7. června 2017

České sestry – aneb „kde je jim konec“?

(www.odspraha5.cz) Už 12 let pracuji ve zdravotnictví a za tu dobu se mnoho změnilo. Bohužel, pro nás pro všechny, ne k dobrému.

K výkonu zdravotnické profese jsem nastupoval v roce 2006 a oproti dnešní situaci trvalého nedostatku zdravotníků platil tzv. „stop stav“. Pro ty, kteří nevědí, to znamená, že nemocnice měla po jistou dobu přerušen nábor nových zaměstnanců. Měl jsem zájem o konkrétní nemocnici a čekal jsem na tuto práci půl roku, než se znovu začalo v této nemocnici nabírat. No, dnes je situace zcela opačná. České sestry se staly velmi žádané nejen u nás, ale i v zahraničí, pro svoji vysokou všeobecnou odbornost a profesionálnost a začalo se jich „nedostávat“.

Proč? Přestali prakticky existovat. Otázek, proč tomu tak je, je mnoho. Odpovědí je poskrovnu, neboť není vůle, aby se přiznala chyba, která byla udělána v rámci vzdělávání sester. Na počátku byla osvědčená dobrá česká sestra, která dokázala za skromné peníze odvést hodně náročné a specializované práce. Na to, aby se mohla stát všeobecnou zdravotní sestrou, ji stačilo úplné středoškolské vzdělání na Střední zdravotnické škole, zakončené maturitní zkouškou. Kvalita výuky a praxe byla zaručena odborností a mnohaletými zkušenostmi vyučujících profesorů z řad lékařů, profesionálních sester a dalších odborníků. Systém, který takto fungoval celá léta a prokazatelně vychovával schopné zdravotnické pracovníky byl, bohužel, v roce 2004 přerušen, a to zavedením zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních. Tento zákon zavedl, po vzoru Evropské unie, pojem „zdravotnický asistent“, který i přesto, že absolvuje úplné středoškolské zdravotnické vzdělání, není všeobecnou, tedy plnohodnotnou, sestrou. Ve výsledku tento zákon zapříčinil, že zdravotnický asistent se dostal na úroveň ošetřovatele, a to pouze s jediným rozdílem – má maturitu. Jediné, co omlouvá tehdejší zákonodárný sbor je fakt, že zákon musel být přijat, a že spoléhal na to, že se zdravotní asistenti budou dále vzdělávat.

Realita však ukazuje pravý opak. Zdravotní asistenti se ve většině případů dále nevzdělávají a všeobecně odborně vzdělaných sester za ta léta značně ubylo. V aktuální praxi se to projevuje tak, že v mnoha nemocnicích musí zdravotní asistenti vykonávat práci všeobecných sester, přičemž jejich platové podmínky nejsou dobré. Řada nemocnic v České republice je nucena dennodenně porušovat zákon a v neposlední řadě, z nedostatku odborného personálu, zavírat lůžková oddělení. Krize narostla do takových rozměrů, že nakonec této vládě nezbylo nic jiného, než navýšit platy střednímu zdravotnímu personálu a upravit zákon tak, aby umožnil zkrácené dovzdělání zdravotnických asistentů, ze kterých by se co nejdříve staly všeobecné zdravotní sestry. Znamená to, že se velkým obloukem vracíme tam, kde to všechno začalo. Do doby, kdy na dobrou zdravotní sestru stačilo výše zmíněné úplné středoškolské vzdělání s maturitou, do doby, kdy měla sestra jasně dané kompetence, do doby, kdy pojem „česká sestra“ i v zahraničí hodně znamenal. 

Na závěr bych chtěl říci, že pokud se nestabilizuje situace v oblasti středního zdravotního personálu, hrozí, že stát nebude schopen garantovat zdravotnickou péči, ke které se zavázal v článku 31 LZPS.

Jakub Chromý

člen Oblastní rady ODS Praha 5
člen místní rady Košíře-Motol