14. dubna 2015

Další útok na občany a podnikatele ze strany Ministerstva financí bude ODS blokovat

ODS zásadním způsobem nesouhlasí a chystá se blokovat postup Ministerstva financí, které nejen porušuje platná legislativní pravidla, ale především mění podmínky pro občany a podnikatele z hlediska využívání moderních nástrojů eGovernmentu.

„Je paradoxní, že plně funkční systém datových schránek, který slouží více jak 5 let podnikům, podnikatelům a občanům jako univerzální nástroj pro podání vůči státu, se nyní snaží Ministerstvo financí zlikvidovat pro podávání daňových přiznání. Argumenty, které ministerstvo pro tento krok používá, jsou umělé a neodpovídají vůbec realitě,“ říká Zdeněk Zajíček (ODS), bývalý náměstek ministra vnitra a později ministra financí, který měl celý projekt zavedení datových schránek na starosti. 

„Celá koncepce eGovernmentu, která byla prosazována napříč politickým spektrem v letech 2006-2010 pod názvem eGON, byla postavena na jednoduchých principech: 1) pokud stát už některé údaje má, mají si je státní úřady vzájemně poskytnout a neotravovat občana a podnikatele; 2) občan nebo podnikatel má mít pouze jednu elektronickou identitu a na základě ní mít právo využívat pouze jedny přístupové údaje do systémů státu; 3) stát má garantovat bezpečné elektronické doručování mezi státem a občanem/podnikatelem prostřednictvím jednoho univerzálního kanálu bez ohledu na životní situaci, kterou řeší. Tato realizovaná koncepce je plně v souladu se snahou Evropské unie o rozšíření nástrojů eGovernmentu a v tomto ohledu patří Česká republika mezi nejlépe připravené státy. To, co navrhuje Ministerstvo financí, nás vrací o několik let zpět. Izolované systémy jednotlivých úřadů jsou prostě v dnešní době minulostí,“ dodává Zdeněk Zajíček.
 
Předseda ODS Petr Fiala k tomu zdůrazňuje: „Ministerstvo financí pod Andrejem Babišem systematicky bojuje proti podnikatelům. Toto je další krok, kterému budeme bránit stejně rozhodně jako registračním pokladnám. Ministr Babiš se dívá na drobné podnikatele jako na zloděje a podle toho k nim přistupuje. Chce je kontrolovat, ovládat a část z nich zničit. Na svobodném podnikání ale stojí naše prosperita i svoboda. Podmínky pro podnikání musíme vylepšovat, Ministerstvo financí je naopak stále zhoršuje.“
 
ODS je přesvědčena, že místo odstraňování překážek a složitostí v podnikání se zavádí nekoncepčně další omezení a komplikují se zavedené postupy. Prosazení těchto populistických opatření je nutné se společně bránit všemi dostupnými prostředky. V tomto směru je proto ODS připravena společně postupovat nejen s opozicí v Parlamentu, ale i s odbornými sdruženími, spolky a svazy při formulaci stanovisek a také při faktické obraně podnikání v České republice.