16. června 2015

Registrační pokladny jsou Big Brother. Konference MF ČR to skvěle potvrdila.

Dnešní konference o elektronické evidenci tržeb, které se zúčastnil i chorvatský ministr financí Boris Lalovac, jasně potvrdila slova občanských demokratů, že registrační pokladny jsou jen šikanou pracovitých lidí a nebudou mít pozitivní efekt. Podle předsedy ODS Petra Fialy "je potřeba poděkovat Andreji Babišovi za to, že uspořádal skvělou antireklamní akci na registrační pokladny."

Konferenci sledovala šéfka klubu pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija: „Je to Big brother! Chorvatský ministr financí vypráví, jak kde a kdo utrácí, kdy lidé nejvíce nakupují. Což je prý nezbytné vědět pro plánování ekonomiky! Chorvatsko je krůček od Řecka a socialistický ministr nám vysvětluje, jak je u nich krásně narovnané podnikatelské prostředí! Lidé jsou navíc vybízeni, aby udávali své sousedy. Lalovac navíc přiznal, že zavedení registračních pokladen nevede k lepšímu výběru daní.“ ODS vyzývá vládu, aby se učila tam, kde ekonomika funguje, ne na Balkáně!

Po roce 1989 se naše ekonomika transformovala, dramaticky zliberalizovala, odstátnila a otevřela svobodnému podnikání. Tehdy jsme vzhlíželi k vyspělým tržním ekonomikám a inspirovali se od nich. Dnes si zveme levicového ministra financí Chorvatska, aby nás přesvědčil o blahodárnosti plošné regulace a kontroly podnikatelů. Při jeho slovech, jak má nyní díky EET o všech podnikatelích a jejich transakcích přehled, musí každého člověka vážícího si svobody a soukromí mrazit. Daně se platit samozřejmě mají. Nelze ale automaticky považovat každého podnikatele za podezřelého a on-line ho hlídat a sledovat. Doregulovat se k prosperitě ještě nedokázal nikdo,“ dodává ekonomický expert ODS Jan Skopeček.