30. března 2015

Kauza Krnáčová vs. Škodův palác - pražská ODS požaduje vysvětlení

Klub zastupitelů ZHMP za ODS se zděšením sleduje dnešní dění ohledně výběru právních služeb pro zastupování hl. m. Prahy. Na základě dostupných informací z tisku se ukazuje, že primátorka Krnáčová obešla Radu hlavního města Prahy a snažila se ovlivnit výběrové řízení.

Na vyřešení vleklého sporu o miliardový pronájem Škodova paláce si totiž před pár dny město najalo právníky podle scénáře, který připravila protistrana konfliktu a dle veřejně dostupných informací se na tomto scénáři přímo dohodla s Adrianou Krnáčovou. 
 
„Pokud se skutečně potvrdí informace, které přinesl deník Neovlivní.cz, jednala Adriana Krnáčová proti zájmům hl. m. Prahy. V tom případě by se jednalo o flagrantní pochybení paní Krnáčové a měla by okamžitě rezignovat," konstatuje předsedkyně klubu zastupitelů za ODS Alexandra Udženija.
 
Dle deníku Neovlivní.cz proběhlo utajené vyjednávání primátorky se zástupkyní společnosti Copa Retail, s níž město dva roky řeší nevýhodný pronájem Škodova paláce. Krnáčová údajně na osobní schůzce a v e-mailové komunikaci s Abigail Schaeffer, manažerkou Copa Retail, řešila výměnu právních zástupců Prahy včetně návrhu seznamu několika nových advokátních společností a rovněž mechanismus, jak by celá věc měla projít schvalovacími procesy ve vedení města. Tento e-mail pak omylem poslala jednomu z pražských zastupitelů TOP 09.
 
„ODS pochopitelně podpoří klub TOP 09 ve věci svolání mimořádného jednání zastupitelstva, kde budeme požadovat vysvětlení, případně odvolání primátorky. Na podivné praktiky Adriany Krnáčové ODS upozorňovala již minulý týden na jednání zastupitelstva. Byli jsme jejím týmem označeni za ty, kteří si vymýšlí, a dělají obstrukce. Bohužel se ukazuje, že transparentní rétorika paní primátorky je v naprostém rozporu s jejími činy. Prostě kážeme vodu, pijeme koňáček,” dodal pražský zastupitel a předseda pražské ODS Filip Humplík.