14. května 2015

Podivná personální politika primátorky Adriany Krnáčové

Odvolání ředitele záchranné služby - Pražští radní po šestnácti letech odvolali ředitele metropolitní záchranné služby Zdeňka Schwarze. Na jeho místo budou vypisovat výběrové řízení. Stalo se tak po vleklých sporech mezi Schwarzem a odboráři.

Radní pro zdravotnictví Radek Lacko pro média uvedl, že současná rada hlavního města situaci v pražské záchrance řeší od svého nástupu a tímto krokem ji chce uklidnit. „V průběhu svého působení zjistila, že poměry v této organizaci nejsou ve vztahu k zaměstnancům ideální, a tak se po 16 letech rozhodla vyhlásit na tento post výběrové řízení,“ uvedl Lacko.

Nicméně, informace, které mají Zastupitelé hl. m. Prahy k dispozici, mluví o opaku. Výbor pro zdravotnictví vyslechl obě strany sporu na svém zasedání dne 19. 3. (jednání bylo neveřejné) se závěrem, že s dalším postupem vyčká na výsledky auditu, který projedná na dalším zasedání.

Od té doby se výbor nesešel, a ani na jednání plánovaném na tento týden, nebyla situace v ZZS na pořadu jednání.

Audit, objednaný současnou primátorkou Ardianou Krnáčovou, ovšem ukázal, že neexistují žádná závažná pochybení, která by měla vést k odvolání ředitele Záchranné služby Zdeňka Schwarze. Audit uznal, že na obou dvou stranách došlo k pochybení v komunikaci, ale rozhodně nelze tvrdit, že by hlavním viníkem současné vyhrocené situace mezi vedením záchranné služby a odboráři, byl právě odvolaný ředitel. O to je podivnější to, že na úterní zasedání Rady hl. m. Prahy byl zařazen bod o schválení mimořádně odměny řediteli záchranné služby za vzorné řízení této organizace v roce 2014. Místo projednání tohoto bodu došlo k jeho odvolání.

Usnesení grémia pražské ODS

Jako pravicová strana zásadně nesouhlasíme s tím, aby personální politiku organizací a firem se státní nebo městskou účastí určoval nátlak odborů. Neodůvodněné odvolání ředitele Záchranné služby hl. m. Prahy bez jakékoli náhrady je navíc doslova hazardem s životy Pražanů. Je to bohužel další důkaz naprosto nekompetentního jednáni této rady v čele s Adrianou Krnáčovou. V tuto chvíli jde přitom o záchranu lidských životů a této zodpovědnosti si paní primátorka a její radní musejí být plně vědomi.

Zveřejněné citace představitelů ODS

Citace předsedy Pražské ODS, Filipa Humplíka: „Po 16 letech byl odvolán Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranky, maximálně schopný manažer, který z této služby vybudoval službu na úrovni evropské extratřídy. Odvolání navíc následuje po provedeném auditu, který jeho kvality potvrdil a pro odvolání nenašel žádný důvod. Pokud navíc primátorka ředitele záchranky odvolá ve chvíli, kdy je tento v zahraničí, jde o naprosto bezprecedentní krok, dobře dokumentující aroganci současné koalice na pražském magistrátu.“

Postup vedení města kritizují opoziční občanští demokraté. Podle poslance a bývalého primátora za ODS Bohuslava Svobody byl odvolán maximálně schopný manažer, který z pražské záchranky vybudoval službu na špičkové evropské úrovni. 

„To je věc, kterou nikdo a nic nezpochybní. Proto si myslím, že jednání o interpersonálních problémech by mělo být jednáním, které by hledalo řešení komplexní a ne řešení zkratkovité v odvolání ředitele, protože podle mého názoru to tu situaci nevyřeší a nezlepší,“ podotkl Svoboda.

Štítky:
tisková zpráva