23. června 2015

Boj o zahloubení Buštěhradky nevzdáme, i když s ní investor nepočítá!

Praha 6 musí nekompromisně trvat na vedení pod povrchem minimálně v úseku Dejvice - Veleslavín. Problematice modernizace železnice mezi Prahou a Kladnem se budou věnovat zastupitelé na svém jednání 25. 6. ve 14 hod.

Během veřejného projednávání modernizace dráhy Praha – Kladno byla veřejnosti ze strany SŽDC představen mj. výňatek z další aktualizované studie proveditelnosti tohoto projektu. Všechny aktualizované studie proveditelnosti ale uvažují pouze s povrchovou variantou vedení trati v úseku Dejvice – Veleslavín!
Varianty zpracované SŽDC předpokládají pouze zahloubení stanic v oblasti Dejvic a Veleslavína, s celkovými náklady na modernizaci trati v rozpětí 18 – 22,5 mld. korun. Navýšení nákladů na zahloubenou variantu pak investor odhaduje na 3 mld. korun. V případě povrchové varianty však vstupují do hry náklady na výkup pozemků a odškodnění obyvatel, zpoždění realizace vinou případných soudních sporů či odporu dotčené veřejnosti v procesu EIA… „Je chybou, že novou metodiku hodnocení ekonomických přínosů investor neaplikuje i na varianty podpovrchové. Nová metodika hodnocení totiž „zlepšuje“ ekonomiku povrchových variant v rozmezí od 1, 433 mld. (varianta R1) do 2,955 mld. (varianta R1mod) což již dává dostatečný prostor pro realizaci i variant podpovrchových,“ míní Alan Zubr, zastupitel a místopředseda dopravní komise.
Co na to vedení Prahy 6? V návrhu usnesení do zastupitelstva „považuje za nejvhodnější“ realizovat úsek z Dejvic do Veleslavína pod povrchem. „Je chvályhodné, že nové vedení radnice si osvojilo dlouhodobě konzistentní názor ODS i občanů a po určitém váhání se rozhodlo preferovat variantu podpovrchovou. Avšak s ohledem na aktuální stav projednání a nové informace plynoucí z poslední studie proveditelnosti je nutné, aby Praha 6 JEDNOZNAČNĚ definovala svůj postoj a trvala nejen na podpovrchovém vedení, ale i na dalších podmínkách chránících občany Prahy 6, jak tomu ostatně bylo již v minulosti,“ říká Zubr.

Ing. Alan Zubr

člen oblastní rady