20. října 2014

Porazil mě populistický ‚fenomén Láska‘ s fanouškem Zemanem v zádech

 
 
Co stojí za vaším neúspěchem ve volbách?
 
Především je to „fenomén Láska“, to jest trochu populistická prezentace jednoho problému současné doby, kterým je korupce. Nebo jak tomu říká pan Láska: kmotrovství. Já si myslím, že senátor by měl řešit více témat, měl by být plnoprofilovou osobností. My jsme tu kampaň dobře odpracovali, chodili jsme mezi lidi, ale je fakt, že přímá úměra mezi nasazením a volebním výsledkem neexistuje. Voliči v současné době, která je plná kritiky vládnutí a klasických politických subjektů, uvažují úplně jinak a vyjadřují svůj názor třeba tím, že k volbám vůbec nepřijdou. Na druhou stranu si cením toho, že jsme na Praze 5 a 13 porazili levici i populisty, ale to druhé kolo už bylo nad naše síly.
 
 
Počítáte mezi „populistické“ kandidáty i pana Lásku?
 
Myslím, že se to tak dá říct. Ale záleží, jak se v Senátu nakonec projeví.
 
 
Jak si vysvětlujete propad ODS v Praze? Její kandidáti získali v 2. kole jen okolo třiceti procent.
 
Kampaň jsem se svým týmem od začátku nestavěl jako kampaň jedné strany. Chtěl jsem být relevantním kandidátem všech pravicových subjektů. To v prvním kole bohužel nevyšlo a podařilo se to až v kole druhém, tam už je ale na rozhodnutí jenom týden, takže sdělit voličům, že jste nyní kandidátem všech relevantních pravicových stran, je poměrně obtížné. Jsem ale rád, že jsme se nakonec byli schopni sjednotit. Vidím to jako určitou naději do budoucna. No a samozřejmě také asi rozhodl akt pana prezidenta na poslední chvíli, který vyjevil, „kdo je jeho Láska“. (Miloš Zeman během voleb informoval média, že dal hlas Václavu Láskovi, protože preferuje bojovníky za současné problémy před těmi, kteří se zabývají minulostí - pozn. red.)

 
Proč jste si pro svou kandidaturu vybral právě ODS?
 
Po tom, co se odehrálo po prvním kole a komunálních volbách to vnímám tak, že pravice se musí sjednocovat. A subjektem, který bude v tom sjednocování hrát vedoucí roli, bude podle mě ODS. 
 
 
Proč ne třeba TOP 09?
 
Myslím si, že co se odehrálo po prvním kole na městské úrovni, by mohlo voliče dlouhodobě odradit.
 
 
Ovlivní váš neúspěch nějak fungování Ústavu pro studium totalitních režimů? Dlouhodobě zaznívají hlasy volající po jeho zrušení.
 
To bychom byli jediná země v Evropě, která by dala najevo, že ji vlastní totalitní minulost nezajímá. To, že zde máme bývalé nebo současné komunisty v politice, to je naprosto logické. Ale to, jak je ten ústav tunelován, nebo bude i zrušen, tak to bude naprosto originální v celém postsovětském prostoru. Za Českou republiku to vysílá velmi špatný signál. Bude to špatná vizitka státu, který se jako jeden z prvních začal vážně věnovat své minulosti. A Senát, který chtěl Ústav zrušit, bude podle mě v této politice pokračovat.
 
 
Budete za ODS kandidovat znovu?
 
Pro mě je to obrovská zkušenost. Já jsem kandidoval poprvé a poprvé jsem se účastnil kontaktní kampaně a ten kontakt s těmi občany na ulici, to je fenomén sám o sobě. Nabilo mě to energií a rozhodně neplánuji zmizet z veřejného života, ale samozřejmě si to musím všechno promyslet.
 
 
Mohlo by Ústavu pomoci, kdyby měl v politice nějaké zastoupení?
 
V Senátu by mohl hrát nějakou roli člověk, který tomu rozumí - a to jak v kontextu českém, tak zahraničním. Ale většinu má stále sociální demokracie a teď se tam navíc dostali senátoři z ANO, takže si nemyslím, že by to Ústavu mohlo pomoci dostat se z té krize, ve které se v současnosti nachází.
 
 
 
PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

kandidát ODS do Senátu