4. března 2015

Adriana Krnáčová je zimní královna. Říká to i zastupitel ANO

Bvalý pražský primátor Bohuslav Svoboda se v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz vyjádřil k neustálým odkladům otevření pražského tunelu Blanka. Vinu dává předchozí radě města, která pod vedením Tomáše Hudečka prý udělala řadu nelogických kroků. ODS by podle Svobody měla začít opět hájit její tradiční voličské skupiny a dělat efektivní politiku. Neměla by být ale opozicí za každou cenu, měla by podpořit ty vládní návrhy zákonů, které budou smysluplné a které pomohou živnostníkům a podnikatelům.

 
 
Co soudíte o okolnostech útoku v Uherském Brodě? O čem to celé svědčí?
 
I díky lékařské praxi si dovolím tvrdit, že je podobný čin složitě předvídatelný. Otázkou ovšem je, jak by psychicky nemocný muž mohl mít v legálním držení střelnou zbraň. Nemám nic proti legálnímu držení střelných zbraní, ale myslím si, že každý držitel střelné zbraně by měl pravidelně procházet psychologickými testy. Mohlo by se tak snížit riziko, kdy vraždí psychicky nemocní jedinci.
 
 
V médiích se vedly diskuse, zda starosta Uherského Brodu měl či neměl poskytovat informace médiím. Jak na tuto věc pohlížíte jako exprimátor Prahy?
 
Jak ze strany starosty, tak ze strany ministra vnitra došlo k vyjádřením, kterým by se měli veřejní činitelé vyhýbat právě v takovýchto momentech. Starosta nebyl na takovou situaci připravený. Nicméně, ministr vnitra na mě celou dobu působil poněkud arogantně. Policejní zásah nemohl přímo ovlivnit, ale stát by se jednoznačně měl postavit za rodiny, které přišly o své otce, manžely nebo děti a poskytnout jim adekvátní náhradu a v případě ztráty živitele rodiny se o ně postarat a zajistit jim stávající životní úroveň.
 
 
Jak celou tu záležitost vnímáte coby lékař?
 
Musím říci, že z lidského pohledu jsem zděšen a ten se neliší od mého lékařského pohledu. Žijeme v jedné z nejšťastnějších dob v historii lidstva, ale přesto nedokážeme zabránit tomu, aby jednotlivci řešili své osobní problémy drastickými kroky. Očividně se jednalo o narušeného jedince, který si své osobní problémy řešil absolutní agresí vůči svému okolí.
 
 
Jak hodnotíte postup PČR, komentáře ministra vnitra na sociální síti?
 
Nejsem expert na policejní postup. To, zda došlo k pochybení, uvidíme po vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních zdrojů. To je pro mě dostatečně nezávislá instituce, která několikrát prokázala, že stojí na straně zákona. To, co mě zaráží, a to musím zopakovat, bylo poněkud arogantní vystupování pana ministra vnitra.
 
 
V posledních dnech se objevila informace, že tunel Blanka opět nebude otevřen. Kde vidíte chybu?
 
Podle našich zjištění a důkazů, které máme k dispozici, tunel Blanka, po zpochybnění smluv mezi Prahou a Metrostavem, nikdy nemohl být v dubnu 2015 otevřen. Jednalo se pouze o politickou proklamaci paní primátorky. Za současný stav ale není zodpovědná Adriana Krnáčová, ale předchozí vedení radnice pod vedením Tomáše Hudečka, které s ČKD DIS Praha podepsalo dodatek, kterým současně přiznává peníze za provedené práce, ale nijak nestanoví termín uvedení tunelu do provozu. To je školácká chyba, která se městu dnes vymstila. Nechci tady nikoho poučovat. Přece jen je tunel Blanka dědictví zejména po ODS. I já jsem k tomuto problému přišel takříkajíc jako slepý k houslím. Nicméně, celý projekt jsem nechal překontrolovat auditem a zlevnil stavbu o 2 mld. Kč. Bohužel vedení města pod Tomášem Hudečkem udělalo řadu nelogických kroků, které nakonec vedly k tomu, že otevření stavby bylo několikrát odloženo.
 
 
Co si má veřejnost o celém projektu Blanka myslet?
 
Jedná se jednoznačně o projekt, který městské dopravě v Praze pomůže. Nicméně, ukázalo se, že město má s podobně velkými projekty problém a není je schopno dostatečně řídit. Tím neříkám, že by se do nich nemělo pouštět, ale příště musí být projekt vždy pod veřejnou kontrolou, musí být od samého začátku uváděna cena projektu a občan by měl mít možnost v průběhu stavby kontrolovat, jak jsou veřejné prostředky utráceny a zda není překračován rozpočet.
 
 
Exprimátor Prahy Hudeček tvrdí, že Praha Blanku vůbec nepotřebovala. Co za tím čtete?
 
Jedná se o jeho další hloupé a neprofesionální vyjádření. Praha nemá dokončenou základní dopravní infrastrukturu. Řidiči a majitelé aut nemohou za to, že město nebo stát nebyl schopen dokončit systém nadřazené dopravní infrastruktury a tranzitní doprava jezdí historickým centrem města. Hudečkův lék byl zákaz vjezdu do Prahy, což je samo o sobě nesmysl, protože to můžete udělat jen v případě, když nabídnete řidičům objízdnou trasu. Nesmysl je to i proto, že město na zákaz průjezdu centrem nemá oprávnění, protože mu na to chybí legislativa. Tomáš Hudeček Praze nerozuměl a podle svých výroků ji neměl ani moc rád a podle toho se i v roli primátora choval.
 
 
Jak hodnotíte dosavadní kroky pražské primátorky Krnáčové?
 
Zatím poměrně zbrkle. Nicméně, abych byl spravedlivý, musím říci, že zatím řeší pouze problematické projekty z minulosti. Takže hasí požáry, které nezapálila. Bohužel zatím to vypadá tak, že mnoho těchto požárů je nad její síly.
 
 
Domníváte se, že dovládne do konce volebního období? Co jí máte nejvíc za zlé?
 
Slovy jednoho nejmenovaného pražského zastupitele zvoleného za stranu ANO 2011 se jedná o zimní královnu. Pokud o někom takhle mluví vlastní spolustraníci, tak nemůže jako primátorka vydržet dlouho ve funkci. Vadí mi neprofesionalita a to, že pokud ji například interpelujete z čistě odborného pohledu, tak si při odpovědi paní Krnáčová neodpustí osobní útok. Což ji spíše shazuje, a ukazuje tak na určitou nevyrovnanost a nejistotu ve vlastních krocích a postojích.
 
 
ODS byla vždycky stranou, která lobbovala za zájmy firem, živnostníků. Jak se stavíte k on-line evidenci tržeb, registračním pokladnám atd.?
 
Rozumím tomu, že Andrej Babiš chce zamezit podvodům při odvádění daní, ale nerozumím tomu, proč to dělá tak, že útočí na všechny slušné podnikatele, kteří se dnes a denně musí potýkat s nástrahami běžného podnikatelského života, a stát je k tomu všemu ještě neustále označuje za podvodníky a příživníky. Devadesát pět procent všech podnikatelů jsou slušní lidé a nechápu, proč by měli doplácet na špatné chování malé skupiny lidí. Je normální, že se musí bojovat proti černé ekonomice, ale lékem není šikana slušných podnikatelů. Pokud v pohostinství existuje šedá ekonomika, tak ze zcela jiného důvodu. ČR má jedno z nejvyšších zdanění práce v celé Evropě, a každý podnikatel má velký problém zaměstnat na standardní úvazek větší počet pracovníků. Podnikatelé se snažili jen najít cestu, jak utáhnout to, že zaměstnávají další spoluobčany a stát, místo toho, aby se jim snažil pomoci, tak jim jejich život ještě víc komplikuje. K čemu povede zavedení registračních pokladen? K omezení zaměstnanosti a stagnaci ekonomiky. Nepovede k vyššímu výběru daní ani k potlačení podvodů. Je to přesně to opatření, se kterým bytostně nesouhlasím. Je to jen další buzerace státu.
 
 
Uznáte, že je třeba něco dělat s důsledným vybíráním daní?
 
To určitě ano. Nicméně, lékem není to, že vezmu všechny živnostníky a zkomplikuji jim život a před celým národem z nich udělám podvodníky. Živnostník je člověk, který se rozhodl postavit na vlastní nohy. Tvoří ve většině případů střední třídu naší společnosti. Platí daně, nemá nárok na dovolenou či podporu v nezaměstnanosti. Měl by tvořit páteř naší ekonomiky a stát se k němu chová jako ke zločinci.
 
 
Vypadá to podle vás, že se ODS už odrazila ode dna?
 
Vnímám to tak, že v první fázi se musely řešit interní záležitosti, jakými jsou stabilizování členské základny a rozpočtu. Teď doufám, že ODS začne nastavovat agendu a komunikovat jednotlivá témata a stavět se za své ztracené voličské skupiny jakou jsou podnikatelé, živnostníci, mladé rodiny a studenti. Že opět začne hájit zájmy svých voličů a mluvit srozumitelnou řečí. ČSSD je standardní levicová strana, která chce stát, který své občany bere jako nezodpovědné malé děti, co se o sebe nedokážou postarat sami. ANO je podnikatelský projekt bez programu a jednoznačné vize. Myslím si, že prostor pro obhajobu konceptu malého levného státu, který neotravuje občany s přebujelou administrativou tady stále je. Nemusíme měnit neustále sazby daní, stačí se zaměřit na zdanění práce, které je v Čechách obrovské a dusí místní zaměstnavatele. Musíme zjednodušit administraci při založení společnosti s ručením omezeným. Administrace při výběru daně je rovněž komplikovaná. Nechápu, proč stát doteď nepřistoupil k systému centrálního nákupu, který by výrazně zlevnil provoz státu, atd. Prostě musíme začít opět hájit naše tradiční voličské skupiny a dělat efektivní politiku. Nemusíme být opozicí a priori. Můžeme v některých případech podpořit vládní návrhy zákonů, ale jen v případě, že budou smysluplné a pomohou živnostníkům, podnikatelům, tedy běžným občanům naší země.
 
 
Co očekáváte v PS PČR po sněmu ANO a po sjezdu ČSSD?
 
Nic zásadního neočekávám. Do krajských voleb neočekávám na vládní úrovni žádné zásadní otřesy. Sněm ANO nebyl sněmem standardní politické strany a u ČSSD předpokládám, že se socialisté sešikují za svým předsedou, protože cokoli jiného by bylo v současné době politická sebevražda.
 
(Autor: Luboš Xaver Veselý)
Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
zastupitel