16. června 2017

Události, komentáře: Podnikání a stát

(ČT 24) Slova předsedy Senátu Milana Štěcha o živnostnících jako o pseudopodnikatelích vyvolala silné reakce - kritizuje ho pravice i jeho vlastní strana. Živnostníci by podle nejvýše ústavně postaveného sociálního demokrata měli platit vyšší odvody. Raději by se pak nechali zaměstnat a pomohli by tím firmám, které marně hledají pracovníky. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v nové roli volebního lídra ovšem ujišťuje, že nic takového se neplánuje. Podle Asociace živnostníků by měl Milan Štěch skončit ve funkci předsedy Senátu. V Událostech, komentářích o tématu diskutovala 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.


Celý rozhovor s Alexandrou Udženija můžete zhlédnout na ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Předseda Senátu Milan Štěch po svém výroku na adresu živnostníků připustil, že úvaha o srovnání odvodů nebude před podzimními parlamentními volbami populární. Nad lepším využitím tuzemské pracovní síly by se podle něj přesto měla společně zamyslet jak vláda, parlament i zaměstnavatelé. Štěch mimo jiné řekl, že mnozí živnostníci dostávají kvůli nízkým odvodům velmi nízké důchody.

Petr VAŠEK, redaktor:
Lubomír Zaorálek dnes hned po setkání s běloruským ministrem zahraničí prolomil mlčení a začal usměrňovat program své strany. Původně o něm chtěl poprvé promluvit až na zítřejší programové konferenci, po výrocích šéfa Senátu Milana Štěcha na adresu živnostníků ale změnil názor.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/ /15. 6. 2017/:
Mezi těmi živnostníky skutečnými a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo, který jsou tam jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze 1/3 pojištění zdravotního a sociálního, a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům.

Petr VAŠEK, redaktor:
S tím ale volební lídr ČSSD nesouhlasí.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; místopředseda strany /ČSSD/:
My naopak chceme jim ty podmínky zlepšit, my se chceme s nimi bavit o tom, jak právě tyhle otázky daňového zatížení sociálních věcí řešit tak, aby ani živnostníci nemuseli svůj život dožívat v chudobě.

Milan CHOVANEC:
Nápady kolegy Štěcha k OSVČ nepovažuju za realistické. Jsou jiná důležitá témata, mimo jiné výše mezd, ochrana spotřebitelů a podpora mladých rodin.

Petr VAŠEK, redaktor:
Šéf Senátu dnes řekl, že živnostníky urazit nechtěl. Na svých slovech ale trvá. Argumentuje tím, že živnostníci platí oproti zaměstnancům zhruba dvakrát nižší zdravotní a sociální pojištění a podle toho vypadají třeba i jejich penze.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Dochází k tomu, že ty lidé, kteří si platí méně OSVČ, když přijdou do důchodu, tak naříkají, jak mají nízké a chudinské důchody.

Petr VAŠEK, redaktor:
S jeho názory na živnostníky ale zásadně nesouhlasí koaliční partneři ČSSD, ani pravicová opozice.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Ten výrok je absolutně skandální. Naopak my chceme živnostníky podporovat, my potřebujeme, aby podnikali, my jim chceme samozřejmě ulehčit život.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Slyšeli jsme před časem od pana exministra Mládka, že jsou živnostníci a podnikatelé paraziti. Tak teď je to vlastně v podobném duchu. Tomu jednoznačně říkáme ne.

Petr VAŠEK, redaktor:
Lubomír Zaorálek sice zůstává ministrem zahraničí, tady v Černínském paláci se ale teď bude mnohem víc věnovat domácím tématům. Už zítra představí na programové konferenci ČSSD svou vizi, se kterou by chtěl jako volební lídr uspět v parlamentních volbách. Zveřejní plánované změny v daních, důchodech nebo sociální oblasti. Redakce a Petr Vašek, Česká televize.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já zdravím své první hosty. Tím prvním, a zdravím ho do Ostravy, je Milan Štěch, předseda Senátu. Dobrý večer.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ve spojení jsme také s Jaroslavem Klaškou, místopředsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL. Dobrý večer.

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Dobrý večer z Brna.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A se mnou ve studiu už sedí také Alexandra Udženija, první místopředsedkyně ODS. Dobrý večer.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Začnu u vás, pane předsedo Štěchu. Vy jste už v Událostech řekl, že se omlouváte živnostníkům, kterých se ta vaše slova mohla dotknout. Znamená to, že těch svých slov litujete?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Asi lítost by byla zbytečná. Já obdobné věty říkám minimálně 15 let. A ty věty jsou věty, které říkají pravidelně odbory při řadě jednání, zejména v rámci sociálního dialogu na tripartitě, protože je zcela zřejmé, že mají konkrétní důkazy a také mě s nimi seznámili, že někteří zaměstnavatelé nutí své zaměstnance, aby se stali osobami samostatně výdělečně činnými, to znamená takzvaný švarcsystém, a aby měli nižší odvodové náklady. Samozřejmě toto je cesta, ale její výsledek, pokud by se to rozšířilo, by byl takový, že by se nedostávalo peněz na důchody a také by mohly vzniknout velké problémy kolem zajištění financování zdravotnictví. Takže je potřeba o tom hovořit a myslím si, že není době strkat hlavu do písku a využívat, že tady jsou kampaně. Kampaně jsou pořád a některé vážné problémy se odsouvají a neřeší.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jaké kampaně, pane předsedo?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Kampaně do voleb nebo před volbami. A to vždycky se prostě ukáže, se přejdou ty problémy, ale pak se stane to, že není na důchody, že se tvrdí, že se musí prodlužovat důchodový věk do 70 let, nebo že není možné valorizovat důchody. A já bych řekl, že to, co je v této oblasti, je něco podobného, jako když se provádělo opatření formou elektronické evidence tržeb. To znamená, že se vytvářejí rovné podmínky. A já teda nevolám po tom, aby se to uskutečnilo. Také jsem řekl, že vím, že to nemůže být žádný proces, který by byl skokový, že je potřeba o tom diskutovat, že je potřeba se o tom vzájemně přesvědčit, jestli to je nebo není dobře. Proto jsem mluvil o té diskusi. A nezlobte se, já mám snad právo říkat věc, o které jsem přesvědčený, že pro tuto zemi a pro drtivou většinu občanů, zejména těch, kteří jsou nemocní, anebo pro starší lidi, je potřeba určitý systém, který bude stabilní.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vy jste už ve čtvrtek řekl, že tohle je moment, budu vás citovat: „Který straně nepřinese body.“ Asi mně nebudete rozporovat, že vaše strana ČSSD na tom před těmito volbami není úplně nejlépe, tak mně řekněte, proč jí to děláte ještě těžší?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já jí to nedělám těžší. Já si myslím, že nakonec lidé, kteří to myslí s naší zemí dobře a je tady skoro 4,5 milionu zaměstnanců, je tady skoro 3 miliony důchodců, prostě by měli být informováni, kde jsou ta rizika a k čemu to může vést. Já si myslím, že je potřeba tu diskusi vést. Já vím, že někteří jsou hlasitější, že dokonce vyhrožují, ale já si myslím, že politik se nemá bát a má hovořit o tom, o čem je přesvědčen. A nakonec moji kolegové v Senátu už také někteří potvrdili a potvrdí, že já o tom hovořím minimálně 15 let na půdě Senátu a samozřejmě jsem o tom hovořil, když jsem byl v čele odborů. A ty názory jsou potvrzeny i z dnešního dne od představitelů odborové konfederace, že tyto problémy jsou velmi vážné a že se to týká i oblasti daní a že je potřeba o tom hovořit, protože zaměstnanci jsou tady bych řekl v tomto bohužel na tom hůře než všechny ostatní skupiny. A samozřejmě pak se to projevuje i v oblasti důchodů a rizik, která jsou spojena směrem k zdravotnímu zabezpečení.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
My se dostaneme k tomu, co vy jste přesně řekl, to tady budeme rozebírat i s dalšími hosty, kteří už na to čekají. Ještě jedna věc by mě zajímala. Vy jste před malým okamžikem mluvil o tom švarcsystému, že existují důkazy, že někteří zaměstnavatelé vlastně nutí ty svoje zaměstnance, aby byli ve švarcsystému. Musím se na to zeptat, pane předsedo, jak to dopadlo se senátorskými asistenty, už jsou zaměstnáni?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já jsem několikráte i na jednání koaliční rady, to tam pan kolega může potvrdit, právě o tomto problému také hovořil, a byl bych velmi rád, kdyby se předložil návrh zákona, že budou zaměstnanci. Ale samozřejmě to potřebuje určité změny a když se podíváte zpátky, tak u mě najdete hodně vystoupení, kdy toto kritizuji, ale já sám to určitě neprosadím. A ani by nebylo dobré, abych tento návrh psal, protože ten návrh je potřeba, aby byl vydiskutován minimálně ve vládě nebo aspoň v poslaneckém nebo senátorském jaksi grémiu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, já jsem našel třeba jeden váš výrok na toto téma, který potvrzuje to, co říkáte, z roku 2012 a proto se ptám, jak to může působit na někoho, kdo vás poslouchá o tom, jak mluvíte, jak je potřeba vymýtit švarcsystém a může si říct, že je to zvláštní, že to nedokážete ani tam, kde sám pracujete.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já nejsem všemocný a jak vidíte z těch reakcí, které na moje vystoupení jsou, tak je to velmi ožehavé téma a já několikráte veřejně jsem deklaroval, že jsem připraven to podpořit a spolehněte se, že bych to velmi rád podpořil. Ale proto chci, aby se o tom diskutovalo, protože vím, že řadě lidí to vyhovuje, ale vcelku zejména tomu sociálnímu zabezpečení, to znamená důchodcům a budoucím důchodcům, a věřte mi, i zdravotnictví, ten stav nevyhovuje a je rizikový, je zejména rizikový do budoucna.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Zeptáme se, jestli to bude také vyhovovat současným senátorským asistentům za několik let. Pojďme k tomu, co jste říkal a o tom, o čem se tady chceme bavit, to znamená o tom meritu věci. Budu vás citovat: „Jsem přesvědčený, že při sjednocení odvodových podmínek by přibylo několik desítek tisíc zaměstnanců nebo lidí, kteří by chtěli být zaměstnanci.“ To řekl pan předseda. Paní místopředsedkyně, je tohle něco, co je pravda podle vás?

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Já vůbec nerozumím tomu, co pan předseda Senátu říká. Je to zcela logické, protože moje vidění světa je úplně odlišné od vidění světa ČSSD a socialistů. Já jenom chci říct ale jednu věc, kterou velmi oceňuji. Já velmi oceňuji to, že pan senátor je konzistentní ve svých názorech a je pravda, že vlastně Nový začátek pro naší zem je dokument, který schválil sjezd ČSSD v roce 2014 a tam přesně má větu, že v prvé řadě ČSSD prosadí zmírnění extrémního rozdílu v daňovém a odvodovém zatížení OSVČ vůči zaměstnancům. Takže já opravdu jako nerozumím tomu, proč pan Zaorálek a proč pan Chovanec říkají něco jiného, než co mají v programu. Takže v tomto je pan senátor konzistentní a jenom to řekl jednoduššími slovy, ne tak hezky, jak to mají napsáno ve svém programu tak, aby to pochopilo hodně lidí. A teď k tomu, co říká.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To byla pochvala, teď přijde kritika.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Ano, to byla pochvala, protože to...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To jste asi první člověk, který pana předsedu dnes pochválil.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Říká to, co má ČSSD v programu. Já bych určitě hodně hlasů kladných od oborových svaz, odborářů to chápu, ti taky říkali, že by OSVČ měli mít 1/3, respektive jejich předseda Středula 1/3 sádry a 1/3 chlopně. Jsou to opravdu, toto jsou naprosto šokující a bezprecedentní útoky na živnostníky. A tato vláda v čele s panem Sobotkou, v čele s panem Babišem, teď už exministrem, šikanuje živnostníky a podnikatele, uvaluje na ně jednu represi za druhou. Živnostníkům, respektive OSVČ snížila i limity na výdajové paušály. Nic pro ně jiné nedělá, než na ně posílá kontroly, pokutuje je a tak dále. Takže já si myslím, že tak, jak jsou i výzvy, aby pan senátor opustil post předsedy Senátu. Já si myslím, že to je možná i zbytečné, protože voliči jim toto všechno spočítají.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jaroslav Klaška, otázka pro něj a vás nechám zhodnotit to, co pan předseda říkal. Co tomu říkáte vy?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Já s tím nemohu souhlasit. My živnostníky, malé o střední podniky podporujeme a určitě je budeme chtít podporovat nadále. Je to jakýsi střední stav, který tvoří bohatství společnosti, aby ta společnost nebyla jaksi chudá, to, že bude mít armádu chudých a několik velmi bohatých lidí. Ten střední stav je bohatstvím té společnosti, taky v tom duchu podnikavosti, v tom bohatství té lidské aktivity a i ekonomicky to je velmi vhodné, protože podniky a ti drobní podnikatelé mohou působit všude tam, kde nemůže být velký průmysl. Jsou stabilizátorem ekonomiky. Já prostě s těmito slovy nemohu souhlasit. Dokonce kdybych nevěděl, že to pan senátor řekl, tak bych nikdy netipoval, že něco takového řekne.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane předsedo Senátu, nechám vás zareagovat.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já bych chtěl říci ještě k tomu slůvku pseudopodnikatelé. To jsou právě ti, o kterých jsem hovořil, že jsou často i násilně vyhnáni do té pozice osob samostatně výdělečně činných, protože jejich zaměstnavatel na nich chce ušetřit. A jak říkám, tyto otázky byly několikráte diskutovány v tripartitě a myslím si, že je v zájmu všech, protože to dobře nedělá. Víte, a ta podpora podnikatelům, ta by neměla být jenom krátkodobá z důvodu nějakého volebního úspěchu, ta by měla být dlouhodobá. A já si myslím, že celá řada věcí, kde ty podnikatelé potřebují jistotu a myslím si, že to, o čem já hovořím, že vytváří stav velké nejistoty, protože i ten podnikatel, až bude starý nebo má rodiče, tak potřebuje, aby naše zdravotnictví mohlo fungovat na stabilním přísunu zdrojů. A já se domnívám, že to naše zdravotnictví je v takové kvalitě a i z pohledu hodnocení ze zahraničí a našich zejména krajanů, kteří žijí v zahraničí, že je dobře, abychom si to udrželi, a o to mi prioritně jde. Já tady neříkám ty slova proto, abych vyvolal bouři nespokojenosti, jak jsem i úvodem toho mého vystoupení řekl a upozornil jsem, že to nepřinese body. Ale já jsem přesvědčen, že je potřeba, aby se o těch věcech diskutovalo, aby se o nich jednalo a aby se našel konsensus. Proto jsem vyzval všechny zúčastněné strany, abychom o tom diskutovali. Kdybych chtěl něco udělat, kde ty živnostníky zaskočím, tak jsem to mohl udělat v době, kdy jsme měli jak v dolní, tak v horní komoře poměrně velké zastoupení, dokonce v horní komoře většinu. Ten návrh bych předložil a chtěl bych to převálcovat. To jsem nikdy neudělal, protože mně záleží na tom, aby to bylo po diskusi a aby to bylo dlouhodobé. Že to nebude příklad 100 % podle mě, o tom jsem přesvědčen a to mě život naučil a já to taky respektuji, což jsem v minulosti mnohokrát dokázal.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vy se nadechujete, prosím.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Ano, nadechuju, protože já už bych tady opravdu chtěla použít čísla a fakta. Když už jsme u toho, tak jediné, co pomůže podnikatelům, je, abychom jim snížili právě odvody na sociální pojištění, které platí za zaměstnance, protože ty jsou v rámci OECD v České republice jedny z nejvyšších, to je to, co jim pomůže. A ne znova, abychom jim navyšovali nebo OSVČ abychom navyšovali právě toto pojištění. A pokud se podíváme na to, tak opravdu tady jsou fakta. Pokud zaměstnanec neboli OSVČ mají 30 tisíc hrubého, tak celkem to, co zaplatí zaměstnanec za sebe, tak je 9330. To, co zaplatí OSVČ, tak je 10905. A tady je ten kámen úrazu, o kterém pan Štěch ale nemluví, tady musejí ještě být odvody zaměstnavatele, a tam proto, to je...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Snížená daňová kvóta.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Proto to je tak, že říkají odbory a sociální demokracie, že OSVČ neplatí. Platí. To není vůbec pravda. Nemá nárok na dovolenou, takže OSVČ, když nepracuje, tak nemá peníze. Nemá nárok na nemocenskou prvních 14 dnů, kdežto zaměstnanec jenom pouze první 3 dny. A i když vidíme nemocnost OSVČ, je to jasně prokázaný podle čísel, tak je mnohem nižší než u zaměstnanců. Takže toto je opravdu pouze a jenom útok na OSVČ, protože sociální demokracie by chtěla mít všechny zaměstnané a ještě lépe, kdyby to bylo právě ve státní správě, aby nad nimi měla kontrolu. Oni opravdu chtějí lidem regulovat život, vodit je za ručičku, a to my říkáme pravý opak. Nechme těm lidem ty finance u sebe v kapse, protože oni mnohem lépe vědí, jak utratit ty peníze, lépe než stát.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pan místopředseda Klaška. To, jestli se má nebo nemá vyrovnávat, je jedna otázka, ale na druhou stranu, která tady zazněla otázka poměrně jednoduchá - má se snižovat naopak to daňové zatížení a zejména ty částky, které se platí na sociální připojištění, které jsou opravdu jedny z nejvyšších v rámci OECD, pane Klaško?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Pokud myslíte na straně zaměstnavatelů, tak určitě to je téma, o kterém je důležité se pobavit. Já bych chtěl ale upozornit, že samozřejmě tím se také bude méně plnit ten důchodový účet, ze kterého jsou vypláceny důchody v České republice. Je to naprosto legitimní diskuse. Byl bych pro, ale bude nutné se pobavit také o jakési důchodové reformě nebo jakým jiným způsobem plnit ten důchodový účet. Chápu teda to, že máme tuto složku daní nebo řekněme odvodů, pojištění jednu z vysokých v rámci OECD.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane předsedo Štěcho, já bych potřeboval možná vysvětlit jednu věc. Já rozumím a rozuměl bych těm vašim argumentům proti švarcsystému. To bych pochopil. Ale vy jste v rámci toho vystoupení mluvil o tom, že zaměstnavatelé mají málo pracovníků, a že ten způsob, jak dostat ty pracovníky na ta volná místa, je, že podnikatelům nebo živnostníkům, jak vy říkáte těm pseudoživnostníkům, se zvednou ty sociální odvody na stejnou úroveň a pak budou oni chtít pracovat na těch volných pozicích. Z čeho vycházíte? Tomuhle já nerozumím.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Za prvé mi dovolte, abych ještě reagoval na to, co bylo řečeno. Musím upozornit, kdyby se naplnil scénář paní místopředsedkyně, tak by důchody v České republice velmi výrazně musely poklesnout. To znamená, kdyby zaměstnavatelé platili míň. A já rozumím, že by zaměstnavatelé...

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
To je naprostá nepravda, netvrďte takové věci.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Z čeho budete ty důchody platit? Z čeho je budete platit?

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
My jasně v našem programu říkáme, z čeho důchody budeme platit. Ale vy chcete jenom vzít peníze a přerozdělovat. Vy potřebujete co nejvíc peněz, abyste je mohli vy přerozdělovat.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já vidím, že máte hlavní úkol vést volební kampaň, to já vůbec nemám, protože mně jde o věc. Takže bude to, jako to bylo v předchozím období, že ty důchody se propadaly a teď se to velmi těžce dohání alespoň na těch 40 % průměrných výdělků. To je jedna věc. Druhá věc, prosím vás, není důležité nakonec, od koho ty peníze dojdou, ale v jakém objemu za toho zaměstnance dojdou a v jakém objemu dojdou za tu osobu samostatně výdělečně činnou na účet České správy sociálního zabezpečení. Nechte si předložit čísla, kolik se zaplatí za jednu OSVČ a kolik se zaplatí v průměru za jednoho zaměstnance. To jsou ty peníze, které se používají na ty důchody a ve zdravotnictví na zdravotní péči. A prosím vás, nemaťte lidi z odvodů sociálního pojištění, zdravotního pojištění se neplatí žádné dovolené. To je prostě náklad zaměstnavatele a samozřejmě...

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Ne, já jsem také nic takového neřekla.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
... a samozřejmě, že zaměst..., samozřejmě já také tvrdím, že zaměstnavatelé jsou v tomto případě samozřejmě oproti jiným lidem skupinám v tomto případě v nevýhodě. A co se týká té poznámky. Já jsem přesvědčen o tom, že pokud tady budou nastolené spravedlivé podmínky a rovné podmínky, takže lidé budou zvažovat, jestli se vyplatí být osoba samostatně výdělečně činná, která potom má riziko, že nebude mít zajištěn důchod, anebo budou chtít pracovat v dobře fungující firmě. Ale to samozřejmě nechme na ně. To nechme na ně, ale já prvotně, já jsem to řekl jako poznámku na závěr toho mého vystoupení, ale prvotně bychom se měli snažit o tom, aby ty podmínky byly spravedlivé. A já jsem nemluvil o nějakém řešení, znova to říkám, které bychom navrhovali v tomto období. Já jsem mluvil a volal jsem po diskusi. Neřekl jsem: navrhuju, udělejme to takhle. Já jsem řekl: pojďme o tom diskutovat, pojďme se o tom bavit. A víte, velmi mě mrzí, že se tady vytváří atmosféra, aby se lidé báli říct názor, i když ten názor jsou přesvědčení, a já nejsem sám, který jsem přesvědčen. Například dneska jsem dostal SMS od pana profesora Potůčka a dalších, který hovoří o tom, že tento problém je potřeba řešit nebo budeme mít problémy, které budou bolestivé zejména na skupiny důchodců a lidí, na lidi, kteří jsou nemocní.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já jenom dodám, že 21 minut už toto téma řešíme a že tady nikdo nikoho nezastrašuje, což je myslím ukázka toho, že...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Vy ne, ale ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
...Že ta debata je svobodná. Dám prostor ještě, jenom velmi stručně, protože tam ještě čeká pan Klaška.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Můžu velmi stručně? 971 tisíc OSVČ, z toho 58 %, který mají činnost hlavní, a pan senátor nám říká, že tito lidé, pokud navýšíme odvody, nám spasí náš důchodový systém. 4 roky sociální demokracie v rámci důchodové reformy neudělala vůbec nic, vůbec nic a teď nám tady říká, že tyto lidé, těchto 58 % z 971 tisíc lidí spasí náš důchodový a zdravotní systém. Naprosto nehorázné.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já dám prostor ještě panu Klaškovu, a ta otázka, která by mě zajímala a chtěl bych reakce na ní je, to, co tady zaznělo od pana předsedy, to znamená, jestli ten člověk si rozhodne, jestli se vyplatí být podnikatelem, živnostníkem a nebo jít pracovat jaksi do nějaké fungující firmy. Má ta otázka takhle stát, pane Klaško?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že to je na samotných těch lidech. Já si myslím, že někdo je prostě šikovný, chce a je rád, že může sám podnikat, sám také živí svou rodinu, celkem nic po nikom moc nechce. Je pravda, že v poslední době řeší i nějakou zvýšenou administrativu. Myslím si, že to, že i osoby samostatně výdělečně činné do ekonomiky patří. Mohou to být takoví, kteří si, a je jich hodně, kteří si pouze přivydělávají. A já bych rozhodně nechtěl jejich lidskou potřebu nebo aktivitu žádným způsobem nějak rušit, naopak je podporovat. My chceme ještě naopak zvýšit ten dialog s malými podnikateli, s živnostníky a s malými a středními podniky, i zřízením hospodářské a podnikatelské unie, abychom ten kontakt s nimi měli napřímo, co si oni myslí, co si myslíme my. A navzájem nastavovali ten rámec takový, který jim prostě pomůže v jejich práci, v jejich podnikání. Nevidím v tom žádný problém.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane předsedo Štěchu, jedna věc, nad kterou přemýšlím nebo přemýšlel jsem, když jste mluvil o tom, zda je dobře ten počet těch odvodů, nebo ty částky, aby se naplnil ten systém. Neukazuje se ve výsledku, že celý problém není v nastavení toho pracovního trhu, ale v tom důchodovém systému, že prostě Česká republika potřebuje zásadní důchodovou reformu?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ta důchodová reforma se provádí za pochodu a je naprosto zřejmé, že nejstabilnější důchodový systém je systém průběžného financování, který de facto zajišťuje to, že většinou důchodcům se může vyplácet nějaké průměrné procento podle toho, jak se daří ekonomice. Ale když systém je vázán na kapitálové fondy, a posledních 15 let to prokázalo, tak je velké riziko, že ty naspořené peníze se tam poté ztratí. Samozřejmě je možné hledat vícezdrojové financování důchodů. Některé země se pro to rozhodly, ale zase jsou to nějaké veřejné peníze. A bylo by možný uvažovat o nějakém větším podílu plateb třeba i zaměstnanců, ale musely by také ty výdělky být třeba na úrovni toho západního Německa nebo Skandinávie, a to byla hlavní část mého vystoupení, kde jsem upozorňoval na to, jaké množství peněz na tom sjezdu, ale já to dělám i na jiných vystoupeních, také jsem to nedávno říkal předsedovi Evropské komise, jaké množství peněz z České republiky odtéká do zahraničí, a zejména na Západ formou dividend. Chápu, dividendy jsou vlastníků, ale na druhou stranu není možné, aby se na nás pohlíželo, že jsme dotovaní z Evropské unie. Když ty peníze porovnáme, tak odteče víc peněz z České republiky na Západ. A to je také ta otázka, kterou jsem vlastně předtím tam v tom vystoupení, a mně je líto, že o tom třeba nemluvíte, diskutoval, nebo o které jsem hovořil, že by měli jsme vytvořit společný tlak na to, aby v České republice zůstalo víc peněz a pak bychom část možná z těchto peněz mohli použít na důchody a ulevit těm našim firmám, aby nemusely tolik odvádět. Ale pojďme o tom teda jednat a ne se osočovat, protože pak se budou lidé bát přicházet s návrhy na řešení.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jaroslav Klaška a otázka na zásadní reformu důchodového systému?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Jasně, souhlasím s tím, že ten kapitálový pilíř není příliš pro stabilitu důchodu, vyplácení penzí úplně ideální zejména v obdobích krizí, protože stále lidé odcházejí do důchodu. Podle nás je nejlepším řešením prostě mít děti. Nejlepší důchodový nebo penzijní systém je mít vlastní děti a my se snažíme proto maximálně podporovat rodiny, a například systémem daňových slev jim ulevovat v těch nákladech, které rodiče mají při výchově svých dětí, než budou moci opustit rodinné hnízdo a osamostatnit se. Takže nic lepšího asi člověk dlouhodobě nevymyslel. Ještě bych chtěl říct jednu věc v této souvislosti. Pojďme taky zkusit modernizovat naši ekonomiku, pojďme ji přeměnit z té, řekněme, lowcostové ekonomiky montoven a skladů na ekonomiku inovativních výrobků. My jsme jako národ velmi šikovní výrobci, umíme neskutečně dobré věci, pojďme je tedy zkusit udělat lépe a inovativněji a podpořme naši exportní schopnost. Myslím si, že tudy povede snáze cesta, než nezvyšovat teda odvody lidem, kteří se chtějí o sebe starat sami.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Jestli můžeme tohle. Ano, to je jedna z cest. Akorát nedávno jsem zaslechla právě od pana Středuly, a to je jako kdyby to skoro už říkala ČSSD, že jakákoliv robotizace je špatně, protože to vezme lidem pracovní místa. To znamená, pan Středula a odbory nám říkají zastane pokrok a v době, kdy se třeba vyvíjel, to řekl, to bylo v E15, tak...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ale to ještě nemusí být pravda.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
...Tak mi do toho neskákejte, prosím, děkuji.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Vy jste mi také skákala, paní.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Jednou...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pojďme si neskákat do řeči, prosím vás.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
...když jste neříkal pravdu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dokončete svoji myšlenku.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Vlastně to vypadá tak, jako když se vyvíjel bagr, tak kdyby tehdy odboráři křičeli: proboha jen nevyvíjejme bagr, místo toho aby to dělalo 20 lidí, tak to bude dělat jeden člověk a lidi přijdou o práci. Tak asi tímto způsobem přemýšlí odbory, kterým velmi naslouchá pan Štěch a není divu, když byl jejich předseda v minulosti, že.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Dovolte mi poznámku, můžu?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Opravdu velice, velice stručně.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Pan Středula, já jsem ho několikráte slyšel, je v tomto velmi moderní. Pan Středula hovoří o tom, že je potřeba se na to připravit a vědět, kam ty lidi, kteří budou uvolněný z té hromadné výroby díky průmyslu 4.0, kam je dáme a abychom byli taky schopni je ufinancovat. Samozřejmě ta oblast služeb. My se a já osobně a pan Středula také, nebudeme takovému pokroku bránit, ale budeme chtít vědět a mít společenskou dohodu, že to bohatství, které bude tadyhle tím systém vytvořeno, bude použito na rozvoj služeb, aby to neznamenalo propad životní úrovně.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Tak to bylo poslední slovo.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Takže tím ty vaše výroky byly jinak. Děkuju.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře. Děkuju, debata se rozproudila, já mnohokrát děkuji, že jste byli se mnou v Událostech, komentářích, děkuju i vám, pane předsedo, děkuji i panu Klaškovi. Mějte se hezky. Na shledanou.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Taky děkuju, na shledanou.

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu /KDU-ČSL/:
Pěkný večer a živnostníci hlavu vzhůru.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí