ing. Pavla Beneše, CSc. „Suchdol stranický, či občanský?“ v Suchdolských listech č. 2/2015

V jednom z posledních čísel Suchdolských listů zazněla ze strany docenta Pavla Beneše poměrně ostrá kritika současných opozičních zastupitelů, kteří prý vnášejí do zdejšího politického prostředí nakvašenou atmosféru, na jakou jsme tu doposud nebyli zvyklí. Zároveň si pochvaloval spolupráci v minulých letech, kdy se údajně dařilo řešit problémy věcně a férově.

To je jeden pohled na věc. Pokud jde o můj názor, domnívám se, že současnému vedení Suchdola v čele se Sdružením občanů Suchdola spíše začalo vadit, že se pánové Bor a Vavřík konečně přihlásili o to, na co měly v minulých volebních obdobích opoziční strany právo a bůhvíproč toho ve větší míře nevyužívaly, a sice možnost publikovat své názory v obecních novinách. Až do posledních komunálních voleb totiž Suchdolské listy spíše budily dojem hlásné trouby volebního programu SOS, než obecního zpravodaje. To se to potom vyhrávají volby jedna radost, když čteme každý měsíc adorace na to, jak se současnému složení rady daří bránit výstavbě okruhu a nové vzletové a přistávací dráhy na letišti v Ruzyni, třebaže větší podíl na tomto stavu má spíše neschopnost státu se v těchto věcech k něčemu rozhoupat.

Když už byl pan docent na konci s argumenty, neváhal ze zaprášeného šuplíku vytáhnout ani již notně ohraný evergreen – sedmnáct let starou opoziční smlouvu. Já osobně na vzájemné spolupráci mezi zastupiteli ODS a ČSSD neshledávám nic nemorálního či špatného, zvláště pak v situaci, kdy je opozice co do počtu zastoupena takto slabě, se to jeví jako nutnost. Nehledě na skutečnost, že v komunálním politickém prostředí hrají ideologické rozdíly mezi politickými stranami zanedbatelnou roli. Koneckonců to svého času potvrdil i současný pan starosta Petr Hejl (tehdy ještě za Koalici ODA, US), když si ve volebním období 1998-2002 neváhal sednout do jedné rady se zastupitelem zvoleným za KSČM.

Suchdol není špatné místo k životu, ba právě naopak, nicméně má spoustu problémů, které současným vedením zůstávají přehlíženy nebo neřešeny, ať je to nebezpečně vysoký provoz na ulici Kamýcká, přeplněná autobusová linka č. 107, věčně opilí bezdomovci v blízkosti místního diskontu, či neuspokojivá občanská vybavenost (nedostatečná kapacita předškolních zařízení, absence obchodního řetězce s potravinami atd.) s ohledem na neustále se zvyšující počet obyvatel. Navíc jsme přímými svědky rozporu mezi slovy a činy, kdy na jedné straně posloucháme od současného vedení Suchdola vznešené fráze o tom, že je potřeba udržet jeho rezidenční a přírodní ráz, aby pak v reálné praxi nechali zastavět téměř každou volnou plochu obytnými domy, jak už ve svém článku v Suchdolských listech 2/2015 správně naznačila paní Stropnická.

Je dobře, že se těmito tématy konečně někdo začal zabývat a upozorňovat na ně, když před nimi rada strká hlavu do písku. Docent Beneš, současný pan starosta a další představitelé SOS se holt budou muset smířit s tím, že se jim opozice dívá přes rameno a že to nebudou mít tak jednoduché jako v minulých volebních obdobích. Měli by být rádi, protože tak to ve slušné demokratické společnosti chodí. Na otázku pana docenta, jaký Suchdol si přejeme, jestli stranický či občanský, tedy odpovídám jednoznačně – demokratický!

Přemysl Víška