31. července 2017

Otevřené okýnko u auta a opilí vodáci

(Novinky.cz) Ze spousty událostí a novinek minulého týdne si vyberu dvě. Možná nejsou ty nejdůležitější a rozhodně nejsou nejdramatičtější. Nikoho při nich neubodali z náboženských důvodů. Jen padne pár pokut. V Opavě šel pán vyvenčit psa, a protože bylo hrozné horko, nechal otevřené okénko od auta. Aby nebylo psovi a jemu vedro k padnutí, až se vrátí. Patrně v autě nic cenného neměl, a jestli mu ukradnou servisní knížku a tic-tac, mu bylo jedno. Městská policie však podle jakéhosi předpisu začala věc řešit. Pán se logicky naštval, odmítl spáchání nějakého přestupku a vytočený odjel. Tak teď mu hrozí pěkná pokuta či čert ví co dalšího.


Disclaimer: Já to četl na internetu a mraky lidí to sdílelo na facebooku – tak to komentuju. Když bude někdo zase pokřikovat, ať doložím, že to přesně takhle bylo. Dělám to takhle většinou – komentuji věci, co nějak zahýbaly veřejností a byly zveřejněny – nevymýšlím si je.
 
Tak pár slov k okénkům od auta. Pán si asi auto koupil za vlastní vydělané peníze či si musel půjčit. Auto mu nekoupil stát. Teď ho bude stát pokutovat. Na chalupě a jinde nechávám někdy otevřené okénko od auta pravidelně i já (nechci, aby tam bylo vedro, nic důležitého v autě nenechávám). Když mi v takovém případě někdo ukradne rádio – jsem srozuměn s tím, že mi pojišťovna nic nedá (stejně mám vyšší spoluúčast) a policie nebude věc řešit, resp. vyřeší jí přípisem po 30 dnech jako obvykle. 
 
Argumentace, že by do auta mohl někdo vlézt (nedej bože dítě) a způsobit škodu – je asi stejně logická, jako že musíte mít klíče od auta doma v sejfu, protože by si je pubertální dítko mohlo půjčit a způsobit ještě větší škodu. Nebo že by se měly zakázat kameny a větve na stromech, protože nějací smradi by je mohli vyskládat na koleje a vykolejit rychlík. Nebo když jdete pro rohlíky a nezavřete doma okna mezitím, že by tam mohl někdo vlízt a pustit plyn nebo tak. Taky jsou lidi, co mají kabriolet nebo motorku nebo traktor bez kabiny a nemají okýnka žádná.
 
Celý případ skýtá krásnou ukázku svobody člověka vs. regulace. Nechte hergot lidi žít, vy dobrodějové všech zemí. Co je pro koho dobré si nejlépe určí každý sám. Tím nemyslím, že si lidé mohou dělat, co chtějí (třeba zasahovat do majetku a práv jiných osob), ale že věcí, o kterých si rozhodujete sami – má být drtivá většina.
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství

Štítky:
komentář