10. července 2014

Další selhání primátora Hudečka – otevření tunelu Blanka v nedohlednu

ODS Praha se znepokojením sleduje další odložení termínu otevření tunelového komplexu Blanka. Představitelé TOP 09 se nemohou donekonečna vymlouvat na minulé vedení Prahy. Na základě našich zjištění z kontrolních dní byl termín zprovoznění odložen kvůli tomu, že město bezdůvodně nevydalo pokyn k zahájení instalace velínu. Vina tedy padá pouze na hlavu primátora Hudečka a náměstka Nouzy.

Mezi hlavní důvody opětovného odložení otevření patří:

• Zastavení výstavby a spory s Metrostavem a s tím spojené problémy při předávání stavby technologickým firmám.
  • Neustálé odkládání výstavby řídicího centra Blanky.
  • Prodlevy ve výstavbě světelné signalizace a protipožárních opatření.
  • Prodlevy ze strany ČKD Praha DIZ při odstraňování závad vzniklých při povodních v minulém roce.

Lídr kandidátky ODS pro komunální volby Bohuslav Svoboda dodává: „Jedním ze základních problémů je fakt, že město nebylo schopno vyřešit problémy spojené s výstavbou řídicího centra Blanky, byť jde o jakýsi centrální mozek řídící dopravu v tunelu. Dle našich informací z kontrolních dnů byl termín zprovoznění odložen právě kvůli tomu, že město bezdůvodně nevydalo pokyn k zahájení instalace velínu. Tento pokyn byl vydán až v dubnu, přičemž ČKD Praha DIZ žádalo o povolení na zahájení prací už od ledna tohoto roku. Druhým důvodem je přerušení výstavby a soudní spor s Metrostavem, protože dle informací ze stanoviska ČKD Praha DIZ nebyl Metrostav schopen včas a řádně předávat stavbu, a to znemožnilo zkoušky hlavního větracího a řídicího systému. Třetí a poslední důvod souvisí s výstavbou světelné signalizace (SSZ) a požárně bezpečnostních zařízení. Město dodnes nevydalo pokyn k instalaci světelné signalizace do tunelu a protipožárních zařízení.“

Předseda pražské ODS Filip Humplík doplňuje: “Je to podobné, jako kdyby si někdo v jediné samoobsluze na vesnici stěžoval, že se tam krade. A starosta by místo toho, aby dal věc prošetřit, uzavřel na 2 roky celou samoobsluhu. A nikdo v celé vesnici by nemohl 24 měsíců nakupovat. Od začátku roku upozorňujeme, že dle informací společnosti ČKD Praha DIZ bylo na uvedení tunelu do zkušebního provozu nutných 290 dnů. Tedy už v dubnu tohoto roku bylo jasné, že se tunel otevře až v roce 2015. Tomáš Hudeček s Jiřím Nouzou vědomě lhali veřejnosti a svalovali vinu na své předchůdce. TOP 09 prostě a jednoduše není schopna řídit Prahu. Tomáš Hudeček rozhodl o tom, že smlouva na výstavbu tunelu je neplatná, aby se za půl roku dozvěděla, že smlouva ve skutečnosti platná je. Ta samá TOP 09 rozporovala řadu faktur Metrostavu, aby se následně dozvěděla, že jsou platné. V současnosti nejsou schopni dodržovat nutné termíny pro výstavbu a svými kroky jen otevření neustále oddalují a chybu svalují jen na své předchůdce."