14. srpna 2017

Za 6 kytek 5 let?

(www.idnes.cz) Novojičínská policie vydala pár dny tiskovou zprávu, kde oznamuje, že zahájila úkony trestního řízení ve věci 23 letého muže, který ve svém pronajatém bytě v Novém Jíčíně za oknem pěstoval 6 rostlin marihuanny.

Policie dále oznamuje, že muži hrozí až 5 let za mřížemi.

Policie je tu od toho, aby vymáhala zákony. I když je zákon špatně napsán, není to vina policie. Pokud vás udá soused, tak prostě musí konat. A v naší společnosti se bohužel vždycky najde dost lidí, kteří své sousedy udají. I když nijak ostatním neškodí.

Mediálně známějším případem je kauza growshopů. Jejich majiteli Michalu Otipkovi před několika lety do obchodů vtrhli zakuklení policisté, zabavili všechno zboží v hodnotě několika milionů korun a od té doby chodí od soudu k soudu. Zatím je pravomocně odsouzen k podmínce, ale plánuje se obrátit na Ústavní soud. A to všechno jen kvůli tomu, že ve své síti obchodů prodával potřeby pro pěstování rostlin. Neprodával drogy, neprodával nelegální zbraně, prodával květináče a UV lampy.

Vraťme se k příkladu muže z Nového Jíčína. Kvůli jeho 6 rostlinám se uskutečnil minimálně jeden výjezd policie, nějaký policista musel sepsat jeho výpověď, případ putuje ke státnímu zástupci, který sepíše obžalobu a nakonec případ doputuje až k soudu, který mu udělí s největší pravděpodobností podmínku. 6 rostlin marihuany za oknem bytu zaměstná několik lidí na několik měsíců a střízlivým odhadem se dostáváme k desetitisícovým ne-li statisícovým částkám a to všechno z daní pracujících občanů a firem. U případu Michala Otipky se cenu ani neodvažuji odhadnout. Je skutečně 6 rostlin marihuany pro osobní potřebu tak společensky nebezpečných, že musí stát vydat statisíce z daní nás všech? Nemyslím si a nemyslí si to ani odborníci, kteří marihuanu dlouhodobě označují za mnohem méně nebezpečnou drogu než je alkohol.

Mnohem smysluplnější řešení je totiž na marihuanu aplikovat velmi podobná pravidla jako na alkohol. Něco málo si můžete legálně vypálit (vypěstovat) doma a pokud chcete v produkci marihuany (alkoholu) podnikat, musíte z toho platit spotřební daň a být pod dozorem státu. V případě marihuany by ještě prodej probíhal ve specializovaných licencovaných obchodech. Tento model aplikovalo americké Colorado a další státy a až na to, že stát vybral na daních více peněz a de facto zmizel černý trh, se nezměnilo téměř nic. Spotřeba u dětí neroste, počet dopravních nehod pod vlivem také ne.

Tento blog neberte prosím jako laciný hate na policisty. Ti jen dělají svou práci a vymáhají někdy špatné zákony. Je na nás – politicích ty zákony měnit. Policisté pak budou moci stíhat skutečně nebezpečné kriminálníky a ne třiadvacetileté kluky, co si za oknem vypěstovali pár rostlin.

Zdroj: http://filiphumplik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=618589

Filip Humplík

předseda regionálního sdružení

Štítky:
komentář