31. července 2014

Hra bez pravidel ničí českou demokracii

Ve sněmovně stejně jako ve sportu musí platit pravidla. Petra Kvitová například vyhrála Wimbledon, protože hraje dobře. Kdyby ale nebylo jasné, jak se který míček počítá, nevyhrála by. Bez pravidel by nás sport nebavil, zápasy by se ani nedaly hrát. V Poslanecké sněmovně jsme schvalovali úpravu zákona o spotřebních daních, která měla zavést zvýhodnění pro některé zemědělce, takzvanou zelenou naftu.

  
Vládní poslanec, sociální demokrat Milan Urban, navrhl celkové snížení spotřební daně pohonných hmot, tedy aby se nafta a benzin zlevnily pro všechny. To se líbilo pravicové opozici, ale i 17 jeho stranickým kolegům. Jak by také ne, vždyť je to rozumné. Daně tvoří z ceny nafty a benzinu více než polovinu. Snížit je, to by všem pomohlo. Jeho pozměňovací návrh tak prošel a byl schválen spolu s celým zákonem. Potud vše v pořádku. 
 
Nelíbilo se to ale ministru financí Babišovi, který řídí vládu. Hlásá sice snižování daní, ale jen tehdy, když to je výhodné pro něj. Premiér Sobotka začal poslušně dělat pořádek ve svém poslaneckém klubu. O svých poslancích řekl, že nerozuměli tomu, o čem hlasovali. Budiž, o svých poslancích si může myslet, co chce. Nemůže si ale dělat, co chce. A to se stalo, přestalo se hrát podle pravidel. 
Nakonec se o zákonu hlasovalo znovu, i když se podle jednacího řádu hlasovat nemělo a nesmělo. Zákon byl schválen bez snížení daně. Jednoduše řečeno, vládní většina si dělala, co chtěla, bez ohledu na pravidla. 
 
Jako kdybychom skončili fotbalový zápas, rozdali poháry a večer si jeden z fotbalistů vzpomněl, že gól vlastně nechtěl dát. A hrálo by se znovu. 
 
Pravidla jsou důležitá všude, bez nich by společnost nemohla fungovat. Představte si, kdyby neplatila na silnici. Nebo kdyby je mohli určovat jen ti, kteří mají nejsilnější a nejrychlejší auta. Stejné je to s demokracií. Není založena jen na většinovém rozhodování, ale především na dodržování pravidel. Chrání i ty, kteří mají menšinový názor, a tím chrání nás všechny. Poslanci sociální demokracie špatně odbočili. Měli možnost vrátit se na "správnou" cestu (třeba prostřednictvím své většiny v Senátu). Místo toho překopali silnice, aby i přes svou chybu jeli po té správné. To nelze připustit. Ne kvůli opozici, politikům, ale kvůli nám všem, občanům, kteří ještě věříme v demokracii.