17. července 2017

My z paneláků

(Novinky.cz) Týden nabídl i přes okurkovou sezónu spoustu zajímavých věcí, které by se mohly komentovat. Mě však zdaleka nejvíce zaujala kauza paní režisérky (Olgy) Sommerové a jejího komentáře na lidi z paneláků. Tato dáma, mimo jiné kandidátka do Sněmovny v dresu TOP 09, se v debatě o umístění Kaplického knihovny vyjádřila takto: „Na Severním Městě? A kdo by tam jako chodil? To, co tam bydlí v těch panelákách?“

 
Ne, nezačnu o pohrdání, o povýšenosti, byť by se to nabízelo. Řeknu pár slov o panelácích. A o nás, co jsme „to“. Mně bude 48, na proseckém sídlišti jsem v paneláku ve třetím patře prožil 30 let. Více než polovinu života. Narodil se nám tam Vojta. Když jsem poprvé doprovázel svou první ženu, cesta končila u obrovského panelového věžáku v Letňanech. Nevím, co jsem jí tehdy říkal, myslím, že nějakou blbost, že má krásné vlasy jako Robert Plant z Led Zeppelin. (A nelhal jsem ). Tři čtvrtiny mých spolužáků a kamarádů byly ze sídliště. Bylo to moje dětství. My za to nemůžeme, že jsme se narodili jako „Husákovy děti“, co teď dospěly pomalu do Abrahámových let.
 
Současná propaganda se snaží mladé generaci vykreslit osmdesátá léta jako černobílý film z nějaké kriminální bondovky – hrstka statečných (mám je dodnes v úctě) vs. zločinní státní agenti. Jenže ona ta dělicí čára běžela v normálním světě každý den a byla mnohem subtilnější. Někteří gymnaziální spolužáci jezdili vlakem Družba do Moskvy a teď se druží na jiných velvyslanectvích a v dnešních polovládních organizacích a médiích. Někteří nejezdili.

Celý komentář Václava Klause ml. čtěte na serveru Novinky.cz.
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství

Štítky:
komentář