19. června 2017

Obejmout se s ANO by nám uškodilo

(Lidové noviny) Zůstat další čtyři roky v opozici? Klidně, občanským demokratům by to neuškodilo, myslí si europoslanec Jan Zahradil. "Lepší je dát se nejdřív dohromady než usilovat za každou cenu o vládní posty. Voliči by nám to neodpustili."


Česko od minulého týdne čelí hrozbě žaloby ze strany Evropské komise, protože neplní kvóty na přerozdělování uprchlíků. Nevyprovokovala to ale vláda tak trochu sama? Rozumíte tomu, proč kvóty tiše bojkotovala a nakonec se usnesla, že je plnit nebude?

V tom hraje roli předvolební kampaň, speciálně pak propad voličských preferencí sociální demokracie a zhodnocení situace. Je za tím úvaha, že by jim tento krok mohl vrátit voliče. Premiér Bohuslav Sobotka ukázal v minulosti vůči Evropské unii takovou míru afinity, že to běžný volič sociální demokracie nemůže překousnout. Nevím, jak probíhala debata na vládě ohledně usnesení, že Česko se kvótového systému již nezúčastní. Nevím, jestli k tomu nebyl Sobotka lidově řečeno dokopán. Myslím, že ho to nezachránilo. Glosoval bych to heslem: zoufalí lidé dělají zoufalé věci. ČSSD zkouší, kde se volič chytí. Protože zatím se nechytá. My jsme na premiéra tlačili, ať se přidá k žalobě na Evropskou komisi, kterou kvůli kvótám podali Maďaři a Slováci. On se kroutil, že je to příliš konfrontační a že bychom si pohněvali Německo. Snažil se v rámci Unie hrát toho hodného a poukazovat na to, že není jako maďarský premiér Viktor Orbán nebo šéf polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński. Teď je s nimi beztak v jednom pytli. Celá politika hry na hodného zkrachovala. Ministr vnitra Milan Chovanec si může hrát na tvrdého muže, ale on přece také seděl ve vládě a tu žalobu neprosadil. Už jsme mohli mít nějaký právní instrument a argumentovat, že nejdřív chceme zjistit, zda byly kvóty v souladu s právem EU. Tenhle argument my samozřejmě budeme před volbami používat.

Stejně jako ostatní strany…

V odmítání kvót byla ODS od počátku konzistentní. Je pravda, že v odporu proti kvótám jsou na tom teď všechny strany podobně. Ale jak to říct? Všichni jsme si rovní, ale někteří jsme si rovnější.

A nahrává to nějak ODS?

To nevím. Doufám, že ano. Ale může se také stát, že to nahraje radikálním silám napravo od nás. Dopad migrační tematiky se těžko odhaduje. My jsme počítali, že to bude téma loňských krajských voleb. To se nakonec nestalo. Teď se zdá, že téma migrace nějakou roli v podzimních volbách sehraje. My máme určitou výhodu v názorové konzistenci. Je ale otázka, zda to voliči ocení. Podívejte se na Andreje Babiše, který dokáže obrátit o 180 stupňů během 24 hodin a voličům to nevadí.

ODS slibuje před volbami silný program. Má něco takového vůbec smysl? Neřeknou si voliči, že na programu nesejde, protože kdo ví, co se z něj podaří splnit?

Právě proto, že to ostatní nedělají, to smysl má. Část voličů promýšlí věci do hloubky a chtějí mít stranu s programem. Podívejte, nejjednodušší je napsat nějakou vizi pro rok 2050, protože toho se nikdo nedožije. To už nikdo nezkontroluje. Udělat ale program, vizi, na čtyři roky, smysl má.

Prosazování programu souvisí i s koaličními kompromisy. S kým ODS v žádném případě do koalice nepůjde?

To se musíte zeptat našeho předsedy a hlavně budoucího poslaneckého klubu. Za sebe si myslím, že nám vůbec neuškodí zůstat další čtyři roky v opozici než si cinknout v nějaké vládě, která pro nás bude programově nevýhodná, a voliči by to navíc brali jako zradu. Dvě volební období v opozici je doba, kdy se poražená strana stačí zresuscitovat a dát se dohromady. Když pro nás politický terén nebude výhodně vykolíkovaný, klidně zůstaňme v opozici. Není nutné za každou cenu o vládu usilovat.

Co znamená nevýhodně vykolíkovaný terén?

To je zatím velká neznámá. Babiš válcuje v průzkumech všechno, ale jestli to tak dopadne, nevíme. Pak tu jsou strany oscilující kolem deseti procent – my, komunisté a koalice lidovci se STAN. A pak je ještě třetí kategorie stran kolem pěti procent – TOP 09 a okamurovci. Ty se do sněmovny buď dostanou, nebo ne. Takže to může být dost pestré. Klidně se může stát, že vznikne nějaká široká koalice typu Antibabiš. Nebo bude pokračovat současná trojkoalice s novým vedením ČSSD.

A co koalice Babiš, lidovci a ODS?

Tu já nepodporuji. Já ale ve sněmovně sedět nebudu, protože nekandiduji, zůstávám v Evropském parlamentu. Nejsem pro spojení s Babišem, protože si myslím, že jsme nainvestovali příliš mnoho kapitálu do souboje s ním. A tohle by nám voliči neodpustili.

Ani kdyby Babiš zůstal podle polského modelu mimo vládu?

To už po mně chcete něco, co zachází moc daleko. Obejmout se se značkou ANO nám mohlo projít na krajích. Tam to chvíli bublalo a pak se na to zapomnělo. Ale teď, v době, kdy je ODS na vzestupu, by nám to uškodilo.

(Autor: Blahoslav Hruška)
 

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí