28. listopadu 2014

Pokud Putin do ČR přijede sám, bude to nebezpečný signál

ROZHOVOR Máme demokracii, ale ještě ne demokraty. Prezidenta Miloše Zemana dohnaly stáří a alkoholismus. Skutečným problémem je ale Andrej Babiš a část lidí, kteří ho obklopují. Tak hovoří dvaačtyřicetiletý šéf pražské ODS Filip Humplík. Mrzí jej, jak stále mnoho lidí slyší na instantní populistická hesla o tom, že doteď bylo vše špatně.

 

Jste elitář?

Nevím, co přesně tím slovem míníte. Rozhodně nepohrdám někým jenom proto, že bydlí v Šluknovském výběžku, nemá maturitu a pracuje u pokladny v supermarketu za 12 000 korun. Na druhou stranu je logické, že vždy budou existovat lidé různě chytří a schopní a v ideálním světě by měli rozhodovat ti chytřejší a schopnější.
 

Václav Havel je dnes obviňován z toho, že do Česka zavedl elitářství. Jak to vnímáte?

Obviňovat z toho Václava Havla je liché. Elity přirozeně vznikají v každé svobodné společnosti, protože režim nebrání osobnímu úspěchu a nesnaží se „normalizovat" společnost.
 

Václav Klaus s Milošem Zemanem zase vše kolem Václava Havla a Sametové revoluce relativizují. Proč?

Václav Havel rozhodně nebyl bez chyb a na jeho kroky jako disidenta či politika by měl být aplikován stejný metr jako na všechny ostatní. Ale nedávné výroky Václava Klause a Miloše Zemana spíše působí, že jsou vedeny osobní záští a více vypovídají o nich než o Václavu Havlovi.
 

Ostatně dnes je relativizováno úplně všechno. V anketě Největší Čech vyhrál Jára Cimrman, pak se zakázaly neexistující postavy a první místo bylo přisouzeno Karlu IV. Jaký český symbol podle Vás nelze relativizovat?

Do svobodné společnosti patří svoboda slova a proto mi nevadí jakákoli satira nebo dělání si legrace z čehokoli, pokud nepřekračuje meze zákona. Jiná pravidla ovšem platí pro ústavní činitele, kteří jsou ve funkci více institucí než soukromou osobou, a opravdu nerad bych slyšel prezidenta nebo premiéra, jak znevažuje symboly české státnosti, nebo například demonstraci na Národní třídě 17. listopadu. A používání vulgarit je už zcela mimo mísu.

 

Znáte se s Martinem Přikrylem, Markem Vocelou, Davidem Gaydečkou a Michaelem Pánkem? Jsou to stejní kreativci jako Vy a stojí za pořádáním demonstrací 17. listopadu v Praze, které se staly protizemanovskými. Jak je berete?

Osobně znám Martina Přikryla, jsme spolužáci z gymnázia a léta se pohybujeme na české reklamní scéně. Dokonce jsme kdysi strávili dvě či tři společné zkoušky v jedné zkušebně. Vždycky jsem si ho vážil a uznával. A to se nezměnilo, přestože už nejsme v pravidelném kontaktu.
 

Kdo podle Vás zaplatil červené karty na Národní třídě?

Tady se skutečně bavíme o pár stokorunách, takže předpokládám, že si je zaplatili účastníci a organizátoři ze svého. Řeči o financování akce americkou ambasádou jsou jen ruskou propagandou.
 

Jak vnímáte Vladimira Putina a jeho pozvání do Prahy?

Vladimír Putin je autoritářským vládcem Ruska, který nectí lidská práva, nechává zavírat své odpůrce a je součástí oligarchického systému vládnutí. Jako představitel vítězné mocnosti druhé světové války je logické, že je pozván na oslavy osvobození Osvětimi, ovšem pokud by měl dorazit sám, vyšle to nebezpečný signál našim západním spojencům.
 

Kdysi jste mi řekl, že se mladý levičák hrající v punkové kapele ve Vašem případě změnil ve staršího pravičáka. Co zapříčinilo to prvotní levičáctví, přerod a příklon k ODS? Byl to úspěch v podnikání?

Vždycky jsem říkal, že jsem byl mladý naivní levičák. Takže přerod v pravičáka souvisel se zmoudřením a věkem. A ODS je u nás jediná realistická pravicová strana. A podobně se zmoudřením a věkem přišla touha podnikat a stát ekonomicky na vlastních nohách. Relativní úspěch v podnikání se dostavil později.
 

Václav Klaus rozdělil majetek Česka mezi své kamarády, Miroslav Topolánek používal nacistickou terminologii a nakonec pejsek své lady" Petr Nečas. Neztratili jste jako ODS skrze své vůdce mandát k dalšímu žití?

Ty vulgární příměry mě dost urážejí. Všichni tři byli obrovské osobnosti s jasnou vizí a schopnostmi a pro naši zemi toho udělali strašně moc. I když s Václavem Klausem v poslední době nesouhlasím skoro v ničem, byla by chyba nahlížet na celou jeho politickou kariéru striktně negativně. Transformace v Československu nebyla provedena špatně a v porovnání s okolními zeměmi u nás dopadla nejlépe, to je třeba neustále opakovat. To samé platí pro Topolánka i Nečase. Myslím, že oba jako státníky plně docení už docela blízká budoucnost. I když měli své chyby, jejich vlády rozhodně byly jedny z nejlepších a je jejich zásluhou, že v současnosti se v Česku žije nejlépe v celé historii. ODS rozhodně mandát k existenci neztratila.
 

Byl jste členem pionýra či SSM?

Byl jsem členem SSM v letech 1986 až 1987, kdy jsem byl vyloučen.
 

V ODS je mnoho bývalých struktur, tak proč tak útočíte na Andreje Babiše jako donašeče StB? Nejste v tom taky trochu populisté?

V ODS žádné staré estébácké struktury nejsou a pokud byly, tak pouze jako izolované případy. Já osobně Babiše kritizuji primárně ze zcela jiných důvodů, než je jeho předlistopadové estébáctví. Ten hlavní důvod je, že odsuzuje posledních pětadvacet let vývoje Česku jako dobu marasmu a rozkrádání. Přitom to byl Andrej Babiš, kdo s lidmi jako Stanislav Gross trávil čas na oslavách a svatbách. Je to Andrej Babiš, který zahájil své podnikání s pomocí nejasných peněz z neprůhledných zahraničních firem. Je to Andrej Babiš, který neustále relativizuje pojmy svobody a demokracie. Lidé protestují proti Miloši Zemanovi. Ale toho jen dohnal alkoholismus a stáří. Skutečným problémem je Andrej Babiš a část lidí, kteří ho obklopují.
 

Co se za posledních pětadvacet let povedlo a co ne?

Máme demokracii, ale ještě ne demokraty. Podařilo se nás začlenit mezi vyspělé západní země, naši lékaři a vědci jsou známí po celém světě, stejně tak jako naše průmyslové výrobky. Bohužel se všem polistopadovým vládám nepodařilo nemalou část společnosti přesvědčit, že demokracie a svoboda jsou také o zodpovědnosti, tudíž stále mnoho lidí slyší na instantní populistická hesla o tom, že doteď bylo vše špatně.
 

Co byste přál Česku po oslavách jeho skoro čtvrtstoletí?

Abychom tyto oslavy mohli bez rizika postihu slavit i v každém následujícím roce a míra svobody a demokracie zůstala na stejné úrovni, jak ji známe. Revoluce nastoluje věci ze dne na den, normalizace je bohužel plíživější a nebezpečnější.

 

 

(Autor: Jan Rychetský)

  

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Sef-prazske-ODS-Humplik-Pokud-Putin-do-CR-prijede-sam-bude-to-nebezpecny-signal-347567

 

Filip Humplík

předseda regionálního sdružení