12. června 2017

Ze tří miliard magistrátních úspor nemá Praha 2 dostat ani korunu. Jako jediná!

Radnice Prahy 2 se ohrazuje proti rozhodnutí Magistrátu hl. m. Prahy, podle nějž má být „dvojka“ jedinou velkou městskou částí (Prahy 1–15), které nebude přidělena žádná finanční částka z magistrátních úspor. Úspory magistrátní Rady z minulých let přitom činí tři miliardy korun.

„Když se podíváte na návrh rozdělení, který již schválila Rada hl. m. Prahy, dnes je projednáván ve Finančním výboru a ve čtvrtek by měl jít na celopražské zastupitelstvo, uvidíte tam částky od necelých sedmi milionů korun pro Prahu 1 až po téměř 260 milionů pro Prahu 5. Pouze u naší městské části figuruje nula. Považuji to za neférové a diskriminační vůči obyvatelům Prahy 2, kteří platí daně stejně jako všichni ostatní Pražané a magistrát z nich tímto rozhodnutím udělal oběti své politiky,“ říká starostka Jana Černochová. „Navíc naše městská část vůbec nebyla oslovena, vyrozuměna, neznáme klíč k rozdělení financí,“ dodává Černochová.

 

Ostřeji se vyjádřila místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija. „Ani jako členka vedení Prahy 2, ani jako opoziční zastupitelka magistrátu absolutně netuším, kdo a podle čeho o rozdělení tří miliard korun rozhodl. Rozdělení financí je zcela neprůhledné. Vůbec to nevypadá na podporu městských částí podle potřeb jejich obyvatel, ale na obyčejné klientelistické nakupování hlasů tam, kde v radničních koalicích sedí zástupci ANO, ČSSD, Strany zelených, KDU-ČSL a STAN. Jednoduše je to sprosťárna a paní primátorka Krnáčová by se měla stydět,“ sdělila Udženija.

 

Praha 2 vyzývá magistrát, aby způsob rozdělení tří miliard z úspor nejprve řádně prodiskutoval i s představiteli Prahy 2 a aby finální podoba podpory jednotlivých městských částí byla zcela jasně vysvětlena.

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí

Štítky:
tisková zpráva