18. září 2017

Malé věci a otvíráky na pivo

(Novinky.cz) Kdybych byl dovopravdickej komentátor, asi bych měl rozebrat středeční projev šéfa EU Junckera. Ale to by mně pak zablokovali Facebook a vyškrtli mě z kandidátky. Tak vynechám politiku a budu se věnovat „menším“ věcem.

 
Chodím teď, je ta kampaň, mimo jiné po městě a rozdávám otvíráky na pivo. A můj nejsilnější dojem, krom toho, že lidé jsou v jádru dobří, což jsem si ale myslel tak nějak vždycky, je, že lidi zajímá úplně něco jiného, než co vidí v televizi nebo co jim někdo cpe, že by je zajímat mělo. Ta mimoběžnost osobních životů, starostí a přání a velkého světa – překvapující.
 
V taktnosti a vychytralosti se geniálnímu Bělobrádkovi s pejskama nemohu přiblížit, ale zmíním známý Churchillův bonmot, že „největší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s voličem“. No, jasně – občas je to bizarní. Opakovaně přijde někdo a „já vám strašně fandím“. Ale když se pak dáte do hovoru, zjistíte, že dotyčný zastává naprosto protikladná stanoviska skoro na všechno. „No, moc děkuju a díky za váš hlas v říjnu.“
 
Ale myslel jsem to jinak. Většina lidí žije napříč hlavním politickým tématům. To asi vypadá málo občansky zodpovědně, ale v jádru to přináší společnosti stabilitu. Je to přirozené, vitální, lidské.
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství

Štítky:
komentář