13. listopadu 2014

Juncker by měl odstoupit, ztratil důvěru

Podle prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila by setrvání Jean-Claude Junckera v pozici předsedy Evropské komise vážně poškodilo reputaci této instituce i Evropské unie jako celku.

"Evropská komise nyní vede vyšetřování kvůli daňovým únikům, které sám předseda této komise jako tehdejší premiér a ministr financí kryl. To je neudržitelná situace," říká Jan Zahradil. "Ještě v červenci sliboval Juncker europoslancům, že bude rozhodně bojovat proti daňovým únikům a podvodům, přesně ve stylu ´zloděj křičí - chyťte zloděje´. Takový člověk nemůže dál zůstat v čele Evropské komise."

Aféra LuxLeaks, která naplno propukla minulý týden, odhalila složité finanční operace, které umožňovaly stovkám velkých firem vyhýbat se placení daní v jejich domovských státech. Vše posvěcovala lucemburská daňová správa, a to i v době, kdy byl Jean-Claude Juncker ministerským předsedou a šéfem státní pokladny."

"Europoslanci KDU-ČSL a TOP 09, jejichž kandidátem pan Juncker byl, zatím mlčí. Jsem velmi zvědav, jak a jestli vůbec zaujmou ke skandálu svého kandidáta nějaké stanovisko," uzavírá Jan Zahradil.
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany